Manjinski akcionari ERS optužuju Luku Petrovića da izvlači dobit

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

Manjinski akcionari zatražili su danas objašnjenje kako je moguće da je gubitak deset zavisnih preduzeća „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) u 2019. godini premašio 20,5 miliona KM, dok je Matično preduzeće ERS prikazalo dobit od 33 miliona KM. Akcionari otvoreno sumnjaju da je dobit Matičnog preduzeća ostvarena zloupotrebom položaja i na štetu zavisnih, akcionarskih preduzeća, zbog čega traže izjašnjenje holdinga i objavu finansijskih izvještaja.

Izvor: Capital

U Udruženju manjinskih akcionara energetskog sektora (UMAES) kažu da se podaci o gubitku vide iz finansijskih izvještaja zavisnih preduzeća.

„Sabiranjem ukupne dobiti iz bilansa uspjeha deset zavisnih preduzeća, ukupni gubitak MH ERS iznosi 20.594.856 KM“, istakli su manjinski akcionari.

Manjinski akcionari ističu i da zbir kapitala iz bilansa stanja svih deset zavisnih preduzeća ERS iznosi 3.455.689.365 KM u 2019. godini što je 22.912.300 KM manje nego godinu dana ranije.

„Dakle, govorimo o negativnom povratu na kapital u regulisanoj djelatnosti u kojoj je povrat na kapital zagarantovan“, naglašavaju manjinski akcionari.

Dodaju da su mediji objavili da je dobit Matičnog preduzeća ERS u 2019. godini iznosila 33 miliona KM, ali da je to nužno preispitati.

„Iako je po statutu Matičnog preduzeća (član 133) rad istog javan, finansijski izvještaji poslovanja istog su, do sada, skrivani od javnosti. Nužno je preispitati kako je Matično preduzeće ostvarilo dobit od 33 miliona ako je deset zavisnih preduzeća ukupno poslovalo sa gubitkom od 20,5 miliona“, naglasili su manjinski akcionari.

Dodaju da je Zakon o privrednim društvima Republike Srpske propisao da se povezana privredna društva, u smislu tog zakona, organizuju kao holding kada matično društvo ima isključivo djelatnost upravljanja i finansiranja zavisnim društvima.

„Ako je Matično preduzeće ERS zaista ostvarilo dobit onda je istu nužno vratiti (preknjižiti) zavisnim preduzećima Mješovitog holdinga ERS, u suprotnom vjerovatno se radi o zloupotrebi položaja“, istakli su manjinski akcionari.

Dodaju da je isključiva djelatnost „holdinga“ upravljanje zavisnim preduzećima, tako da „matično preduzeće“ ne smije nekom djelatnošću na račun zavisnih preduzeća ostvarivati dobit.

„Dobit mora ostati zavisnim preduzećima. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali nameće se zaključak da je Holding ostvario zaradu na razlici u cijeni električne energije, a na štetu zavisnih preduzeća“, poručuju manjinski akcionari.

Najavljuju da će se obratiti Holdingu sa zahtjevom za objavom finansijskih izvještaja, kao i zahtjevom za izjašnjenje povodom nastale situacije.

Vršilac dužnosti direktora “Elektroprivrede RS” je Luka Petrović.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *