Kako je Bisera Turković privatizirala Ministarstvo vanjskih poslova BiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
14 minuta čitanja

Mjesto sekretara MVP-a BiH rezervirano je za Eminu Merdan (kojoj ističe mandat u Briselu), nekadašnju izrazito blisku saradnicu bivšeg ministra Svena Alkalaja, koja će ostati upamćena po minimalnom broju aktivnosti u glavnom gradu Belgije. Merdanova je, inače, bila angažovana u Zagrebu dok je Turković bila ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj.

Foto: Fuad Fočo/Armin Durgut (PIXSELL)

Piše: Inforadar.ba

Otkako je zasjela u fotelju ministrice vanjskih poslova BiH Bisera Turković, dugogodišnji kadar SDA i osoba iznimno bliska porodici Izetbegović, pokušava da privatizira bh. diplomatiju, okružujući se podobnim kadrovima i donoseći nerazumne, ponekad i skandalozne odluke o kojima se često ništa ne zna.

Posljednja takva dolazi u vrijeme duboke političke i ekonomske krize s obzirom da Turković, prema saznanjima Inforadara, pripema lov na divljač.

Naime, na opće zaprepaštenje uposlenika MVP-a, ministricin tim je za pripadnike diplomatskog kora u BiH odlučio organizirati lov na divljač koji je planiran 20. februara Interesantno je da je lov planiran u šumama blizu Bugojna, gdje je i Josip Broz kao strastveni lovac dočekivao ugledne goste.

NI DRŽAVNI SLUŽBENIK A DOBIO DIPLOMATSKI PASOŠ

U međuvremenu, a daleko od očiju javnosti, Turković popunjava vlastitu kadrovsku križaljku, suvereno kontrolirajući sve procese unutar MVP-a BiH.

Posljednje informacije govore da je od prošlog petka novi ambasador BiH u Norveškoj zvanično Bakir Sadović, kadar SDA i sestrić Alije Izetbegovića. Sadović, nakon što je u ratu bio sakriven u daidžinom Kabinetu u Predsjedništvu RBiH, nekoliko je puta nakon rata obavljao dužnost ambasadora BiH, od Nizozemske, preko Republike Južne Afrike i Australije, do Turske.

Foto: Bakir Sadović

U Oslo odlazi s pozicije v.d. sekretara MVP-a BiH na koju je došao došao nakon što je od korona virusa preminuo dugogodišnji sekretar Adi Hadžikapetanović. U međuvremenu, spremajući se za Norvešku, prema riječima uposlenih, ništa nije radio osim što je potpisivao dokumente, ponavljajući kako se on ništa ne pita „jer sve odluke donosi ministrica Turković“.

Sadoviću, pak, nije smetalo da nakon ministricinih odluka potpisuje loša kadrovska rješenja, i to u večernjim satima, nakon završetka radnog vremena.

Kako saznaj Inforadar, Sadovića će u fotelji sekretara, a na ministricinu želju, privremeno zamijeniti državna službenica Sihana Čekić Čaušević.

Nezvanično, mjesto je rezervirano za Eminu Merdan (kojoj ističe mandat u Briselu), nekadašnju izrazito blisku saradnicu bivšeg ministra Svena Alkalaja, koja će ostati upamćena po minimalnom broju aktivnosti u glavnom gradu Belgije. Merdanova je, inače, bila angažovana u Zagrebu dok je Turković bila ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj.

Foto: Emina Merdan u društvu Donalda Tuska, bivšeg predsjednika Evropskog vijeća

Posebna priča, prema informacijama iz više izvora, su ugovori o djelu i radu, koje Turković potpisuje nemilice, često kršeći i derogirajući zakone i pravilnike. Saznajemo da je unazad nekoliko mjeseci dobar dio ovakvih ugovora sklopljen s djecom mnogobrojnih visokorangoranih uposlenika MVP-a.

Jedan od takvih primjera je Armin Mešinović, sin ambasadora u Libiji Nermina Mešinovića, a Ugovor o djelu dobila je i kćerka Sanje Kusmuk, trenutno angažirana u Ambasadi u Beogradu.

U Beogradu je i vječiti Mirsad Muhović, čiji je sin takođe potpisao Ugovor o djelu.

Ugovore o djelu potpisale su i kćerke vozača Esada Herića i šefa Odsjeka u Sektoru za konzularne poslove.

Ugovor o radu dobio je nećak ministrice savjetnice u Ambasadi BiH u Beču Davorke Ištuk, nakon što je završio pripravnički staž u MVP BiH, dok je njena kćerka, za početak, u „pripravničkoj“ fazi.

Turković je sklona i skandaloznim odlukama, a jednu takvu je, navodno zahvaljujući vlastitom diskrecionom pravu (koje nije u skladu sa zakonom), donijela omogučivši izvjesnom Ajdinu Mecanu da sa ugovorom o djelu dobije diplomatski pasoš (!), iako nije ni državni službenik.

Mecan je bio angažiranu Ambasadi BiH u Kataru u vrijeme dok je Turković bila ambasadorica. Prema saznanjima iz više izvora, Mecan bi trebalo da završi na poziciji šefa Odsjeka za nekretnine u Sektoru za opće poslove. U prilog ovome ide i činjenica da je nedavno putovao u Brazil i Urugvaj na primopredaju naših objekata koji su nam pripali u procesu sukcesije.

U međuvremenu je napredovala još jedna ministricina miljenica. U pitanju je Ivana Pejović, koja je s Turković također u Kataru (kao sekretarica). Turković ju je vratila, stalno zaposlila pa potom nagradila zvanjem otpravnice poslova u bh. ambasadi u Kataru, gdje je, podsjećamo, ambasador Haris Lukovaczbog ministricine samovolje još ranije podnio ostavku.

Upravo je Turković unazad godinama činila sve kako bi misiju u Kataru, u kojem ima duboke poslovne veze, kadrovski ojačala, odnosno instalirala sebi najodanije ljude, pa će nakon sina Alija (kojeg je kao uposlenika OSA-e ranije uhljebila u ambasadu) i pojedinih službenika, uključujući Ivanu Pejović, u ovoj bogatoj arapskoj državi imati i Abdulaha Skaku, novog bh. ambasadora, koji je njen pulen.

Abdulah Skaka (Photo: Armin Durgut/PIXSELL)

Iz više nezavisnih izvora saznali smo da šefica bh. diplomatije ima poseban interes u Kataru. Podsjećamo na raniju priču Inforadara o prodaji oružja bh. namjenske industrije u poluprivatnom aranžmanu

KRŠENJE ZAKONA I PRAVILNIKA

Dakle, uhljebljenja i unapređenja postali su modus operandi ministrice Bisere Turković, čime ona, kršeći obaveznu zakonsku proceduru o napredovanju državnih službenika koje je isključivo moguće postići kvalitetnim radim, nagrađuje odanost i poltronstvo.

Za profesora Slobodana Šoju, jednog od najuglednijih i najiskusnijih bh. diplomata, bivšeg ambasadora u Francuskoj i Egiptu te stalnog predstavnika BiH pri UNESCO-u, kojeg je Republika Francuska odlikovala ordenom Legije časti, ova dešavanja nisu ništa novo.

„Jedan od ključnih razloga zašto mi još nemamo ono što smo davno trebali imati – diplomatsku državnu akademiju, je kadrovska politika. Ako se zna da bi se ministarstvo spoljnih poslova trebalo ekskluzivno, uz prerijetke izuzetke, popunjavati kadrovima iz diplomatske akademije, onda se kvari posao svim onim koje u ministarstvo ubacuje i ne preporučuju struka i znanje, već poznanstvo i poslušnost. Predugo će još trajati borba da se dogodi nešto što je tako normalno i jedino ispravno i profesionalno, odnosno da oni najbolji iz klase diplomatske akademije predstavljaju podmladak i nadu bh. diplomatije. To sve treba zakonski regulisati. Sve dok se to ne dogodi, nećemo moći kazati da imamo državnu, organizovanu i učinkovitu, već privatizovanu, nacionalno podijeljenu i jalovu spoljnu politiku i diplomatiju. Čast rijetkim izuzecima koji i sami sve više postaju izuzeci. Jedino rješenje je formiranje Savjeta za spoljnu politiku, gdje bi se okupili ovi izuzeci kojima bi se pridružili najiskusniji diplomati iz BiH koji bi donosili ključne strateške i kadrovske odluke. Da najbolji biraju najbolje. A to što će tako jednostavno rješenje kod nas još predugo biti utopija takođe svjedoči koliko smo diplomatski potonuli“, kaže Šoja za Inforadar.

Foto: Slobodan Šoja prilikom odlikovanja ordenom Legije časti

Podsjećamo da je nakon imenovanja za ministricu Bisera Turković u prvom obraćanju javnosti izjavila da će napraviti temeljitu reviziju uposlenih koje je doveo njen prethodnik Igor Crnadak, budući da se u baratalo cifrom od 71 uposlenika iz reda srpskog naroda.

No, umjesto da raskrinka nelegalna zaposlenja i zavede red, Turković je nastavila s još gorom praksom.

VIŠE DESETINA UHLJEBLJENJA

Inforadar je ranije objavio serijal tekstova o uposlenicima koje je ministrica počastila, ignorirajući Član 31. Zakona o državnim službenicima BiH koji jasno definira pitanje unapređenja, a o čemu odlučuje institucija u skladu sa propisima o platama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH.

No, da zakon očito nije obavezan i za Biseru Turković najbolje potvrđuju primjeri iz prakse.

Šaban Forić, dugogodišnji sekretar u MVP, primljen na konkursu kao treći sekretar, do sada je tri puta unaprijeđen. Obavlja poslove sekretara i savjetnika za kadrove u Kabinetu ministrice. Suprug je folk pjevačice Elvire Rahić. Skoro na svim službenim putovanjima Turkovićevoj je vjerna pratnja, iako ne govori nijedan strani jezik;

Dženeta Halilović, dugogodišnja sekretarica u MVP, u vrijeme Crnatka na konkurs primljena za trećeg sekretara, do sada dva puta unaprijeđena i raspoređena u Ambasadu BiH u Bern uz unapređenje na mjesto savjetnika; Ivana Šehovac, primljena u vrijeme Crnatka za trećeg sekretara, unaprijeđena u drugog sekretara;

Gordana Tijanić, bivša sekretarica nekadašnje zamjenice ministra Ane Trišić-Babić, u vrijeme Crnatka primljena na konkurs za trećeg sekretara, unaprijeđena u prvog sekretara i sada će u Ambasadu u Beograd; Amra Hadžiosmanović, unaprijeđena u savjetnika, u četiri godine drugo unapređenje;

Almir Hasanović, unaprijeđen u ministra savjetnika, u četiri godine drugo unapređenje; Selma Begić Hodžić, unaprijeđena u drugog sekretara; Asim Dorović, unaprijeđen u ministra savjetnika; Diana Tabori Dorović, unaprijeđena u savjetnika; Ines Sužnjević, unaprijeđena u savjetnika;

Selma Čimić, unaprijeđena u savjetnika; Arijana Đogović, unaprijeđena u savjetnika; Satko Bitanga, unaprijeđen u ministra savjetnika, šef Odsjeka i potom imenovan za ambasadora u Jordanu; Alenka Bruck, bivša novinarka BHT, unaprijeđena u prvog sekretara; Samra Deverović, unaprijeđena u savjetnika; Hazima Ražanica, unaprijeđena u ministra savjetnika; Biljana Marilović, unaprijeđena u ministra savjetnika, načelnika Odjela;

Sanita Lisica, raspored u Ambasadu BiH u UAE uz unaprjeđenje na mjesto savjetnika; Belma Sarić Eterović, unaprijeđena u savjetnika; Samra Koričić, unaprijeđena iz drugog u prvog sekretara; Edin Paldum, bio drugi sekretar u Ambasadi BiH u Zagrebu pa unaprijeđen u prvog sekretara;

Amina Pekić, bila treći sekretar u Misiji BiH pri EU, unaprijeđena u drugog sekretara u Misiji BiH pri EU. U međuvremenu, otkrivena je njena lažna diploma pa je vraćena u Sarajevo, ali je i dalje na briselskoj plaći.

Predsjednik Sindikata uposlenih u Ministarstvu Miroslav Vujčić, jedan od starosjedilaca (u MVP-u zaposlen od 1993.), inače tri puta ranjeni borac ARBiH, za Inforadar je izjavio kako „nikada nije vidio takav bezobrazluk jer je mislio da gore od Crnadka ne može biti“.

Inače, Sindikat se u nekoliko navrata kabinetima obraćao zbog nezakonitosti u kadrovskoj politici. U posjedu svih dopisa je i naš portal. Izdvajamo ovaj iz oktobra 2020. gdje se ukazuje na unaprijed naštiman konkurs za 11 državnih službenika.

U međuvremenu, konkurs je zatvoren i između ostalih, primljeni su:

Ivana Pejović, bivša sekretarica u Ambasadi BiH u Kataru; Izmir Talić, bivši ambasador BiH u Crnoj Gori, Bojan Matović, radio na poslovima SSS u arhivi MVP BiH (primljen na konkurs za prvog sekretara), Nataša Anić, bila sekretarica po ugovoru o radu u Kabinetu doministra Josipa Brkića, Ramiz Radonja, godinama radio na poslovima SSS.

Da ministrica ne zaboravlja odane kadrove iz svojih mandata, kao u slučaju Emine Merdan i Ivane Pejović, dokazuje i primjer nove savjetnice u Kabinetu Stele Vasić, čije poznanstvo s ministricom Turković datira iz vremena dok je obavljala dužnost ambasadorice u Beču. Vasić je zauzela savjetničku stolicu u Kabinetu nakon što je Jasmin Hasić napustio ovu funkciju usljed nemogućnosti da profesionalno obavlja posao zbog ministricinog insistiranja na lojalnosti i potpunoj kontroli u Kabinetu.

Zanimljivo je da je Vasić članica Naše stranke i kćerka bivšeg predsjednika zeničkog SNSD-a Mladena Vasića te supruga Ivana Barbalića, aktuelnog savjetnika premijera KS Edina Forte te nekadašnjeg ambasadora BiH pri Misiji UN-a u New Yorku te u Moskvi.

Inforadar se, kao i svaki puta do sada, obratio Kabinetu ministrice Turković s pitanjima o svim nepravilnostima, kršenju zakona i pravilnika u vezi sa sklapanjem kadrovske križaljke i uhljebljenjima u MVP-u BiH, ali kao i svaki puta do sada na naša pitanja nije odgovoreno, iako njen Kabinet, mimo svih pravilnika, umjesto maksimalno osam (sa vozačem) broji čak 14 ljudi od koje je većinu, ili gotovo sve, dovela Bisera Turković.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *