Kako stranke finansiraju kampanju iz budžeta lokalnih zajednica

Autor: Direkt Aktuelno Politika
15 minuta čitanja
Ilustracija

Političke partije u BiH, već po tradiciji, u svakoj izbornoj godini pokazuju nedostatak kreativnosti u kampanjama pa pribjegavaju tradicionalnim, a po mnogima, i prevaziđenim metodama za pridobijanje novih birača ili cementiranje podrške kod starih.

Ilustracija

Izvor: CAPITAL

Stoga je jasno da će i predstojeća kampanja biti vođena po istoj matrici kao i do sada, od čega će u ogromnoj mjeri profitirati najviše ugostitelji i iznajmljivači šatora.

Jedna od metoda koja i dalje prolazi kod naroda i za koju se može reći da je najbolji znak da je izborna godina jeste otvaranje puteva, putića, makadamskih i asfaltiranih, otvaranje vrtića, domova kultura, sportskih dvorana, obnavljanje rasvjete i semafora i generalno sve što ima veze sa saobraćajem. Povećanje stavki za ove radove i investicije uglavnom prati i povećanje budžeta za medijsko oglašavanje.

CAPITAL je analizirao planove javnih nabavki za pet najvećih gradova u Srpskoj i otkrio da su u Banjaluci, Prijedoru, Doboju, Bijeljini i Trebinju lokalne vlasti povećale stavke za izgradnju i rekonstrukciju putne mreže, investicije u javnu rasvjetu, te da su davanja medijima ili ostala na istom nivou ili su čak i povećana.

U političkim strankama tek rijetki pristaju da do kraja otvoreno govore da povećanje ovih stavki u lokalnim budžetima u izbornim godinama nije ništa drugo do finansiranje kampanja novcem poreskih obveznika.

Izborno gradilište

U Banjaluci će ove godine mnogo više da se ulaže u putnu infrastrukturu nego prošle. U 2017. godini na poslove održavanja, modernaziciju i rekonstrukciju asfaltnih i makadmskih ulica na području grada, te lokalnih i nakategorisanih puteva potrošeno blizu 3,4 miliona maraka, a ove godine, po gradskom Planu javnih nabavki biće potrošeno 5,5 miliona. Samo za održavanje gradskih asfaltnih saobraćajnica na području grada predviđeno je više od 2,1 milion maraka.

Osim toga, u 2018. godini tu su i investicije u tri kružna toka na području grada u vrijednosti od ukupno 565.000 maraka, dok je za rekonstrukciju još dvije izuzetno prometne gradske saobraćajnice, uključivši i trotare planirano ukupno nešto više od 374.000 maraka.

Zanimljivo je da priča o rekonstrukciji pojedinih gradskih ulica i izgradnji kružnih tokova traje još od kraja 2016. godine kada je na scenu stupila aktuelna vladajuća garniture predvođena gradonačelnikom Igorom Radojičićem, ali da posao nije završen prošle, nego će to biti urađeno u ovoj, izbornoj godini.

Za rekonstrukciju šoping centra predviđeno je da bude potrošeno 1.025.641 marka, dok je za rekonstrukciju Banskog dvora planirano nešto više od 2,1 milion maraka, što su takođe poslovi pogodni za kampanju i organizaciju svečanosti otvaranja renoviranih objekata u septembru.

Potpredsjednik Skupštine Grada Banjaluka Saša Čudić priznaje da jeste došlo do povećanja određenih stavki, ali to opravdava politikom koju je nova gradska vlast zacrtala odmah nakon izbora. Čudić tvrdi da to nema veze sa izbornom godinom i očekuje da u narednoj koja nije izborna te stavke budu još i veće.

„Došlo je do značajnih promjena u budžetu koje su nastale na osnovu rebalansa određenih kredita i na osnovu toga je došlo do povećanja nekih stavki. Ne bih to vezivao sa izbornom godinom jer očekujemo rast i u sljedećoj koja nije izborna. Imali smo te reprograme kredita, imali smo suficit u budžetu i sve su to stvari koje su u skladu sa politikom koja se sprovodi od samog početka ovog mandata“, kaže Čudić za CAPITAL.

Ipak, bivši odbornik u Skupštini grada Banjaluka, a sada narodni poslanik Davor Šešić (SDS) kaže da nema dileme da lokalna vlast na ovaj način budu upregnute u izborne kampanje svojih stranaka.

“Narod vjeruje u ono što vidi, a ono što ne vidi jeste da tim asfaltom ljudi odlaze odavde. Puno bi bolje bilo da građani na posao idu kaldrmom, nego asfaltiranim putem na biro. Priča o putevima, rasvjeti i sličnim investicijama koristi se da vlasti pokažu građanima da misle o njima, da ulažu u njihove zavičaje, a najčešće je to kupovina glasova ili čak i pranje para kroz razne vidove mahinacija kao što je debljina asfalta i slično”, kaže Šešić i dodaje da takva praksa uglavnom “pali” kod jednog dijela građana, ali ne i kod onih koji uopšte ne izlaze na izbore.

“Takve na birališta neće natjerati jedno otvaranje puta ili nešto slično”, kaže Šešić.

Kupovanje glasova na semberski način

Plan javnih nabavki grada Bijeljina jedan je od očiglednijih dokaza da smo u izbornoj godini. Samo na medijsko oglašavanje biće potrošeno gotovo 140.000 KM. Primjera radi, prošle godine predstavljanje potencijala Semberije, ali i lokalne politike koštalo je oko 117.000 KM.

Medijsko praćenje i oglašavanje, aktivnosti Gradske uprave, grada, gradonačelnika i predsjednika Skupštine, uz emitovanje obavještenja oglasa i čestitki ove godine skuplje je za 14.000 KM. Prošle godine za ove namjene dato je 70.200 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost, a ove će za isti posao biti dato 84.240 KM.

Upoređujući dva objavljena dokumenta, vidi se da će ovaj dio Semberije u ovoj godini značajno uznapredovati pa će novac biti ulagan i u asfaltiranja – 870.000 KM, popravke udarnih rupa – 70.000 KM, postavljanje nove javne rasvjete u okolnim selima – 60.000. Samo za održavanje gradske rasvjete biće dato 570.000 KM.

Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Slaviša Marković povećanje ovih stavki ne dovodi u vezu sa kampanjom i objašnjava da je Gradu odobren kredit od pet miliona maraka koji će biti uvršten u rebalans budžeta, a najveći dio tog novca biće usmjeren za infrastrukturu.

„Za taj kredit smo aplicirali u decembru prošle godine i dva mjeseca smo čekali saglasnost Ministarstva finansija. Ovo jeste izborna godina, ali ranije nismo mogli da dobijemo taj novac. Mislite li da bi nam Ministarstvo finansija dozvolilo da se zadužimo, ako ćemo u izbornoj godini taj novac da potrošimo na kampanju“, kaže za CAPITAL Marković koji smatra da se sa pozicije gradskih vlasti ne može postići mnogo u izbornim kampanjama.

Obren spreman

I dobojske vlasti će u odnosu na prethodnu godinu više da „odriješe kesu“ u oblasti sanaciju i održavanja saobraćajnica te održavanja javne rasvjete. Za popravak puteva biće izdvojeno više od 141.000 maraka, za 10.000 više nego prethodne godine, dok će redovno godišnje održavanje rasvjete na području grada građane ove godine da košta gotovo 43.000 maraka više nego prethodne, a ukupno nešto više od 142.000 maraka.

Otvaranje renoviranih puteva i zamijenjenih sijalica na javnoj rasvjeti neće imati efekta ako ne bude odgovarajuće medijski popraćeno. U te svrhe grad Doboj će ove godine dvjema medijskim kućama da isplati ukupno 199.000 maraka sa uračunatim PDV-om. Ovdje u odnosu na prošlu godinu nema nikakvog pomjeranja jer je istim medijima isti iznos isplaćen i 2017. godine.

I neka druga izdvajanja u Doboju ove godine mirišu na kampanju. Vjerskim organizacijama daće se blizu pola miliona maraka, a čak million biće utrošeno za povratak Hrvata. Opozicija tvrdi da će taj novac biti iskorišten u druge svrhe.

Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika Obrena Petrovića izjavio je nedavno da budžet ima razvojne stavke jer će biti rekonstruisane ulice, gradiće se kanalizacija i kolektor te plaćati izuzimanje zemljišta.

“Ne može se krenuti u zaštitu Doboja od poplava ako se ne izuzme zemljište, ne možemo ući u tuđe zemljište nasilno”, rekao je Marić.

Odbornik u Skupštini Doboja Srđan Todorović (SP) tvrdi da je potpuno evidentno zašto se pojedine budžetske stavke povećavaju u izbornim godinama. U Doboju, dodaje, je situacija specifična.

“Svake godine se usvaja plan rekonstrukcija puteva u skupštini, ali na kraju gradonačelnik ima pravo da taj plan mijenja kako god on hoće. Tu se uglavnom ne poštuje Zakon o javnim nabavkama. Recimo, u 2012. godini imali smo slučaj da se grad zadužio za 10 miliona maraka, da su ta sredstva dospjela u septembru i da je cijeli iznos potrošen u jako kratkom roku. Naravno, u godinama koje nisu izborne, sredstva za puteve su zanemariva”, dodaje Todorović.

Krediti za oktobar

Sudeći po planu u gradskom budžetu, u Prijedoru će naredne dvije godine da se užurbano asfaltira u svim gradskim područjima. Kada je u pitanju redovno održavanje asfaltiranih i makadamskih puteva, u naredne dvije godine za te svrhe biće potrošeno 2,4 miliona maraka, a za krpljenje rupa planirano je 117.000. Prošle godine za to je potrošeno 1,2 miliona KM što govori da će održavanje biti na istom nivou.

Međutim, grad namjerava da se u ovoj godini kreditno zaduži za izgradnju novih i rekonstrukciju starih puteva u ukupnoj vrijednosti nešto više od 2,7 miliona maraka. Za održavanje rasvjete u naredne dvije godine biće potrođeno oko 240.000 KM, što je na nivou troškova iz prošle godine, ali u naredne dvije godine biće i investicija u javnu rasvjetu od blizu 80.000 maraka.

Za adekvatno medijsko pokrivanje svih ovih aktivnosti prijedorska vlast će dati nešto više od 84.000 KM sa uračunatim PDV-om, što je na istom nivou kao i prošle godine. I u Prijedoru je povećana stavka za povratnike i to sa 90.000 na 110.000 KM.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ističe da je stvar da li je neka godina izborna ili nije u Prijedoru sporedna jer u tom gradu, tvrdi, rade u kontinuitetu.

“Mi gledamo da imamo što više posla, ali da se istovremeno ne zadužujemo više od zakonskih 18 odsto i gledamo da svaku godinu završimo u suficitu. Možda se negdje radi na drugačiji način, ali mi u Prijedoru to tako ne posmatramo. Život ne može i ne smije da stane. Ako se ponekad desi da realizacija nekih kreditnih sredstava bude odgođena sa zime na proljeće, razlog za to su vremenski uslovi, odnosno period građevinske sezone, ali to ne zavisi od izbora”, tvrdi Đaković za CAPITAL.

I u Trebinju će ove godine da se gradi i rekonstruiše više putnih dionica nego prošle. Za te namjene biće izdvojeno gotovo 1,1 milion maraka uključujući i PDV, što je za gotovo 600.000 više nego prošle godine. U javnu rasvjetu biće uloženo 200.000 KM. Za investicije je izdvojeno ukupno šest miliona maraka. Gradonačelnik Luka Petrović (SNSD) smatra da će se ove godine osjetiti funkcionalnost gradske vlasti i da će građani vidjeti kako nastaju novi objekti i otvaraju se nova radna mjesta.

“Ovo će biti godina građevinskih poduhvata”, rekao je Petrović nakon što je budžet za ovu godinu usvojen.

Asfaltiraj, obasjavaj i plati medije da proprate

Iako je u vremenu razvoja modernih tehnologija kada gotovo sve informacije vrlo lako nalaze put do krajnjeg korisnika za mnoge začuđujuće što partije i dalje prikupljaju glasove na ovaj način, stručnjaci tvrde da to nije neočekivano.

“Mišljenja sam da takve stvari uvijek prolaze kod birača, jer je u pitanju kvalitativno drugačija stvar od već lako prepoznatljive demagogije. Prije ili kasnije, birači shvate da od same priče nema ništa, nego da bi rad političkih partije trebalo da se mjeri konkretnim stvarima. Prosječan birač nije upoznat sa činjenicom kako se i odakle finansiraju takvi projekti, nego to vide kao konkretnu radnju i plus za takvu opciju. Naravno, u sprezi sa medijskom logikom pakovanja priloga, takve stvari na ekranu se učine još značajnijim, jer se otvaranje trotoara može prikazati kao kapitalno ulaganje u rješavanje životnih problema. Dakle, i političke partije znaju da se ne mogu dobiti izbori na prodavanju priče o “nacionalnom” interesu, potrebno je male projekte (koji ipak imaju nekog većeg smisla) predstaviti kao matricu svog ponašanja kada se (re)osvoji mandat”, objašnjava magistar komunikologije Borislav Vukojević.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana “Tender“, kako kaže, nije iznenađen većim izdvajanjima iz gradskih kasa, jer izborne godine znače i ulaganje u kampanje.

“Sam plan javnih nabavki nije korupcija. Objavljen je i taj dio je transparentan, ali korupcija je to što dobar dio ovog novca ide na finansiranje političkih stranaka koje se za svoje mjesto nadmeću u oktobru. Sada se mora vidjeti da se nešto radi, a to se mora i medijski predstaviti“, kaže Vukajlović.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *