Ko će profitirati od REFERENDUMA U VIŠEGRADU: SNSD nezadovoljan, opozicija oprezno slavi

Autor: Direkt Aktuelno Politika
5 minuta čitanja
Mladen Đurević

Čak i da Mladen Đurević ostane načelnik Višegrada rezultati referenduma za njegov opoziv su zvono na uzbunu u SNSD, jer je broj građana za opoziv trenutno veći od broja onih koji su protiv.

Mladen Đurević

Piše: Slobodan Popadić/Srpska.info

Zvanični rezultati još nisu saopšteni, ali je SDS već proglasio pobjedu i referendum proglasio uspješnim. Prema njihovim podacima, za opoziv je glasalo 2.712 Višegrađana, a protiv 2.621. Čekaju se još glasovi koji stižu poštom i glasovi mobilnih timova za glasanje u opštini.

S druge strane, portparol SNSD Radovan Kovačević tvrdi da je referendum zasad neuspješan, jer Izborni zakon RS kaže da je za opoziv potrebno da glasa više od polovine građana koji su izašli na glasanje. Trenutno, kaže Kovačević, taj broj nije 50 odsto plus jedan kada se uračunaju nevažeći glasovi onih koji su izašli na referendum.

Dok čekamo da Republička izborna komisija razriješi Gordijev čvor, u SNSD priznaju da će imati šta da analiziraju u Višegradu.

– Nažalost, ima više glasova za opoziv nego glasova protiv. Iz tog razloga nismo zadovoljni takvim rezultatom i ozbiljno ćemo da ga analiziramo šta je dovelo do ovakvog rezultata, koje su to bilo eventualno naše greške i propusti i na koji način je na ovakav rezultat uticalo i to što su određene partije iz vladajuće koalicije na nivou RS bile na drugoj strani, pod zastavom skupštinske većine koju predvodi stranka Elmedina Konakovića, Narod i pravda. To su sve stvari koje ćemo da analiziramo i na osnovu toga ćemo da kreiramo svoje politike u Višegradu – kaže Kovačević za Srpskainfo.

Prema njegovi riječima, ne može se govoriti o bilo kakvoj pobjedi opozicije, jer su oni u saradnji s bošnjačkim strankama i sa određenim strankama vladajuće koalicije na nivou Republike Srpske.

– Još će biti borbe u Višegradu, a ja sam potpuno uvjeren da je Mladen Đurević dobar načelnik opštine – navodi Kovačević.

Inicijativu za pokretanje postupka opoziva potpisalo je svojevremeno 11 odbornika SDS, DNS, SNS, NDP, Naroda i pravde, US, PDP i Pokreta za Višegrad.

Predsjednik OO SDS Višegrad, Miroslav Kojić, ne dovodi u pitanje uspješnost nedjeljnog referenduma. Kaže da je SNSD-ova priča o većini i nevažećim listićima samo zamajavanje javnosti. Na pitanje može li referendum da ima uticaja na rezultate opštih izbora u oktobru u toj izbornoj jedinici, Kojić daje oprezne pozitivne prognoze.

– Sigurno je da će pojačati autoritet SDS, koji je bio predvodnik ovih dešavanja. Poprilično smo u Višegradu stabilni, čvrsti. Poslije pada 2016. smo se veoma organizovali i uzdigli i imamo naše pokazatelje koji nam garantuju veoma dobru poziciju. Da li će se nešto u izborima promijeniti? Moje je mišljenje da će ovaj rezulat pomoći određenim dešavanjima, da će građani vidjeti da se može nešto mijenjati ako se ljudi udruže i žele drugačije. Moguće da će imati reperkusije na dešavanja u narednim mjesecima, pred republičke izbore. Nama predstoji nastavak političke borbe. Kada budu konačni rezultati treba da se pripremamo za izbor novog načelnika, u zakonskom roku od tri mjeseca – kaže Kojić.

Konačan rezultat glasanja na referendumu za opoziv načelnik opštine Višegrad biće poznat nakon što se prebroje glasovi poštom, a to se može očekivati za 10 dana, rekao je Srni načelnik opštine Mladen Đurević.

JEDINI CILJ RUŠENJE NAČELNIKA

Kojić priznaje da stranke koje su zatražile referendum o opozivu načelnika nije ujedinio nikakav programski cilj, nego isključivo borba protiv načelnika.

– On je predstavljao nešto što građani nisu mogli nikako da prihvate, njegov način rada i ponašanje. U tom kontekstu je bilo ujedinjenje. Većinu je predvodila SDS, kao najjača partija u većini, ali to su stranke koje imaju potpuno različite programske principe – objašnjava Kojić.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *