Kako SIPA vrši provjeru kandidata za Vijeće ministara: Oni koji ne prođu su statistička greška

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja
Dio kandidata za novi saziv Vijeća ministara BiH (Ilustracija: A. L./Klix.ba)

Velika je nepoznanica prema kojoj metodologiji Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vrši provjere kandidata za državne ministre i zamjenike ministara.

Dio kandidata za novi saziv Vijeća ministara BiH (Ilustracija: A. L./Klix.ba)

Piše: Klix.ba

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobila je izvještaj iz SIPA-e za 12 kandidata za ministre i zamjenike ministara.

Prema ranijim najavama, kandidati za pozicije u Vijeću ministara su: Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora BiH, Elmedin Konaković (NiP) za ministra vanjskih poslova BiH, Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nened Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić za poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Krišto je zaprimila iz SIPA-e i izvještaj o istinitosti informacija pretendenata za ministre i zamjenike ministara u procesu formiranja novog saziva Vijeća ministara.

“Kandidati”

Na koji način SIPA radi provjeru kandidata i koja je to procedura da potencijalni mandatari do sada uvijek imaju pozitivan izvještaj na kraju provjere, zasigurno je namjerna i jasna statistička greška, blago rečeno.

Logika je da bi kandidati za obnašanje ovih funkcija morali biti etične osobe, osobe s integritetom, te da ne mogu biti pravosnažno osuđene za bilo koje krivično djelo, niti osobe koje su pod istragom policijskih i tužilačkih organa za bilo koje krivično djelo. Praksa u poštovanju ovih principa u stvarnosti ne postoji.

Znamo da je SDP za ministra odbrane predložio Zukana Heleza kojeg je Općinski sud u Bugojnu sredinom prošle godine pravosnažno osudio na pola godine zatvora uslovno zbog lažnog iskaza. S obzirom na ovu činjenicu, logička je pretpostavka da se imenovanje prepusti drugoj osobi, iz nekih moralnih normi, ali to se nije desilo.

Zoran Tegeltija (SNSD), iza sebe ima presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci prema kojoj je pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci zbog nesavjesnog rada u službi.

Tegeltija je kao načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banja Luka teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada tako što je mimo ovlaštenja sačinio akt u formi obavještenja kojim je obavijestio carinarnice na području RS-a da se privremeno obustavlja rad ovog preduzeća, a za obavljanje poslova međunarodne špedicije. Bez imalo ustručavanja je predložen…

Veo tajnosti

Vjerojatno budući državni ministar sigurnosti Nenad Nešić također mora proći SIPA-in izvještaj i bit će zanimljivo vidjeti kakvim će ga ocijeniti ova institucija. Javnost zna da je Nešić vrlo kontroverzna osoba čija je karijera puna “poslova u mutnom”.

Ovaj “tradicionalni” pristup provjera kandidata traje godinama u našem političkom miljeu i nema naznaka da će se bilo šta promijeniti.

Ne znamo po kojoj proceduri je SIPA uradila konačne provjere, ali smo svjedoci da su one samo formalne prirode, pa presuđeni “likovi” mogu bez problema postati ministri.

Javnost bi svakako trebala biti upoznata na koji način se vrše provjere i šta su kriteriji, jer ovako je sve obavijeno nekim nepotrebnim velom tajnosti, mada se sve svede na to da su institucije u službi politike, a ne države i građana.

I to je ista matrica i sa starom većinom i ovom u pokušaju novom/starom. Nema tu nikakve razlike. To je ključni problem, i nažalost, ne vidimo da će se to skoro mijenjati.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *