Makedoncima 2,2 miliona KM za savjetovanje „HE Dabar“

Autor: admin Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Hidroelektrana Dabar“ platiće firmi AF-Consult Ltd. iz Skoplja 2,2 miliona KM za konsultantske usluge prilikom izrade ugovora potrebnih za realizaciju projekta HE “Dabar”.

Piše: Marina Čigoja/Capital

Tender za „angažovanje eksperata za konsultantske usluge radi izrade ugovora potrebnih za realizaciju projekta HE Dabar“, raspisan je još u avgustu, a tek ovog mjeseca postupak je priveden kraju.

U obavještenju o dodjeli ugovora „HE Dabar“ je navela da je na tender stigla samo jedna ponuda i to makedonske firme koja je ponudila neznatno nižu cijenu od one koja je navedena u tenderskoj dokumentaciji.

AF-Consult Ltd. ponudila je da za 1,89 miliona KM bez PDV-a, odnosno za oko 2,2 miliona KM sa PDV-om uradi tenderom tražene poslove.

Tenderom je precizirano da konsultantske usluge, između ostalog, obuhvataju analizu rizika i njegovu alokaciju između potencijalnih ponuđača i države/entiteta, pružanje savjetodavnih usluga u cjelopkupnom procesu pregovora sa potencijalnim ponuđačima, o uslovima i zaključenju ugovora.

Izabrani ponuđač će pružati i savjetodavne usluge prilikom izbora modela finansiranja, analizu i procjenu ponudu u vezi sa odabranom tenderskom procedurom, savjetodavne usluge u vezi sa strukturama modela finansiranja…

Izgradnja i puštanje HE Dabar koštaće oko 200 miliona evra

Priprema tehničkih specifikacija, garancija i ostalih zahtjeva vezanih za ugovaranje finansiranja i izgradnje HE Dabar po principu „ključ u ruke“, priprema liste potencijalnih ponuđača, priprema nacrta ugovora za finansiranje i izgradnju HE Dabar su još neki od poslova koje će raditi izabrani konsultant.

Tenderskom dokumentacijom precizirano je da je „HE Dabar“ u prethodnom periodu završila pripremne radove, izradila glavni projekat za sve objekte, studiju izvodljivosti i ekonomske opravdanosti, te da je u završnoj fazi proces eksproprijacije zemljišta za dobijane građevinskih dozvola.

„’HE Dabar’ posjeduje ekološku dozvolu za izgradnju svih objekata. Procijenjena vrijednost za izgradnju i finansiranje preostalih objekata i aktivnosti i puštanje HE Dabar u rad iznosi oko 200 miliona evra“, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

HE „Dabar“ planira da se ova hidroelektrana gradi iz kredita koji bi vraćala u novcu ili električnoj energiji.

Strateški partner ima ulogu da izgradi objekte i obezbijedi finansijska sredstva, a preduzeće „HE Dabar“ samostalno koristi izgrađeni objekat. Partner obezbjeđuje 85 odsto ili više od cijene ugovora za izgradnju i puštanje elektrane u rad, a „HE Dabar“ do 15 odsto cijene ugovora.

Preduzeće „Hidroelektrana Dabar“, koje je u vlasništvu „Hidroelektrana na Trebišnici“, osnovano je 2011. godine.

Mediji su ranije pisali da je za izgradnju i finansiranje HE Dabar, koja pripada sistemu hidroelektrana “Gornji horizonti”, zainteresovano 19 kompanija iz devet zemalja.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *