Kako je tekst o javnoj raspravi razljutio narodnog poslanika

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Istražujemo
6 minuta čitanja

Novinari uglavnom ne vole da budu vijest, ali se juče tako nešto desilo. Portal “Direkt” i novinarka Milanka Kovačević su potpuno neočekivano dospjeli u žižu javnosti. I to sve zbog našeg teksta koji je razljutio narodnog poslanika Nebojšu Vukanovića. 

Foto: Fokus

Povod je bila javna rasprava koja je u Trebinju organizovana zbog izmjena Krivičnog zakonika u koji se vraća kleveta. Dio novinarske javnosti, kojoj pripada i “Direkt”, smatra da su predložena rješenja gušenje slobode govora i traži povlačenje spornih odredaba što su i predočili na javnoj raspravi. Nakon što su ministru Milošu Bukejloviću dostavili amandmane, novinari su napustili događaj.

Ono što je nas iznenadilo je da su i poslanici opozicije, koji su došli da prisustvuju javnoj raspravi, izašli za novinarima. Iz sale su otišli direktno pred kamere i započeli svoju priču. 

“Direkt” je u svom tekstu, zbog koga se poslanik Vukanović obrušio na naš petogodišnji rad, napisao da će izmjenama zakona biti pogođeni svi građani, ali da su političari, koji imaju bolje resurse, u povoljnijoj poziciji.

Ništa novo tu nismo rekli. Da će naugroženiji biti novinari rekao je i njegov kolega Igor Crnadak. Međutim, u tekstu se nismo bavili konkretnim imenima političara, niti smo analizirali kome bi ovaj zakon mogao pasti lakše, a kome teže. 

Jasno nam je da su na javnu raspravu dobrodošli svi građani, pa čak i političari koji imaju svoj prostor u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). No, “Direkt” ostaje pri svom stavu da je jučerašnji izlazak političara sa javne rasprave, bez objašnjenja da će to uraditi i podržati novinare, i odlazak pred televizijske kamere, pokušaj politizacije, nazovimo ga događaja, performansa ili protesta, koji je, ako ćemo biti precizni, organizovalo udruženje istraživačkih medija “Umbrella”.

Prostije rečeno, političari su zaposjeli događaj koji je organizovala “Umbrella”, bez najave da će to uraditi, niti su prije toga Ministarstvu iznijeli argumente protiv kriminalizacije javne riječi. Očekivati je bilo da se desi jedan od dva scenarija – da političari budu na javnoj raspravi i daju svoj doprinos istoj ili da nedvosmisleno podrže novinare i da to jasno i kažu.   No, to se nije desilo. 

“Direkt” je zadržao pravo da, u skladu sa svojom uređivačkom politikom, odbije da prenese izjave poslanika i da svoju odluku obrazloži čitaocima.

Odluka je zajednički stav novinarki Milanke Kovačević i Nikolije Bjelica Škrivan te otuda nije jasno zbog čega se narodni poslanik na svom blogu obrušio baš na novinarku Kovačević, uz tvrdnju da je baš ona napisala tekst koji ga je razljutio. 

Dakle, tekst je potpisan redakcijom “Direkt” portala i iza njega u potpunosti stoje obje novinarke. 

Vukanović u svom obraćanju milionskoj publici ne govori istinu kada kaže da su političari dali “kratke izjave poslije novinara koji su se obratili”. Naglašavamo da se novinari po izlasku sa javne rasprave nisu obraćali medijima, već su to uradili političari.

U kontradiktornom desetominutnom obraćanju na svom blogu poslanik Vukanović vrijeđa, ponižava i omalovažava novinarku Kovačević i umanjuje značaj portala “Direkt” na medijskoj sceni Hercegovine.

Novinarku targetira kao stranu plaćenicu, koja dolare trpa u džep, a portal “Direkt” kao marginalan medij, koji nema ni 1% njegove čitanosti ni uticaja.

“Direkt” profesionalno gradi svoj put, bavi se novinarstvom, objavljuje kvalitetne i provjerene sadržaje, pa i ne čudi što nam hiperprodukcija nije osnovno načelo. 

Narodni poslanik dobro zna kako se mediji finansiraju i zna da se “Direkt” javlja na pozive za dostavljanje projekata koji su potpuno javni, kao što su javne i naše finansije. Vukanović ne poseže za preciznim podacima, već dezavuiše javnost iznoseći neistine kako “Direkt” za “par napisanih tekstova zna dobiti i 15.000 dolara”.

Kao bilo koji radnik, tako i novinarka Milanka Kovačević, pa i njen muž, koji je potpuno izvan ovih tokova, imaju pravo da za svoj rad budu plaćeni. Zbog toga čudi što im se to spočitava.

Mnoge od lijepih priča o marginalizovanim grupama, višečlanim porodicama, osnaženim ženama, obespravljenim pojedincima ne bi bile ispričane da nije bilo ovih projekata.

Po našem mišljenju, da vodi računa o javnom interesu, država bi trebala da raspisuje ovakve pozive. Nažalost, mi živimo u društvu u kome se svačiji rad i istinski trud bagateliše i etiketira. Svako ko prati “Direkt” može da da ocjenu o tekstovima koje objavljujemo, pa i o spornom tekstu koji je toliko razljutio poslanika da se bez biranja riječi ostrvio na nas i našu novinarku.

Nećemo ulaziti u polemike, ali ćemo zbog naših čitalaca reći da smo se, šta god da smo pisali, rukovodili profesionalnim i etičkim standardima.

Naša ideja je oduvijek bila da u najboljem interesu javnosti izvještavamo o događajima i pojavama vodeći se geslom da su činjenice svete, a komentari slobodni.

Mi ni u kom slučaju nismo oponenti nijednom poslaniku niti političaru. Ne kreiramo događaje nego ih pratimo i o tome informišemo javnost, što jeste posao novinara. 

Baviti se novinarstvom ovdje je teško, a kako stvari stoje, od lošeg ide ka gorem. Ne smijemo ni da zamislimo kroz kakvu bi torturu i “toplog zeca” prošle da je kojim slučajem narodni poslanik na vlasti.

Iz ovog ugla, pozicija strane plaćenice, recimo na hrvatskom primorju, poput mnogih sunarodnika koji su tamo našli rješenje za svoju egzistenciju, izgleda mnogo primamljivije.

Redakcija “Direkta”

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *