Kako je propao konkurs za zvanični suvenir opštine

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
8 minuta čitanja
Foto: TO Gacko

Opština Gacko je ostala bez zvaničnog suvenira. Iz Turističke organizacije su saopštili da nijedno od osam pristiglih rešenja nije u potpunosti prihvatljivo. Iako je komisija imala svoje favorite, rečeno im je da najbolji neće biti izabran. Učesnici su, nakon svega, razočarani neprofesionalnošću i, kako kažu, samovoljom.

Foto: Turistiška organizacija opštine Gacko

Turistička organizacija opštine Gacko (TOOG) je početkom februara raspisala konkurs za zvanični suvenir. Predviđene su novčane nagrade (u konkursu nije naznačeno kolike) i ponuda da se sklopi poseban ugovor o izradi suvenira.

Na konkurs, koji je bio otvoren do kraja februara, pristiglo je 8 radova. Jedan od njih je poslala Marija Šuković Vučković kojoj je bila privlačna ideja da može umetnički da se izrazi, takmiči i, možda, osvoji jednu od nagrada.

Nema dovoljno dobrih

“Prijavila sam se jer sam prije nekih 8 mjeseci počela da se bavim rezbarenjem drveta i izradom malih figura. Osim toga, htjela sam da to bude moj mali doprinos Gacku, jer svi dugujemo pomalo mjestima u kojima smo odrasli. Suvenir je prema konkursu trebao da odražava kulturu, tradiciju, istoriju i da bude estetski prihvatljiv”, objašnjava Marija koja je i sa prijateljima razgovarala o tome koja im je prva asocijacija na Gacko.

marija-sukovic
Marija Šuković Vučković- ne želi da učestvuje u obmani zvanoj promocija autora

“Iz njihovih odgovora i sopstvenog osjećaja naposlijetku sam došla do rješenja o dva cvijeta košute koji se drže za latice, kao da čuvaju jedan drugom leđa a u njihovom uzglavlju je simbolični prikaz jezera i brane na Klinju. Drvo farbano akrilnim bojama”, opisuje nam Marija kako je došla do svog idejnog rešenja.

Ipak, 5. aprila na Fejsbuk stranici TOOG je obavestila javnost da nijedno rešenje nije u potpunosti prihvatljivo da bi nosilo epitet zvaničnog suvenira opštine. Umesto proglašenja pobednika, TO je odčlučila da u maju, u okviru manifestacije “Dani košute”, organizuje izložbu pristiglih radova sa ciljem da “promovišu autore kako bi njihov trud bio nagrađen, ali i da bi širi auditorijum bio upoznat sa predlozima”.

“Čekala sam nekoliko pristojnih dana da mi se javi neko iz organizacije sa pojašnjenjem ali ono nije stiglo pa sam sama preuzela prvu riječ i direktorici napisala mejl”, objašnjava Marija. U njemu je istakla da je, za razliku od konkursa koji je obećavao, sve ostalo bilo neprofesionalno.

“Da li ste planirali objelodaniti imena članova komisije i mišljenje koje su izrekli prilikom vijećanja o suvenirima i zašto to nije učinjeno? Koje kriterijume konkretno ne zadovoljavaju suveniri? Znači li ovaj neizbor suvenira da pristigli radovi nisu bolji od onog što ste do sada nudili kao suvenir opštine? Gdje u ovom slučaju odlazi budžet predviđen za prva tri mjesta?”, neka su od pitanja koja je postavila, a na koja do danas nije dobila odgovor.

Marija je rekla da ne želi da njen rad bude izložen u “obmani zvanoj promocija autora ” i zatražila da joj se pošalje na adresu.

“Moj osjećaj je da je u pitanju samovolja pojedinca odnosno direktorice u ovom slučaju. Nakon što sam poslala njoj lično ovaj mejl nije bilo odgovora od nje ali mi se javila sa zvaničnog mejla TO sa vrlo kratkim mejlom kako su zainteresovani za saradnju i da dođem u prostorije radi dogovora. Kakvog dogovora, pitala sam, kad je saradnja i novčana nagrada trebala biti ponuđena pobjedniku, koga, zar ne, nema?!”, prepričava svoja iskustva sa konkursa.

Komisija u čudu

Direktorica TOOG Jelica Kovačević je danas bila prezauzeta pripremama “Dana košute” da bi odgovarala na pitanja. Ponovila je da je svakom radu imalo nešto da se prigovori i izrazila nadu da će na naredni konkurs stići kvalitetnija rešenja.

Međutim, jedan od članova komisije nam je potvrdio da su oni imali tri rada za koje su skoro jednoglasno odlučili da su najbolji.

Komisiji se ovaj predlog najviše dopao

“Praktično smo odmah izabrali koji su nam radovi najbolji. Bili su pod šifrom, pa nismo ni znali ko su autori. Favorit nam je bio suvenir u obliku cveta košute. Međutim, direktorica je već na početku rekla da nećemo proglašavati najbolji kako bi svi radovi mogli da se izrađuju i prodaju u suvenirnici. Bilo nam je čudno, kakva je onda naša funkcija tu, ali niko nije nešto pravio problem oko toga. Prihvatili smo to kao neku njihovu odluku, ali mi je jasno da su se ljudi prijavili i zbog nagrade, a i tog izazova čiji će rad biti najbolji. Nije baš da je važno samo učestvovati”, opisuje nam dešavanja i atmosferu na sastanku u TOOG član komisije koji nije bio rad da mu otkrivamo identitet.

No, nije Marija jedina koja je osećala gorčinu nakon ovakvog ishoda konkursa. Stavom rukovodstva TOOG je bila razočarana i Borjana Milošević koja već godinama izrađuje ukrasne predmete i suvenire.

“Nisam zadovoljna kako se sve završilo. Ne zato što moj suvenir nije prošao, nego zato što ne vidim svrhu da se raspiše konkurs, ne proglase najbolji radovi, a nama se da šturo objašnjenje da su hteli da svi učestvuju u suvenirnici. Od 2015. godine radim sa TO Foča, moji suveniri se komisiono prodaju i to nema veze sa suvenirom grada. Zatim, niko me lično nije obavestio o rezultatima konkursa, već sam to pročitala na društvenim mrežama”, objašnjava Borjana i dodaje da je njen utisak da ne postoji zainteresovanost niti volja da se nešto istinski radi i menja po pitanju turizma u Gacku.

Budžet veći za 66%

A u opštinskoj administraciji su od samog osnivanja Turističku organizaciju doživljavali kao ustanovu za uhljebljenje stranačkih kadrova. Takvu politiku je zadržala i nova vlast.

U koalicionoj raspodeli plena zvanog opštinske institucije, TO je pripala DNS-u. Trenutno je u ovoj ustanovi zaposleno 27 radnika, a poslednji je primljen pre nekoliko dana, naravno, bez konkursa. Kada smo pitali direktoricu Kovačević na osnovu čega je primljen novi radnik, a radi se o pravnici, rekla nam je da smo neupućeni, da konkurs (nikad?) ne raspisuje ustanova i da se raspitamo u opštinskoj administraciji kako te stvari (procedura?) funkcionišu. Nakon toga se veza prekinula. Jasno je da nas je direktorica pokušala zbuniti i obmanuti, jer ustanova raspisuje konkurs za radnike koji su im potrebni.

Ako neko i ima primedbe na rad TO Gacko, to sigurno nisu odbornici i opštinska administarcija. Direktorica Kovačević je sa skupštinske govornice pohvaljena za rad i uštede, iako je budžet ove ustanove porastao za vrtoglavih 66% u odnosu na 2021. godinu čime su potukli sve druge ustanove.

Naime, u 2022. godini će za plate i aktivnosti ove organizacije biti izdvojeno 432 hiljade maraka što je za 170 hiljada više nego u prošloj, kada je iz opštinskog budžeta za turističke radnike izdvojeno 259 hiljada maraka.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *