Menadžment Bolnice Trebinje ponovo obmanjuje javnost u vezi sa nabavkom kiseonika

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Istražujemo Politika
5 minuta čitanja
Nedeljko Lambeta

Menadžment Bolnice Trebinje danas se ponovo oglasio saopštenjem u kom tvrdi da kiseonik koji je uzorkovan u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi “u potpunosti odgovara svim standardima i zahtjevima Evropske farmakopeje medicinskog kiseonika” te da je “njegova čistoća 99,89 posto”. Kao i u slučaju UKC-a Banjaluka, uzorkovanje je izvršila laboratorija koju je angažovala Vlada Srpske, što znači da ono nije zakonski validno. Osim toga, v.d. direktora Bolnice Nedeljko Lambeta juče je u medijima iznio neistine u vezi sa tenderom za nabavku spornog kiseonika. “Direkt” otkriva dodatne detalje iz tendera koji ukazuju na to da je Bolnica Trebinje svjesno nabavljala tehnički kiseonik.  

Nedeljko Lambeta

Piše: Jelena Denda Borjan

“Vlada Republike Srpske zadužila je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da u saradnji sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove, obezbijedi uslugu laboratorije akreditovane za ispitivanje kontrole kvaliteta kiseonika, a u svrhu pribavljanja nezavisne potvrde kvaliteta medicinskog kiseonika koji se koristi u našoj Ustanovi. Pristigli rezultati, od strane akreditovane laboratorije koja je izvršila uzorkovanje i validaciju kvalitete kiseonika, samo je potvrda naših tvrdnji, kako menadžmenta, tako i ljekara koji isti medicinski kiseonik godinama koriste u svom poslu, da radimo odgovorno i prema svim zakonskim procedurama”, navedeno je u saopštenju Bolnice Trebinje.

Međutim, direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak ranije je za “Direkt” rekao da je tijelo čiji je predstavnik jedino zakonski ovlašteno da radi takve analize i da onaj ko to radi mimo njih, u ovom slučaju Bolnica Trebinje, podliježe krivičnoj odgovornosti. Stoga se rezultat uzorkovanja Bolnice Trebinje zakonski ne može smatrati validnim. Takođe, činjenica je da je Vlada Srpske ta koja postavlja rukovodioce bolnica te je, u svakom slučaju, besmisleno da ona bude inicijator za angažovanje laboratorije koja bi trebala da dokaže da direktori javnih zdravstvenih ustanova umiješanih u aferu “Kiseonik” nisu kršili zakon.

Firma viška i (ne)stručna lica

Menadžment Bolnice Trebinje, u današnjem saopštenju, pozvao je “sve one koji šire neistine da se konačno počnu ponašati odgovorno, te da ovako osjetljive teme, ne koriste zarad političkog imidža i prepoznatljivosti”.

No, u jučerašnjoj izjavi za RTRS, v.d. direktora Nedeljko Lambeta ni sam nije ispoštovao ove zahtjeve. Tako je rekao da je tender za nabavku kiseonika “urađen u skladu s važećim Zakonom o javnim nabavkama Srpske” te da je za njega bilo zainteresovano sedam firmi. Međutim, prema informacijama koje je “Direkt” dobio od Transparensi internešnala BiH, na ovaj tender javila su se samo dva ponuđača, a Bolnica Trebinje odbila je da Transparensiju dostavi informaciju koja je bila druga firma izuzev “Milojević Gilje-Gasa” koja je dobila posao.

Osim toga, Transparensijev viši istraživač Damjan Ožegović za naš portal kaže da kod nas postoji svega šest dobavljača koji se bave prometom kiseonika za javne zdravstvene ustanove, a samo jedan od njih, “Meser”, registrovan je kod Agencije za lijekove BiH.

Damjan Ožegović

O ozbiljnosti tendera koji je sprovela Bolnica Trebinje govori i činjenica da je za stručna pitanja prilikom sprovođenja nabavke kiseonika zadužila čovjeka koji nema veze sa medicinskim pitanjima, već je u ovoj JZU zaposlen kao tehničko lice čiji je posao, između ostalog, razvođenje gasova.

Ožegović za “Direkt” kaže da bi komisija koja se bavila nabavkom kiseonika trebala da kao stručno lice ima najmanje jednu osobu čija su specijalnost robe, radovi ili usluge koje se nabavljaju.

“U ovom slučaju, to bi morao da bude jedan od medicinskih tehničara ili ljekara koji se razumiju u gasove”, ističe Ožegović.

Podsjećamo, “Direkt” je ranije objavio tekst u kom je dokazao da je Bolnica Trebinje svjesno nabavljala tehnički umjesto medicinskog kiseonika.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice Trebinje Nedeljko Lambeta, koga je Vlada RS dvaput protivzakonito postavila na ovu funkciju, nedavno je održao konferenciju za medije na kojoj je, u stvari, sam dokazao da je ova JZU nabavljala tehnički kiseonik i koristila ga u medicinske svrhe.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *