Lista najboljih aerodroma: Zagreb na 125. mjestu, Beograd pri dnu, Sarajeva, Podgorice i Ljubljane nema na listi

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Foto: Pixabay

Kompanija AirHelp koja je svojevrsni servis potrošačima u vazdušnom saobraćaju i ove godine je objavila rang listu aerodroma. Zagrebački aerodrom Franjo Tuđman je u drugom dijelu liste, ali bliže sredini, a od regionalnih loše je prošao aerodrom Nikola Tesla iz Beograda – rangiran kao peti najslabiji u svijetu.

Foto: Pixabay

Izvor: Forbes Slovenija

Aerodroma u Sarajevu, Podgorici i Ljubljani nema na listi.

Na ovogodišnjoj listi najboljih svjetskih aerodroma prednjače oni u Japanu i Brazilu, dok se na vrhu liste istakla prijestonica Omana. S druge strane, evropski aerodromi, uključujući neke od najpoznatijih turističkih destinacija, ne sjaje najviše.

Društvo za pomoć potrošačima u avio prometu, AirHelp, utvrdilo je da se aerodrom Nikola Tesla u Beogradu našao na dnu ljestvice.

AirHelp svake godine sprovodi istraživanje korisničkog iskustva na svjetskim aerodromima. Ove godine kompanija je analizirala iskustva više od 15 hiljada anketiranih na više od četiri hiljade aerodroma širom svijeta. Podaci su prikupljeni od 1. januara do 30. septembra 2023. godine, a na kraju su sastavili rang-listu 194 aerodroma, rangiranih od najboljih do najgorih.

Ocjenjivali su aerodrome na osnovu kašnjenja letova i iskustava putnika u snalaženju po aerodromu, hrani te opcijama za kupovinu.

Najbolji aerodrom u Muskatu

Ove godine se najboljim aerodromom može pohvaliti prijestonica Omana, Muskat, koja je dobila ocjenu od 8,54 od ukupno mogućih 10. Na drugom mjestu je brazilski aerodrom u Recifeu, dok se na trećem mjestu nalazi aerodrom u južnoafričkom Capetownu.

U prvih deset se nalaze čak četiri brazilska aerodroma i tri japanska. Među brazilskim su aerodrom u glavnom gradu Braziliji (4), Belemu (7) i Belo Horizonteu (8). Japanski predstavnici uključuju aerodrom u Osaki (6), tokijski Narita (9) i ostrva Amami (10). Na petom mjestu je aerodrom u Dohi u Kataru.

Niti jedan evropski ili američki aerodroma nije uvršten među prvih deset. Najbolje rangirani evropski aerodrom je Bilbao na 21. mjestu, a slijedi Helsinki na 26. mjestu. Među prvih 50 nalazi se samo devet evropskih predstavnika. Aerodrom Franjo Tuđman u Zagrebu zauzeo je 125. mjesto, dok se Brnik iz Ljubljane nije našao na popisu, kao ni Međunarodni aerodrom Sarajevo. Beč je 49, Budimpešta 113, a Venecija 162.

Na dnu liste su Beograd i Sofija

Evropski aerodromi su zastupljenije na donjem dijelu ljestvice, kao i Zapadni Balkan. Na osmom mjestu s dna AirHelpove ljestvice je aerodrom u glavnom gradu Bugarske, Sofiji. Na petom mjestu od dna liste je beogradski Nikola Tesla.

Na dnu ljestvice nalazi se i aerodrom na Malti, na predzadnjem mjestu, a ispred nje je londonski Gatwick. U posljednjih deset su još i aerodromi u Lisabonu (4) i Marseju (9). Potpuno na zadnjem mjestu je aerodrom Syamsudin Noor u Indoneziji.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *