Kome je potrebna još jedna termoelektrana u Republici Srpskoj?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Centar za životnu sredinu je predstavio novu analizu Ekonomske studije izvodljivosti izgradnje novog bloka termoelektrane Gacko 2. Na konferenciji za medije, pored predstavnika Centra, govorio je i Damir Miljević, kao autor analize te Milanka Kovačević, novinarka i aktivistkinja iz Gacka.

Foto: Aleksandar Saša Škorić

Izvor: Centar za životnu sredinu

,,Građani se rijetko odlučuju da kažu nešto protiv postojeće termoelektrane i zagađenja koje ona sa sobom neminovno nosi, a reakcija u oblliku nekog protesta ne postoji. Otuda u Gacku ne postoji čak ni udruženje koje u fokusu ima problematiku životne sredine. Termoelektrana Gacko je od 1984. godine potpuno promijenila izgled Gacka i nepovratno zagadila životnu sredinu, kako vazduh, tako i vodu i zemljište. Sa druge strane, atmosfera u društvu je takva da se ne razgovara argumentima nego emocijama, pa se građani stavljaju pred izbor – da li ćemo imati termoelektranu koja će da radi ili ćemo ostati bez egistencije. Iako termoelektrana Gacko proizvodi 1/3 struje u Republici Srpskoj ipak je i veliki gubitaš. U suštini, jedini aspekt sagledavanja ovog problema je kako da postojeća termoelektrana radi na ekološki prihvatljiv način, a ne da se ulaže u nova postrojenja”, izjavila je Milanka Kovačević, novinarka iz Gacka.

Predmetna Studija koju smo analizirali je sasvim metodološki dobro urađena i u skladu je sa zakonskim propisima i pravilima struke, ali sa druge strane cilj ove Analize jeste bio da se utvrdi validnost ulaznih parametara korištenih u Studiji.

,,Tri od pet parametara iznesenih u ovoj Studiji ne barataju realnim brojkama, što direktno utiče na krajnji ishod isplativosti ovog projekta. Ukoliko bi se primjenili realni parametri, vidjelo bi se da je ovaj projekat u potpunosti društveno i  ekonomski neopravdan”, ističe Damir Miljević, autor Analize.

Prema računici koja je iznesena u Studiji, neto dobit realizacije ovog projekta bi iznosila 45.930.397 KM godišnje. Ukoliko se uvrste realni podaci, dobit ne postoji! Može se pričati samo o godišnjem gubitaku preduzeća koje će iznositi minimalno 2.396.419 KM.

,,Jasno je da ne postoji zdravorazumskog uporišta u izgradnji novog bloka termoelektrane Gacko 2. Vlada treba da uloži novca u poboljšanje rada postojeće termoelektrane i da smanji nivo zagađenja, kako je i saglasno potpisanim direktivama, a ne da nastavi po istom principu dosadašnjeg rada”, izjavila je Duška Kudra, koordinatorka kampanje.

Cijelu Analizu možete preuzeti na ovom linku: http://czzs.org/wp-content/uploads/2018/04/Ekonomska-Analiza_Gacko-final.pdf

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *