London odobrio Asanžovo izručenje SAD

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Prilikom hapšenja uzvikivao: "Morate se odupreti!"

Britanska vlada dala je zeleno svetlo za izručenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama. Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel potpisala je nalog za ekstradiciju.

Prilikom hapšenja uzvikivao: “Morate se odupreti!”

Vlada Velike Britanije potvrdila je da je potpisala nalog za ekstradiciju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u SAD, gde se protiv njega vodi krivični postupak zbog masovnog curenja poverljivih dokumenata, prenosi DW.

Prema Zakonu o ekstradiciji iz 2003, ministar mora da potpiše nalog za ekstradiciju ako nema razloga da se tom nalogu protivi“, objasnio je portparol britanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

„Mračan dan za slobodu štampe“

Ministarstvo unutrašnjih poslova u svom saopštenju navodi da „sudovi Ujedinjenog Kraljevstva nisu utvrdili da bi izručenje gospodina Asanža bilo represivno, nepravedno ili zloupotreba procesa. Takođe nisu utvrdili da bi ekstradicija bila nespojiva s njegovim ljudskim pravima, uključujući i njegovo pravo na pravično suđenje i slobodu izražavanja“, odnosno smatraju da će on „u SAD biti tretiran na odgovarajući način, uključujući i situaciju u vezi s njegovim zdravljem“.

Oglasio se i Vikiliks saopštenjem u kojem ocenjuje da je ovo „mračan dan za slobodu štampe“.

Asanžu preti 175 godina zatvora

Pedesetogodišnji Australijanac ima 14 dana za žalbu. Njega potražuje američko pravosuđe koje želi da mu se sudi za distribuciju više od 700.000 poverljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima od 2010- godine, posebno u Iraku i Avganistanu. Preti mu 175 godina zatvora.

Asanž je uhapšen 2019. nakon što je proveo više od sedam godina kao izbeglica u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *