Kad servilnost postane imperativ – Viškoviću i Cvijanović “Povelja Grada Trebinja”

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo Istražujemo Politika
4 minuta čitanja

Radovanu Viškoviću, Željki Cvijanović i posthumno Slobodanu Stankoviću Grad Trebinje namjerava da dodijeli priznanje “Povelja Grada Trebinja”, zbog, kako je navedeno, njihovih zasluga za razvoj grada, unapređenje kvaliteta života i promociju ugleda Trebinja u svijetu, kao i svim oblastima ljudskog stvaralaštva. 

Povelje Grada Trebinja Željki Cvijanović, Radovanu Viškoviću i Slobodanu Stankoviću

Ovi će prijedlozi u utorak, 7. novembra, sačekati odbornike na klupama u trebinjskoj Skupštini i oni bi trebalo da se izjašnjavaju o njima. 

Sve prijedloge Komisiji za dodjelu priznanja dostavio je lično gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. Šta ga je navelo da predsjedniku Vlade, članici Predsjedništva BiH i upokojenom biznismenu dodijeli visoka gradska priznanja – loš izbor zaslužnih pojedinaca ili je u pitanju servilnost, tek možemo naslućivati. 

Članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović su pobrojali sve aktivnosti u kojima se našla u Trebinju na različitim funkcijama. Tako je u njene zasluge pripisana izgradnja dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, jer je dio sredstava obezbjeđen kroz akciju predsjednika Republike Srpske “S ljubavlju hrabrim srcima”. U istoj akciji dvije godine kasnije, obezbjeđeno je i kombi vozilo za Udruženje “Sunce nam je zajedničko”. Takođe, u Cvijanovićkina dostignuća uvrstili su i izgradnju lifta za osobe sa invaliditetom na trebinjskom Fakultetu za proizvodnju i menadžment, a zahvalni su joj i zbog toga što je “inicirala otvaranje studijskog programa za agro-mediteransku proizvodnju Poljoprivrednog fakulteta”. 

Povelju je zaslužila i zbog toga što se sastajala sa građanima, obilazila korisnike dnevnog centra za stare, podržavala osobe sa dijabetesom i odobrila finansiranje trećeg postupka vantjelesne oplodnje te materinski dodatak za nezaposlene porodilje, čiji se iznos nije nijednom povećao. 

A od premijera Radovana Viškovića Hercegovina je dobila, kako tvrde, apsolutnu podršku u svim energetskih projektima. Povelju je zaslužio i zbog pomoći privredi u vrijeme pandemije korona virusa, zbog izgradnje bolnice te saobraćajnica na trasi obilaznice koja se povezuje sa novim mostom preko rijeke Trebišnjice. 

Pripisaće mu sve Vladine projekte, vidljive i nevidljive, kao da ih Višković finansira lično iz svog novčanika. 

Iako gradnja auto-puta i brze ceste od Trebinja do Višegrada još nije ni počela, u Trebinju će mu se Poveljom zahvaliti što je on uopšte i inicirao.

Biznismenu Slobodanu Stankoviću, koji je preminuo u februaru ove godine, Povelja će pripasti posthumno, jer je “pomagao vjerske, kulturne i humanitarne organizacije širom Republike Srpske, kao i brojne ustanove i socijalno ugrožene porodice”. 

S druge strane, kako se navodi, u Hercegovini i Trebinju je ostavio trajan trag, izvodeći velike infrastrukturne projekte poput izgradnja puta na prevoju Čemerno, tunel za odvodnju Bilećkog polja, atletska staza na stadionu u Trebinju, zatvoreni olimpijski bazen i druge projekte koji su u izgradnji. Za sve poslove koje izvode, Stankovićeve firme su, podsjećamo, dobro plaćene iz budžeta svih građana. 

U oktobru prošle godine Slobodanu Stankoviću i njegovom “Integral inženjeringu” Sjedinjene Američke države uvele su sankcije, jer su ih dovodili su se u vezu s korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u Republici Srpskoj zahvaljujući vezama sa političkim rukovodstvom.

Pored njih, u Izvještaju o rezultatima javnog poziva za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja Grada Trebinja, predloženo je da “Povelja Grada Trebinja” bude dodijeljena i Slobodanu Vujoviću, režiseru “Dučićevih večeri poezije”. “Zahvalnica Grada Trebinja” biće dodijeljena Avgustini Cvetkovoj – Karabaševoj, nekadašnjoj ambasadorki Bugarske u BiH te trebinjskom “Domu učenika”.

Pomislili smo da nas nakon što je Savez opština i grada istočne Hercegovine za biznismena Rodoljuba Draškovića  izmislio novu titulu kneza, ništa neće moći iznenaditi. No, novo doba u kome podilaženje zarad ličnih interesa i apetita postaju jedini smisao, nas demantuje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *