Kriminalizacija klevete i uvrede: Da li se bezrazložno plašimo ili ne?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

“Milorad Dodik je u pravu kada kaže da je medijska scena prilično zatrovana, da se olako koriste mnoge kvalifikacije i da se sloboda zloupotrebljava, ali tu ima drugi problem koji je važniji – kako smo došli u situaciju da damo mogućnost Dodiku da reguliše takvu stvar, odnosno zašto to novinari nisu regulisali i uticali na veću profesionalnost njihovog rada”, zapitao se psiholog i bloger Srđan Puhalo. On je, zajedno sa novinarkom našeg portala Milankom Kovačević, bio panelista na temu “Zakon o kleveti i uvredi: Da li se bezrazložno bojimo ili ne?” koji je održan danas u Trebinju. 

Milanka Kovačević, Srđan Puhalo i Rubina Čengić

Govoreći o nacrtu o izmjenama i dopunama krivičnog zakona Republike Srpske, koji bi uskoro trebalo da krene u javnu raspravu, Puhalo je kazao da, kada su mediji u pitanju, bude li zakon i usvojen, najviše će ispaštati oni pristojni mediji, dok će ostali “gledati da se izvuku”. 

Na pitanje da li se ovog zakona novinari trebaju plašiti i da li on ima i “vaspitni” karakter, Puhalo odgovara da bi zakon možda i imao vaspitni karakter da živimo u Danskoj ili Švedskoj. 

“Ovdje imamo situaciju da će se on primjenjivati selektivno, pored ovakvog pravosuđa. Imate političare kojima ta novčana kazna nije ništa. Imate RTRS koji se naplaćao kazni Regulatornoj agenciji za komunikacije, ali nije promijenio tu svoju politiku”, rekao je Puhalo. 

Novinarka “Direkta” Milanka Kovačević kaže da je svrha zakona da uguši svaku kritiku u javnom prostoru i da  podržava podaničko novinarstvo, ali i da se u javni prostor “ubaci koska koju će svi da glođu”. 

Ona je podsjetila da se zakon ne odnosi samo na novinarsku zajednicu, već i na sve građane. 

“Ja mogu da tužim Dodika ili nekog drugog, ali je problem to što ja nemam ni resurse ni vrijeme da se bavim time, a oni imaju advokatski tim koji će to da uradi za njih, a vama će da troši i vrijeme i energiju”, kazala je ona. 

Srđan Puhalo se istakao da je cijela priča u vezi sa zakonom samo demonstracija moći Milorada Dodika. 

“Možda je to samo njegova želja da kontroliše sve u RS. Možda ovim zakonom neće biti niko kažnjem, ali neka to stoji tu”, kaže Puhalo i dodaje da smatra da je novoizabrani ministar Miloš Bukejlović iskorišten kako bi pokrenuo ovo pitanje koje je Dodik već najavio.

Zaključio je da zakon jeste isti za sve, ali da su posljedice različite, jer kazna od 20.000 maraka nije ista za nekog građanina i za, na primjer, predsjednika ili nekog drugog političara. 

Zaključuje da bi čak pristao na to da ide u zatvor i da “nije sramota otići u zatvor od ove vlasti”. 

Panel diskusija je održana u okviru Festivala #SlobodaNarodu koji organizuje ProEduca uz finansijsku podršku Vlade Holandije. Pored ove, na festivalskom danu u Trebinju našle su se i teme “Kako je biti Bošnjak i Hrvat u Republici Srpskoj?”, “Umjetnost kao kritika društva” te “Kako je biti Hercegovina u Bosni?”

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *