Milanović prekršio protokole i Dodiku dopustio da helikopterom sleti na Pantovčak!

Autor: Direkt Aktuelno Politika
3 minuta čitanja

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u zvaničnu posjetu Zagrebu putovao je helikopterom Vlade RS s kojim je sletio na Pantovčak, saznaje Inforadar iz izvora bliskih Uredu hrvatskog predsjednika.

Inforadaru je potvrđeno da je Dodik, koji je, prema riječima Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, u Zagrebu boravio „kao predstavnik srpskog naroda“, prvi visoki političar, i to „predstavnik jednog naroda“, kojem je dopušteno da sleti na travnjak Pantovčaka, što dovoljno govori o Milanovićevom odnosu prema susjednoj BiH koju Dodikve politike već godinama urušavaju.

Inače, sve strane državnike i delegacije dovoze vozilima do sjedišta šefa izvršne vlasti u Hrvatskoj, gdje ih, potom, prima predsjendikov protokol i sami predsjednik.

Sama hrvatska javnost s velikim kritikama gleda na ovu posjetu. Tako se mogu čuti ocjene da je Milanović postao “Franjo Tuđman je za 21. stoljeće”. Hrvatskom predsjedniku zamjera se sami sastanak, njegova priprema i tajnovitost, budući da je javnost dozanala samo nekoliko sati prije samih sastanaka, odnosno Dodikovog kaubojskog sletanja na Pantovčak, da će hrvatski predsjednik (a i premijer) primiti političara koji otvoreno glorificira ratne zločince i koji je zagovornik ujedinjenja RS i Srbije. I to na ovakav način.

Milorad Dodik je i ovoga puta obilato koristio resurse i sredstva poreskih obveznika te je, „u ime Vlade RS“, koja prema nekim izvještajima nije saopćila da je donijela takvu odluku i ovlastila Dodika, uručio i donaciju od 100.000 eura vladiki Porfiriju za obnovu Saborne crkve Preobraženja gospodnjeg, oštećenu u nedavnom zemljotresu koji je pogodio širi rejon Zagreba.

Podsjećamo da je iz budžeta RS za 2017. izdvojeno je čak 10 miliona maraka za novi helikopter. Vlada i parlamentarna većina tu investiciju pravdali su potrebama RS za višenamjenskom letjelicom “koja se može koristiti prilikom intervencija za gašenja požara, prijevoz povrijeđenih pacijenata, ili za potrebe specijalnih jedinica policije”.

Međutim, istim tim helikopterom Dodik leti na posao u Sarajevo i u gotovo sve posjete inostranstvu, za što se izdvajaju velika sredstva poreskih obveznika.

Osim samog helikoptera, Dodiku su kao srpskom članu Predsjendištva na usluzi i avion, blindirana limuzina i čak tri kabineta.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *