Maratonsku sednicu SO Gacko obeležili protesti, budžet i sporne investicije

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
6 minuta čitanja

Odbornici SO Gacko danas su zasedali više od 9 sati, a najviše vremena su potrošili na razmatranje Predloga budžeta, izveštaj anketnog odbora i pitanje otpuštenih radnika.

gacko-so-predsednistvo

Sama sednica je počela u 10 časova, a u isto vreme se oko 100-ak građana okupilo ispred zgrade opštine zahtevajući da im se produži ugovor na još tri meseca. 

Aleksandar Kovačević je u Vatrogasno-spasilačkoj jedinici radio više od dve godine. Govorio je u ime svih otpuštenih radnika. 

Niko ovde ne priča politički. Dok jedne otpuštaju druge primaju, bez ikakvih konkursa. Cilj protesta je da skupština usvoji zaključak o produženju ugovora na tri meseca za sve otpuštene da bi se u tom periodu našlo rešenje da se zadrže radnici. Podrška sugrađana je velika, a mi ćemo istrajati u svojim protestima”, istakao je on.

aleksandar-kovačević
Aleksandar Kovačević je nakon dve godine u VSJ ostao bez posla

Podršku im je dao i radnik Komusa Jezdimir Božić koji je rekao da možda sve zaposlene čeka ista sudbina. Istakao je da će podržati svakog ko će domaćinski voditi opštinu.

Šta radite od sopstvenog naroda? Kako porodica može da živi sa platom koja kasni 4 meseca? Deci sam rekao da idu i da se ne vraćaju”, drhtavim glasom pitao je nadležne.

Bojan Soknić, sa suprugom i jednogodišnjim detetom živi od plate bez koje je sad ostao.

Čovek (načelnik prim. aut.) je bezidejan. Pitali smo ga da li ima način da reši naš problem. Jedino rešenje je da idemo kući. Jedino primanje u mojoj kući je bilo to. Većini je ovde plata bila minimalac. Uporno kažu da nema posla, a svakodnevno zapošljavaju na RiTE. Ne znam ko ima želudac za to“, ogorčen je Soknić.

saopštenje-milinkovic
Milinković je saopštenje pročitao i na sednici SO Gacko

Reagovao je i načelnik opštine Ognjen Milinković saopštenjem u kome je istakao da su oni koji protestuju politički zloupotrebljeni i da je stanje u opštini gore nego što je mogao i da zamisli.

Prethodni načelnik je novac predviđen za plate radnika potrošio na realizaciju određenih “spornih” ugovora čime je novac za plate zaposlenih za dva meseca u 2020. god. utrošen u druge namene. Takođe, opštinsku upravu sa zatekao sa 232 zaposlena radnika po raznim osnovama gde su prilikom zapošljavanja pogotovo u tehničkom mandatu i pred izbore, kršene zakonske norme i u opštinsku upravu i ustanove zaposleno preko 100 radnika bez rasporeda i bez stvarne potrebe za njihovim angažovanjem, čime je ugrožen rad svih ustanove i primanja svih zaposlenih u opštinskoj upravi”.

Milinković je u saopštenju istakao i da se na spisku zaposlenih vodi preko 50 radnika, a borave u drugim državama kao i da će u potpunosti poštovati zakonske procedure.

Ipak, kao što je “Direkt” već pisao, načelnik Milinković je svoj mandat otpočeo kontinuitetom sa prethodnom vlašću zapošljavajući bez konkursa na određeno vreme, kršeći i zakon i interne akte.

[stextbox id='naslov’ caption='Portali oterali investitore’]Predsednik odborničkog kluba SNSD-a je optužio portale da negativnom slikom koju šire o Gacku teraju investitore koje vlast nastoji da animira. U tom kontekstu je  apostrofirao da “Direkt” pripada agenturnoj mreži koja sistematski podriva napredak Gacka i zatražio da se umesto o problemima gde ih nema, piše istina.[/stextbox]

Uprkos nadama protestanata, odbornici pozicije su bili uzdržani, pa predlog da se produži ugovor na tri meseca nije dobio zeleno svetlo.

Ipak, načelnik je, nakon što je pročitao svoje saopštenje, rekao da će prioritet u rešavanju statusa imati porodice poginulih, porodilje, trudnice, oni koji su radili dve i više godine u opštinskoj službi. A nakon toga će zbrinuti socijalne slučajeve i one iz porodica u kojima niko nije zaposlen.

Predsednik skupštine Rajko Papović je naglasio da će se zajedno boriti da stvore uslove za mlade ljude i one koji dolaze. “Da im stvorimo realne uslove za život. U narednim mesecima mesta za 35 mladih ljudi. Na putu smo dva-tri projekta koji će za pošljavati još 80”, najavio je on ne precizirajući o čemu se tačno radi..

[stextbox id='naslov’ caption='Budžet za 2021. preko 13 miliona’]Odbornici su danas usvojili predlog budžeta za ovu godinu od preko 13 miliona maraka. Odbornici većine su rekli da je dokument “iznuđeno rešenje s obzirom na nasleđene obaveze” i od kabineta načelnika zatražili da se što češće radi rebalans u skladu sa potrebama.[/stextbox]

Na skupštini nije odgovoreno na pitanja da li je načelnik primao još nekoga bez konkursa i ko je pozvao inspekciju, ali je na zamerke opozicije da otpušta ljude iz Gacka dok pravnog savetnika dovodi iz Trebinja, načelnik Milinković rekao da je Vaso Mijanović, besprekorne biografije i vrstan stručnjak čija je plata oko 1500 maraka.

Dosta vremena je potrošeno i na izveštaj Anketnog odbora koji se bavio projektima koje je započela prethodna vlast. Od četiri započeta, a radi se o rešavanju pitanja vodosnabdevanja, rekonstrukciji zgrade stare opštine, izgradnji sportske dvorane i kupovini objekta za starački dom, ni jedan nije završen, a za svaki trebaju dodatna sredstva kojih u budžetu, kako se čulo, nedostaje.

Na narednoj sednici će se razmatrati plan investicija, čulo se za govornicom, pa bi do tada trebala da se zna sudbina ovih projekata.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *