Katar i korupcija: Uhapšena potpredsednica Evropskog parlamenta

Autor: Direkt Aktuelno Politika
3 minuta čitanja

Petoro ljudi iz političkog Brisela uhapšeno je u petak, a među njima i potpredsednica EP Eva Kaili. Smatra se da su od „jedne zalivske zemlje“ uzimali novac i poklone u zamenu za uticaj. Mediji pišu da je to Katar.

Piše: DW

Potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage korupcije u Belgiji. Grkinja je još u četvrtak uveče bila isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Prema navodima belgijskog tužilaštva, istraga se vodi zbog pokušaja jedne zalivske države da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, kao i zbog navoda o korupciji i pranju novca.

Izvršeno je šesnaest pretresa i pet hapšenja. Između ostalog, oduzeto je 600.000 evra u gotovini, kao i mobilni telefoni.

U aferu navodno umešan Katar

Već nekoliko meseci postoje sumnje da jedna zalivska država pokušava da utiče na političke i ekonomske odluke Evropskog parlamenta. Prema saznanjima listova „Le Soir“ i „Knack“, reč je o Kataru, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Sumnja se da su licima u parlamentu, koja su bila na političkim ili strateškim funkcijama, podeljene značajne sume novca ili drugi pokloni.

Od ove godine, Eva Kaili je jedna od četrnaest potpredsednica Evropskog parlamanta, u kojem je poslanica od 2014. godine.

Ona je krajem novembra držala govor o Svetskom prvenstvu u Kataru. Taj sportski događaj je opisala kao dokaz „da sportska diplomatija može da donese istorijsku promenu u zemlji čije su reforme inspirisale arapski svet.“

Ona je kazala i da je Katar pionir kada su radnička prava u pitanju. Kaili se ranije sastala sa katarskim ministrom rada Samikom al Marijem, napisao je na Tviteru katarski ambasador u EU.

I druga poznata imena 

Među privedenima su, prema navodima medija, i bivši evroposlanik, socijaldemokrata Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (IGB) Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Iz službe za saradnju sa medijima Evropskog parlamenta nisu želeli da komentarišu racije zbog istrage koja je u toku. Rečeno je samo da ta služba u potpunosti sarađuje sa belgijskom policijom.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *