Kad stvarnost demantuje ministra: Policija nije garant bezbednosti

Autor: admin Aktuelno Istražujemo
6 minuta čitanja

Stanje u oblasti bezbednosti je veoma loše uprkos umirujućim porukama koje Lukač samouvereno upućuje javnosti. Na jugu Srpske, gde je na čelu policijske uprave osoba sa presudom za zloupotrebu službenog položaja, nije drugačije. Mobing, nepotizam i veliki novac koji sada poseduje prvi policajac juga Žarko Laketa, ali i pojedini načelnici policijskih stanica, govore u prilog tome.

“Čestiti građani Republike Srpske ne moraju ništa da brinu. Ali, kriminalci svakako moraju da budu zabrinuti, jer svakog od njih čeka zaslužena kazna za kriminalna djela koja su počinili”, rekao je nedavno ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač odgovarajući na pitanja agencije SRNA i dodao da su “pripadnici MUP-a profesionalci koji časno i pošteno štite ustavni poredak Srpske, njene građane i institucije, a da je to tako potvrđuje i Izvještaj o radu MUP-a za prošlu godinu koji je najbolji od kada postoji MUP Srpske”.

Čak i laici, dakle, obični građani, znaju da je ova ocena daleko od realnosti. Nešto od toga moglo se čuti na nedavnoj sednici NSRS kada su poslanici opozicije podsetili na neke od skandala koji su prošli bez ozbiljnije reakcije, a koji ukazuju na to da je, kako je rekao poslanik Zdravko Krsmanović, došlo do kriminalizacije, militarizacije i politizacije policije. U normalnoj zemlji, u kojoj funkcionišu institucije, najmanje što bi se moglo očekivati je ostavka ministra iz moralnih razloga.

U tom smislu Policijska uprava Trebinje možda može da posluži kao eklatantan primer. Međuljudski odnosi duboko su narušeni, a krivcu za to u najvećoj meri snose načelnik Žarko Laketa i njegov prvi saradnik i rođak Siniša Laketa – tvrde poznavaoci prilika sa kojima smo razgovarali.

Kriminal, korupcija, mobing, nepotizam neka su od krivičnih dela koja se pripisuju rođacima na čelu uprave policije na jugu RS koji, uprkos tome, opstaju na funkciji. I ne samo da opstaju, nego bivaju i nagrađeni. Povodom Dana policije, bez jasnih zasluga, orden je ove godine dobio Siniša Laketa. Sa druge strane, oni oni koji nisu deo tog lanca ili se otvoreno suprotstave nepravilnostima umesto priznanja imaju samo probleme.

Presuda kao garant uspešne karijere

Na čelu PU Trebinje je Žarko Laketa koji nije samo prvi policajac Hercegovine, nego i veoma uspešan poslovni čovek. Za poslednjih 15-tak godina je stekao, za naše prilike, ogromno bogatstvo. Njegova supruga je formalni vlasnik firme “Euro-Trans” Nevesinje koja se bavi prevozom robe. Sa četiri zaposlena, firma je u prošloj godini ostvarila prihod od 391 hiljadu maraka i dobit od 105 hiljada. Pored preduzeća, porodica Laketa poseduje i impozantan spisak nekretnina. Između ostalog dva stana u Sarajevu, stan u Trebinju, kuću i nekoliko poslovnih prostora u Nevesinju. Poseduju i šest putničkih automobila.

Jedna od nekretnina u centru Nevesinja

Pitanje je kako je Žarko Laketa, čovek sa presudom za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, uopšte došao u poziciju da bude na čelu neke PU. U zvaničnom odgovoru koji nam je dostavljen iz MUP-a RS se navodi da se u skladu sa zakonom vrše provere “da dosadašnje ponašanje, navike ili sklonosti ukazuju na podobnost za obavljanje policijskih poslova”.

U slučaju Žarka Lakete zvanog Śato na podobnost za obavljanje policijskog posla ga je preporučila pomenuta zloupotreba. Sud u Nevesinju je te 2001. godine Laketu kao prvooptuženog proglasio krivim, jer je dokazano da  je kao inspektor opšteg kriminala pomogao u krađi, tačnije, posredovao u legalizaciji otuđenog teretnog vozila. Prijavu su podneli policajci Gacka. Naši izvori kažu da je javna tajna da je kod Śata tokom 90-tih godina mogla da se kupi saobraćajna dozvola. Kasnije je, tvrde, deo obrazaca prodao Gordanu Pavloviću, sada uglednom biznismenu iz Foče.

Pažnju javnosti, opet po nepravilnostima u radu, Žarko Laketa skreće i kao pomoćnik direktora u Graničnoj policiji BiH. Kako je tada pisala “Slobodna Bosna”, osim toga što je voleo pojesti i popiti, bio je i jedan od retkih službenika koji je dužio dva službena automobila – nisanov terenac i luksuzni BMW. Nezavisni magazin “Dani” je Laketu označio kao jednog od 70 policijskih službenika koji nije prošao bezbednosne provere, ali je uprkos tome ostao na mestu pomoćnika direktora. Ovakva karijera je, po svemu sudeći, bila preporuka za Laketu da 2016. po drugi put bude imenovan i za načelnika trebinjske Policijske uprave.

Tada za prvog saradnika imenuje rođaka Sinišu Laketu iz PS Nevesinje koji kadrovskim pomeranjima kažnjava one koji su mu se tokom karijere zamerili, a promoviše podobne. Sve to nepovratno kvari međuljudske odnose i, što je opasnije, urušava ugled i kredibilitet institucije na čijem su čelu.

Sutra čitajte: Prati trag novca

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)*

Podijeli članak
4 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *