Međunarodni dan djevojčica: Jednakim pravima do boljeg položaja u društvu!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
(FOTO: Željko Miletić)

Obilježavanjem današnjeg dana globalna zajednica nastoji skrenuti pažnju na mnoge izazove i poteškoće s kojima se susreću djevojčice širom svijeta, piše Buka. 

(FOTO: Željko Miletić)

Međunarodni dan djevojčica obilježava se širom svijeta 11. oktobra s ciljem da se skrena pažnja na ugrožavanje prava djevojčica u područjima kao što su pristup obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 19. decembra 2011. godine usvojila Rezoluciju 66/170 kojom je proglasila 11. oktobar Međunarodnim danom djevojčica.

Namijenjen je promovisanju prava djevojčica i povećanju svijesti o neravnopravnosti s kojom se suočavaju samo zato što su djevojčice te poticanju zajednice na povećani angažman u stvaranju boljeg života i omogućavanju jednakih prava za djevojčice.

Iz organizacije “Oštra nula” rekli su da se Međunarodni dan djevojčica obilježava raznim kampanjama koje se bave jedinstvenim problemima djevojčica i djevojaka te edukacijom mladih o pravima na djetinjstvo, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

“Cilj je ohrabriti djevojčice u stvaranju boljeg života i pružiti im priliku da postignu svoj potpuni potencijal. Želimo skrenuti pažnju na jedan od gorući problema diskriminacije i stigmatizacije djevojčica kao i na ugrožavanje prava djevojčica na pristup obrazovanju ili bilo kojeg drugog oblika stručnog osposobljavanja, zdravstvene zaštite, seksualnog i reproduktivnog zdravlja, zakonskih prava, kao i zaštite od nasilja i ugovorenih brakova.

Više od 62 miliona djevojčica nema pristup obrazovanju”, ističu iz Oštre nule.

Dodaju da djevojčice od 5. do 14. godine potroše 160 miliona sati više na kućne obaveze nego dječaci istog uzrasta.

“Globalno, svaka četvrta djevojka stupi u brak prije svoje 18. godine. Djevojčice su često žrtve seksualnog nasilja koje prolazi nekažnjeno”, ističu.

Iz Fondacije Udružene žene ukazuju na problem diskriminacije djevojčica i nasilja koje se nad njima provodi u cijelom svijetu, te osnažiti svjetsku zajednicu na poštovanje njihovih ljudskih prava.

“Danas u svijetu živi više od 850 miliona djevojčica. Ako želimo promijeniti svijet nabolje, moramo u njih ulagati. Skoro 70% žena i djevojaka žive u siromaštvu, a kako bismo eliminisali siromaštvo moramo djevojčicama i ženama osigurati pravo na jednake mogućnosti. Procjenjuje se da čak 17 miliona djevojčica u svijetu nikada neće stupiti u školsku učionicu. Brojna istraživanja su pokazala da obrazovanje ima vrlo značajnu ulogu kako za društvo, tako i za djevojčice. Školovanje, a naročito srednje obrazovanje, ima trajni pozitivan efekt i utiče na smanjenje siromaštva, promovisanje jednakosti i promjenu ograničavajućih društvenih normi”, rekli su iz Udruženih žena.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *