OTKRILI REVIZORI:
Kratkoročne obaveze „Elektrokrajine“ veće od tekuće imovine za 144 miliona KM

Autor: Direkt Drugi pišu
3 minuta čitanja
Zgrada Elektrokrajine

Kratkoročne obaveze „Elektrokrajine“ na kraju prošle godine prevazilaze su tekuću imovinu ovog preduzeća za čak 144,3 miliona KM, otkrili su revizori.

Elektrokrajina
Zgrada Elektrokrajine

Piše: M.LJ. /Capital

U revizorskom izvještaju „Elektrokrajine“ za 2023. godinu navedeno je da ovaj indikator ukazuje na postojanje potencijalnih problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza preduzeća u toku redovnih operativnih aktivnosti kroz naplatu potraživanja u dogovorenim rokovima i iznosima.

„Uprava preduzeća smatra da preuzima sve neophodne mjere vezane za normalno i kontinuirano obavljanje operativnih aktivnosti“, ističe se u izvještaju.

Takođe, u izvještaju je navedeno da su ukupna bruto potraživanja od kupaca na kraju 2023. iznosila 193,9 miliona maraka.

„Ukupna ispravka vrijednosti potraživanja iznosi 179,2 miliona maraka i predstavlja 92,4 odsto ukupne bruto vrijednosti potraživanja od kupaca“, ističe se u izvještaju.

Direktor „Elektrokrajine“ Dragan Čavić kaže za CAPITAL da to u suštini nisu kratkoročne obaveze iako imaju taj karakter.

„Radi se o obavezama koje je „Elektrokrajina“ prije mog dolaska, u čitavom nizu godina, stvorila po osnovu neizmirenih obaveza za faktursanu energiju od strane Matičnog preduzeća. To su potraživanja od raznih subjekata – bolnica, vodovoda, firmi u stečaju koja nisu naplaćena. „Elektroprivreda“ insistira da se napravi reprogram tih obaveza, ali mi na to ne možemo pristati jer su te obaveze kod nas otpisane zbog zastare“, rekao je Čavić.

Kazao je da je taj problem u kompletnom sistemu, ne samo u „Elektrokrajini“.

„To je trebalo solidarno da otpišu sve članice holdinga u svom pripadajućem dijelu. To se jednostavno prenosilo iz godine u godinu. Sad postoji tendencija da se to čisti, ali to je za nas nemoguće“, kazao je on.

Iako su prethodnih godina isplaćivali visoke otpremnine za dobrovoljni odlazak iz preduzeća, kako bi smanjili broj radnika, „Elektrokrajina“ je na kraju 2023. imala 1.332 radnika, odnosno osam više nego godinu ranije.

Čavić kaže da su oni jedina elektrodistribucija koja ima manje zaposlenih nego što ima sistematizovanih radnih mjesta.

„Kada sam došao na poziciju direktora zatekao sam 1.908 radnika. Taj broj smo smanjili za oko 600. I zadržali smo se na broju koji je ispod sistematizovanih radnih mjesta jer nemamo dovoljno novca za isplaćivanje plata. Sve koje smo zaposlili su radnici koji su nam neophodni“, kazao je Čavić.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *