Kad stvarnost demantuje ministra (2): Prati trag novca

Autor: admin Aktuelno Istražujemo
11 minuta čitanja
Policija, privreda, politika- Laketa u društvu Ilije Tamindžije i Luke Petrovića (foto: Hercegovina press)

Uprkos presudi za zloupotrebu službenog položaja i nizu nepravilnosti koje su dokazane, karijera Žarka Lakete, aktuelnog načelnika PU Trebinje, išla je uzlaznom putanjom. Za to vreme je uspeo da se etablira u poslovnom svetu i da enormno uveća svoju imovinu. Spisak nekretnina i automobila koje poseduje porodica Laketa je impozantan.

Policija, privreda, politika – Laketa u društvu Ilije Tamindžije i Luke Petrovića (foto: Hercegovina press)

O tome da je stanje u oblasti bezbednosti veoma loše uprkos umirujućim porukama koje Lukač samouvereno upućuje javnosti pisali smo juče kroz primer stanja u upravi na jugu Srpske.

Budući da policija deluje na klizavom terenu na kome se “vrti” veliki novac kome je teško odoleti, bilo je mišljenja da bi i načelnici policijskih uprava, poput načelnika opština i ostalih visokopozicioniranih funkcionera, morali javnosti pružiti uvid u svoj imovinski karton. Za neke policijske službenike je to inicijativa kojoj bi pružili snažan otpor, jer bi pokazala da im je imovina stotinama hiljada maraka daleko od zvaničnih prihoda.

O dodatnoj zaradi, koja je u potpunom nesaglasju sa policijskim poslom, raspravljalo se prošlog meseca u republičkom parlamentu. Poslanici su ocenili da je nedopustivo da policijski službenici u slobodno vreme budu angažovani kao obezbeđenje estradnih zvezda i kontroverznih biznismena. Mada je ministar Daragan Lukač neskromno ocenio da je izveštaj o radu MUP-a u 2017. godini najbolji ikad, broj afera i sumnjivih poslova koji se provode pod okriljem policije, ili čiji su akteri policijski službenici, je zabrinjavajući. Pokušaj kupovine radara u javno-privatnom partnerstvu, hapšenje specijalaca za oružanu pljačku, inspektora za dilovanje narkotika, samo su neki, još sveži primeri, u pamćenju javnosti.

Izražena kriminalizacija policije

Kakva je nada, upitao je poslanik Zdravko Krsmanović, ako iz MUP-a podršku imaju dileri, a u Foči postoji Šilerova ulica.

Zdravko Krsmanović

“Tačno je da smatram da je kriminalizacija policije u zadnjih par godina intenzivirana i da je to postalo očito posle hapšenja inspektora u Banjaluci koji su upravljali tržištem narkotika i posle hapšenja pripadnika specijalne jedinice policije zbog pljačke pošiljke novca na autoputu. Kompletno je promjenjen rukovodeći kadar posle davanja ogromnih ovlašćenja ministru na uštrb direktora policije, a rukovodioci na terenu su počeli nesmetano da se bave poslovima koji su nespojivi sa funkcijama u policiji, to su im postala dodatna zanimanja. Takav je slučaj i sa načelnikom Policijske uprave u Trebinju Žarkom Laketom. Jedan sam od zagovornika promjene sistematizacije i organizacije policije po policijskim upravama umjesto centara javne bezbjednosti i na taj način formirana je i PU Foča što je napredak, a to je dovelo i do formiranja stanice policije Tjentište. Isto tako sam zagovarao i video nadzor u svim gradovima zajedno sa lokalnim samoupravama što je uticalo na smanjenje stope kriminaliteta”, istakao je Krsmanović za “Direkt”.

Sprega dela policijskih službenika na jugu Srpske i kriminalaca više je nego očigledna, potvrđuju i naši sagovornici koji su zbog svoje bezbednosti zahtevali anonimnost.

Časni policajci koji nisu u tome, nemaju kome da se obrate, pa gledaju na drugu stranu.

“Dovoljno je pratiti trag novca i rešiti neke stvari, da ima volje. Recimo, momci kupuju nekretnine, nude 300 hiljada maraka, a nemaju ni dana radnog staža. U novembru prošle godine su oboreni sa cigaretama, oko 60 hiljada maraka vrednosti zajedno sa zaplenjenim vozilom. Njihovo iznenađenje je bilo veliko kad su ‘pali’. Komentarisali su – Mi kroz Gacko otvoreno idemo, šta je ovo? Mesar iz Gacka u čijem autu su pronađene švercovane cigarete je kum Siniši Laketi. Umesto da im, kao nadređeni da podršku, Laketa je policajcima nakon te akcije poručio – Čuvajte se, vi ste njima izbili stan iz ruku”, tvrde naši sagovornici.

U Bileći postoje ljudi koji su od šverca toliko razgranali posao da su stvorili prave imperije.

Danju Nagib, noću Ragib

Da inspektor Nagib iz pesme Ramba Amadeusa koji se noću pretvara u šibicara Ragiba postoji, i da takvih primera nije malo, potvrđuju pripadnici Specijalne jedinice MUP-a koji su u radno vreme specijalci, a u slobodno kriminalci ili obezbeđenje estradnih zvezda i bezbednosno interesantnih lica. Za mnoge slučajeve javnost i ne sazna, jer se i u samom MUP-u, uprkos izjavama Lukača, takve stvari tolerišu i zataškavaju.

Slučaj koji je obelodanjen desio se 7. aprila ove godine, kada je pripadnik Specijalne jedinice Milan Šakotić u Nevesinje došao kao obezbeđenje pevačice Goce Tržan. Nakon svađe u pekari sa nekim mladićima, počeo je da puca. Policajci PS Nevesinje su brzo reagovali i lišili ga slobode o čemu su odmah obavešteni nadležni – od načelnika PU do ministra. Ono za šta javnost nije čula je da je taj isti specijalac godinu dana pre demolirao jedan ugostiteljski objekat u rodnoj Bileći, pucao, bilo je i krvi, izvršen je uviđaj i posle toga nikom ništa. Sve je zataškano, kažu naši sagovornici. Postalo je normalno da se takve stvari prikrivaju, pa ne treba da čudi što eskaliraju i odluče, na primer, da na putu za Gradišku presretnu blindirano auto i otmu novac.

“Njima je neko rekao da su oni specijalci, da su iznad obične policije, pa su izgubili kompas i zato se tako ponašaju. Svi oni vrše nelegalna obezbeđenja javnih ličnosti, odnosno, estradnih zvezda”, tvrde naši izvori.

U zagrljaju – bezbednosno interesantna lica i Žarko Laketa

Prvi ozbiljniji slučaj za koji je javnost saznala desio se u jeku krađa automobila koji su tokom 2007. godine potresali Hercegovinu. Policajcima je sugerisano da je najmanje jedan kolega u PS Nevesinje sarađivao sa kradljivcima.

“Imali smo dojavu da je krađa izvršena uz pomoć policije. Kada smo analizirali sve slučajeve, ispostavilo se da je zajednički imenitelj za sve krađe policajac Dragan Šarenac koji je nekoliko godina kasnije uhvaćen sa drogom, a potom učestvovao i u ubistvu Petra Bajčetića u Bileći. Nažalost, onaj po čijem nalogu je to radio je još uvek visoko kotiran u PU Trebinje. Inspektori su to u izveštaju i naveli, ali, budući da nije bilo efekta, to skuplja prašinu u nečijim ladicama”, navodi izvor “Direkta”.

Drugi slučaj se desio 2013. godine, kada na putu Gacko-Nevesinje hapse Ivicu Čuljka sa 33 kilograma skanka. Akciju je od pouzdanih i proverenih policajaca PS Nevesinje organizovao tadašnji načelnik CJB Trebinje Dragan Nosović. Luka Čuljak, brat uhapšenog Ivice, tada je zapretio svim policajcima koji su učestvovali u akciji da će im se osvetiti i da se “neće nanosati uniforme”.

Teško je poverovati da je obična slučajnost da nedugo nakon toga baš ti policajci bivaju degradirani. Neki od njih, nakon gotovo dvadeset godina predanog rada, priznanja za posebne zaluge, najpre su smenjeni sa pozicije vođe sektora, a potom, drugim rešenjem prebačeni u Gacko.

“Atmosfera je veoma napeta. Policijska stanica u Nevesinju ima oko 40-ak policajaca, ali izgleda da niko ne sme da se suprotstavi Laketama. Masa je tu stvari, a najžalosnije što ministar sve zna, ali ništa ne preduzima. Tu je i odsustvo solidarnosti kolega koje su uplašene. Po nalogu rukovodstva Uprave iz Gacka, prebacili su tri čoveka u Nevesinje i tako oslobodili prostor da izmeste ljude iz Nevesinja za Gacko. Sve to rade iza leđa komandiru PS Nevesinje Slavenku Lučiću koji je i krajnja meta, jer se opire kriminalizaciji policije. Žarko Laketa je imao nameru da njegovo mesto postavi svog rođaka Sinišu i tako potpuno stavi pod kontrolu ovu stanicu. Međutim, plan mu se nije ostvario, pa je pomenutog rođaka imenovao za najbližeg saradnika, čime ga je postavio za šefa komandirima policijskih stanica Hercegovine, pa i pomenutom Lučiću“, objašnjava jedan od naših sagovornika stanje i atmosferu u policiji.

Policajci su nakon ovog “pomeranja po kazni” podigli tužbu i dobili proces u prvom stepenu suđenja. Trenutno je slučaj na drugostepenom odlučivanju. Najavljuju pokretanje zahteva za obeštećenje i tužbe za mobing. Iako ih je sud vratio u matičnu stanicu u Nevesinje, to ne može da promeni opštu sliku o lošem stanju u policiji.

Ono što sve razočarava je da su i ministar i direktor policije upoznati sa prilikama, ali bez efekta. Tražili smo komentar o stanju u PU Trebinje od direktora policije Darka Ćuluma, ali bez uspeha. Iz Uprave krim policije (UKP) smo dobili odgovor da se za sve informacije obratimo MUP-u RS. A odatle smo, kao što smo već pisali juče, dobili štur odgovor da se kontrole i procene vrše u skladu sa zakonom. I upit poslat na adresu PU Trebinje je za sada bez odgovora.

Sutra čitajte: Vukašin Papović – heroj borbe protiv korupcije

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)*

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *