Kako su firme povezane s Voloderom profitirale na tenderima Autocesta FBiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija Politika
15 minuta čitanja

Od 26. maja ove godine, kada je Nadzorni odbor Autocesta FBiH, postupajući po prethodnoj odluci Vlade FBiH imenovao novu upravu s Denisom Lasićem na čelu, Elmedin Voloder više de facto nije direktor ovog javnog preduzeća.

Piše: Amil Dučić/Fokus.ba

Na čelu Autocesta FBiH bio je skoro dvije godine. Dovoljno dugo da, prema istraživanju medija, bude akter niza afera. Dovoljno dugo da protiv njega istragu pokrene, a kasnije i okonča, Evropski ured za borbu protiv prevara, o čemu je pisao Fokus.

Također, dovoljno dugo i da firma koju je osnovao, kao i one s kojima je povezan, nastave dobivati poslove Autocesta FBiH za vrijeme njegovog mandata i tako naprave enormne prihode.

Mreža firmi

Fokus.ba istražio je kako su firme koje su povezane s Voloderom, najblaže rečeno, profitirale na tenderima Autocesta FBiH, i to posebno u periodu dok se on nalazio na čelu ovog javnog preduzeća.

Također, prema mnoštvu informacija koje smo dobili od više izvora riječ je o svojevrsnoj mreži kako projektantskih tako i firmi zaduženih za nadzor koje su u proteklim godinama bile „predodređene“ za neke dionice autoputa. No, krenimo redom.

Foto: D. Begović/Fokus.ba

Firme koje su bile u fokusu istraživanja su Divel d.o.o, zatim Trasa d.o.o, te DTQ d.o.o. Sarajevo. Divel je osnovao sami Voloder i ovom firmom je kao direktor upravljao duži niz godina. Vlada FBiH u bivšem sazivu 10. juna 2021. godine donijela je odluku kojom je Volodera imenovala za vršioca dužnosti direktora Autocesta FBiH. Tog dana Elmedin Voloder je bio i osnivač i direktor firme Divel, koja je s Autocestama FBiH već ostvarila višemilionske ugovore uglavnom na poslovima nadzora, ali i poslanik u federalnom parlamentu.

Transparency International BiH nekoliko dana nakon toga objavio je informaciju prema kojoj je firma Divel do 2015. godine od javnih preduzeća u BiH dobila čak 68 ugovora, ukupne vrijednosti 13,8 miliona KM, a svi su vezani za usluge izrade saobraćajnih projekata, nadzora nad izvođenjem radova i poslovima revizije projektne dokumentacije.

Samo od Autocesta FBiH dobila je ugovore čija je vrijednost više od 8,8 miliona KM. Od toga su tri ugovora vrijednosti 7,1 milion KM sklopljena u 2019. godini, odnosno u vrijeme dok je Elmedin Voloder bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Voloder je, barem na papiru, direktor i vlasnik Divela, a istovremeno i prvi čovjek Autocesta FBiH, bio samo jedan dan. Federalni parlamentarac, a istovremeno i v.d. direktora Autocesta FBiH, u junu 2021. godine bio je 14 dana, budući da je Centralna izborna komisija BiH tek 24. juna na sjednici donijela odluku o prestanku njegovog mandata u Parlamentu FBiH.

Notarski ugovor

Prema saznanjima Fokusa, u notarski obrađenom ugovoru o prenosu vlasničkih udjela u Divelu, koji je sačinjen 11. juna 2021, dakle dan nakon što ga je Vlada FBiH imenovala na čelo Autocesta FBiH, Voloder je svoj udio od 66,67 odnosno 340.017 KM prebacio na Namika Kamenicu. Njemu je ovim ugovorom ostavljeno 30 dana da Voloderu uplati iznos kupoprodajne cijene.

Prema podacima iz registarskog suda, Kamenica se i dalje vodi kao osnivač Divela, ali, dodatno, Kamenica je i prokurist firme DTQ d.o.o. Sarajevo. A ovu firmu, prema istim sudskim podacima, osnovala je firma Trasa d.o.o. Dakle, poveznica Divela, Trase i firme DTQ je samo po ovom osnovu više nego očita.

Voloder je svoj udio u firmi Divel d.o.o prebacio na Kamenicu, prokuristu firme DTQ d.o.o. koju je osnovala Trasa d.o.o.

Osim ovih veza koje se mogu utvrditi u sudskim podacima, dobili smo i niz informacija na samom terenu. Više izvora Fokusa uključenih u finansiranje, projektovanje, te gradnju dionica autoputa, kao i u sami nadzor gradnje, potvrdilo nam je informacije o direktnoj povezanosti ova tri subjekta s Voloderom kada je riječ o dobivanju poslova na pojedinim dionicama autoputa.

Jedni rade za druge

Nadalje, više izvora nam je potvrdilo i informacije o tome da osobe koje su bile ili su još uvijek zaposlene u Divelu rade za Trasu, te da se za određene dionice koriste već postojeći projekti, dok je na pojedinim dionicama autoputa utvrđeno tzv. izmišljeno projektovanje, a sve kako bi se određene firme uvele u posao, budući da su za te dionice već postojali projekti.

Divel d.o.o. je, prema zvaničnim podacima, u periodu dok je Voloder bio direktor Autocesta od ovog javnog preduzeća dobio poslove na četiri tendera, ukupne vrijednosti 14,7 miliona KM (14.749.094 KM). Riječ je o iznosu u koji nije uračunat PDV.

Posljednji ugovor koji je težak 5.255.408 KM (bez PDV-a) potpisan je 26. septembra 2022. godine za izradu Glavnog projekta „Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce na relaciji Nević-Polje – Turbe“. Divel je u ovom projektu bio sastavni dio konzorcija s firmama IPSA institut, INK Constructor Banja Luka, Design & QC d.o.o, te PPG d.o.o.

Jedan od ugovora Autocesta FBiH sa Divelom

Prema dokumentaciji do koje smo došli, ponuda Divelovog konzorcija bila je za 255.408 KM viša od procijenjene vrijednosti nabavke. Komisija je, ipak, odlučila da Autoceste izdvoje dodatna sredstva i da se ova ponuda prihvati.

Prije toga, 16. juna 2022, Autoceste FBiH s Voloderom na čelu potpisuju ugovor težak 1.984.345 KM (bez PDV-a), a kada se doda PDV, vrijedan je 2.321.683 KM, s konzorcijem Divel – Institut za građevinarstvo IG d.o.o. Banja Luka – Zagrebinspekt Mostar.

Riječ je o nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji dijela “brze ceste Lašva – Nević-Polje LOT 5: petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević-Polje”.

Dana 20. maja prošle godine Elmedin Voloder kao direktor Autocesta FBiH potpisuje ugovor najveće vrijednosti za posao u kojem je opet Divel prihvaćeni ponuđač. Riječ je o ugovoru za izradu (dopuna) Idejnog i Glavnog projekta autoceste Orašje – Tuzla, dionica Tuzla – Maoča.

Ugovor je bez PDV-a vrijedan 7.499.791 KM, a kad se doda PDV, on iznosi 8.774.756 KM. U ovom konzorciju s Divelom su još IPSA institut, Design & QC Sarajevo, PPG Sarajevo, te INK Constructor Banja Luka.

Zanimljivo u ovome je da je riječ o identičnom sastavu konzorcija koji je dobio posao i za spomenutu izradu Glavnog projekta „Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce na relaciji Nević-Polje – Turbe“.

Četvrti tender koji je Divel dobio od Autocesta za vrijeme Volodera iznosio je znatno manje od spomenutih. Riječ je o izradi projekta privremene prometne signalizacije za regulaciju prometnog toka na čeonim naplatnim mjestima Sarajevo sjever, Sarajevozapad i Ljubuški i bočnim naplatnim mjestima na autocesti A1 u Federaciji BiH.

Ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosila je 9.550 KM, a s PDV-om 11.173 KM. Ugovor je potpisan 6. maja, a Divel je u ovom poslu bio sam, bez drugih firmi u konzorciju.

Slučaj „Vranduk – Ponirak“

Podsjetimo, Divel vrši nadzor i nad izvođenjem radova i na dionici Vranduk – Ponirak gde je, kako smo pisali, došlo do eksplozije troškova zbog napumpavanja cijene. Inače, na ovoj dionici, koja je trebala
biti završena prije dvije godine, još uvijek se radi.

Tužilaštvo HNK nakon pisanja Fokusa pokrenulo je istragu o malverzacijama na ovoj dionici. Na čelu Divela je tada bio Voloder, a na čelu Autocesta FBiH Adnan Terzić. Ugovor konzorcija Divel – Dri Ljubljana bio je težak 4,06 miliona KM (bez PDV-a).

Trasa d.o.o. je za vrijeme Volodera s Autocestama FBiH potpisala tri ugovora ukupne vrijednosti 7.976.598 KM (bez PDV-a). Posljednji je, prema podacima Portala javnih nabavki, za „dodatne geoistražne usluge za dionicu Ozimica – Poprikuše“ zaključen 7. septembra 2022. Iznosio je 129.639 (bez PDV-a), a pored Trase u konzorciju su bili i IG Banja Luka, Routing d.o.o. Banja Luka, te Saraj inženjering.

Jedan od ugovora Autocesta FBiH sa Trasom

Dana 2. juna 2022. godine Trasa je, u konzorciju s IG Banja Luka, dobila posao i za izradu Idejnog projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH, vrijedan 3.758.782 KM (bez PDV-a), a s uračunatim PDV-om 4.397.775 KM.

Također, Trasa je bila i u konzorciju koji je izradio Glavni projekat autoceste, dionica Ozimica – Poprikuše (Žepče jug). Ugovor vrijedan 4.088.177 KM potpisan je 5. oktobra 2021. godine. Riječ je opet o istom sastavu konzorcija koji je radio i dodatne geoistražne usluge za ovu dionicu nakon potpisanog ugovora 7. septembra 2022.

Firma DTQ se na svojoj internetskoj stranici pohvalila saradnjom s Divelom i Autocestama FBiH. Dok je Elmedin Voloder bio na čelu Divela, dobivala je poslove na izgradnji Tunela „1. mart“, Sarajevske obilaznice i druge.

Međutim, na izvodu iz referensne liste DTQ-a pronašli smo informaciju koja govori o tome da su u vremenu i dok je Voloder bio direktor Autocesta FBiH vršili usluge eksterne kontrole i to na dionici Vranduk – Ponirak, dakle, tamo gdje je Divel vršio nadzor nad izvođenjem radova, zatim na izgradnji dionice Sarajevske obilaznice LOT 3B, gdje je također Divel angažiran, kao i na poddionici Počitelj – Zvirovići, petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – Zvirovići.

Skok u prihodima

Od navedene tri firme najveći skok u prihodima u periodu dok je Voloder bio na čelu Autocesta FBiH imala je Trasa d.o.o.

Prema zvaničnim podacima iz finansijskog izvještaja, ukupni prihodi Trase s 909.329 KM u 2020. godini skočili su na 5.464.722 KM u 2022. godini!

Prihodi Divela su, dok je Voloder bio na čelu ove firme, s 3.367.743 KM u 2019. godini već u 2020. godini skočili na 8.262.593 KM. U 2021. godini kada je on imenovan za direktora Autocesta FBiH iznosili su 5.740.834 KM, a u 2022. ponovo su porasli na 6.066.804 KM.

Za vrijeme Voloderovog mandata u Autocestama rasli su i prihodi DTQ-a, i to s 967.575 KM u 2021. na 1.200.260 KM u 2022. godini.

Odgovarajući na upit Fokusa, iz firme Divel su naveli da su svaki ugovor za izvođenje radova i usluga dobili na tenderu, a na osnovu ispunjavanja svih uslova propisanih zakonom za raspisani tender, odnosno isključivo na poštivanju zakonskih odredbi javnih nabavki i na osnovu ispunjavanja potrebnih kvalifikacija, a ne kao osnovu na „poklanjanju ugovora“ ili „dodjeljivanju tendera“.

-Poslove kompanije, koja posluje skoro dvije i po decenije, vezivati samo za mandat direktora JP „Autoceste FBiH“ gospodina Volodera, koji je svoj vlasnički udio prodao prije preuzimanja te dužnosti, smatramo nekorektnim, čak i zlonamjernim – rekli su između ostalog iz Divela, čiji cjelokupan odgovor možete pročitati na ovom LINKU.

Iz Divela su dali i pojedine informacije u vezi s poslovanjem firme DTQ s Autocestama FBiH.

Iz firme Trasa su, odgovarajući na naš upit, istaknuli da njihovo poslovanje “ni u kom kontekstu nikada nije ovisilo ni o jednom licu, pa tako ni o gospodinu Voloderu”.

-Svi ugovori koje navodite prošli su propisima definiranu natječajnu proceduru te su izvršeni ili se izvršavaju u skladu s pravilima struke – naglasili su iz firme Trasa. Cjelokupan odgovor se nalazi na ovom LINKU.

Elmedin Voloder je, odgovarajući na pitanja Fokusa, kazao da mu nije padalo napamet da se kao direktor Autocesta FBiH bavi glupostima. Naveo je da je, prije nego što je došao u Autoceste FBiH, prodao dio firme.

-Ostalo sve što se radilo i radi sada mene ne interesuje niti imam kontakt s tim ljudima. Ako se kada na ulici sretnemo, ne pričamo o poslu uopšte – kazao je Voloder.

Pritisci na komisije

Pitali smo ga da li je, između ostalog, vršio utjecaj na komisije na nekoliko dionica, a što je u jednom slučaju konstatovano i u aktu OLAF-a.

-EBRD i EIB prate konstantno rad Autocesta. Svaki potez, svaki korak komisije, oni odobravaju ili ne. Odgovornost jeste na Autocestama ili direktoru, ali obje banke učestvuju u odlučivanju i stoje iza toga. Nema govora o bilo kakvom namještanju – kategoričan je Voloder.

Konstatovao je da do novinara dođu informacija koje su i tačne i netačne, a kada se čuje druga strana, zaključi se da to baš i nije tako.

-Ima država, ima zakon, ima tužilaštvo… Što se tiče mene, ja sam sve radio u skladu sa zakonom, onako kako mi je tumačio moj tim advokata. Tako da se ne kajem ni zbog čega. Učinio sam puno, napravio sam ogromne pomake. Evidentno je da je to dobro za društvo i sada odjednom ja trebam biti kriv zato što sam dobro radio – zaključio je Elmedin Voloder.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *