Jovo Budović za Direkt: Danska favorit za zlato

Autor: Miloš Vasiljević Aktuelno Priče s granice
5 minuta čitanja

Rukomet je ovih dana u žiži interesovanja kada je sportska javnost u pitanju. Najbolji evropski rukometaši u dresu nacionalnih selekcija, pokušaće da dođu do što boljeg rezultata u atipičnim uslovima, u Mađarskoj i Slovačkoj, te na taj način obraduju naciju.

U Austrij se rukomet cijeni mnogo više nego kod nas- Jovo Budović

Nevesinjac Jovo Budović, aktuelni golman austrijskog superligaša “HSG Remus”, govorio je za Direkt i dotakao se dosadašnjeg dijela šampionata, a i sam je bio u Budimpešti ovog vikenda gdje je uživao u sportu koji je za njega ljubav i profesija.

Evropsko prvenstvo jako je specifično zbog korona virusa ali opet možemo gledati vrhunski rukomet i uživati. Danska koju sam gledao u Budimpešti, je po meni prvi favorit prvenstva za zlato, gledao sam ih i uživo protiv Hrvatske gdje su pokazali da su mnogo ozbiljna reprezentacija i da grabe ka šampionskom tronu“, kazao je momak koji je karijeru započeo u Hercegovini iz Nevesinja pa preko šabačke Metaloplastike stigao do ozbiljnog evropskog nivoa.

Apostrofirao je on selekciju Danske kao najvećeg favorita, a upravo su oni jedini do sada izborili polufinale, za ostala tri mjesta odlučiće posljednji mečevi. U samoj završnici, sada je jasno, neće biti selekcija iz regiona.

“Veliki uspjeh je što su se sve države sa Balkana plasirale na prvenstvo, svakako je to jedan veliki korak za rukomet. Iako smo velike nade polagali u Srbiju u grupi pored Francuske i Hrvatske da budemo realni, nisi imali puno prostora za prolazak dalje. Nova ekipa sa Đeronom je napravila veliki korak u odnosu na prethodna prvenstva“, kazao je Budović i dodao da je Hrvatska standardno dobra ali “polomljena” od virusa nije mogla više u ovoj konstalaciji snaga.

Crna Gora, po njegovim riječima nije iznenađenje. Ipak više od prolaska grupne faze i velikih pobjeda nad Hrvatskom i Slovenijom nisu mogli izabranici Zorana Roganovića.

“Neko bi rekao iznenađenje, ja bih kazao suprotno. Skup vrhunskih igrača koji igraju u ozbiljnim klubovima, pokazali su svima kako se igra za dres i grb, lavovski. Prije dvije godine u kvalifikacijama za EP pobijedili su čak i moćnu Dansku, tako da oni igraju ozbiljan, moderan rukomet”, kazao je Budović koji je i njih posmatrao u glavnom gradu Mađarske.

BiH bez ljevorukih igrača, nastupio i Nevesinjac Vlado Draganić

Bosna i Hercegovina svoje mečeve igrala je u Bratislavi, u kojoj je rukomet, po važnosti sport tek iza fudbala i hokeja. Po notama i dalje do ovog prvenstva aktivnog Nikole Prcea, uz jednog od najboljih golmana svijeta Benjamina Burića, BiH je doživjela tri poraza.

Meč protiv Španije bio je najkvalitetniji, ali ono što našu javnost raduje jeste debitantski nastup Nevesinjca Vlada Draganića, koji je u potpunosti opravdao povjerenje selektora Obrvana. “BiH uz ozbiljne probleme sa virusom odigrala je solidan turnir, bez ijednog ljevorukog igrača. Imali smo i tu čast sto je jedan Nevesinjac bio u reprezentaciji. Naš Vlado Draganić koji je odigrao jako dobar turnir i pokazao mlađim generacijama da se uz talenat i rad može stići do reprezentacije i najvećih takmičenja kao što je EP. Od mene samo jedno veliko bravo za Vlada, jer smo i generacija i zajedno počeli igrati rukomet i znam kroz sta je sve prošao da stigne do ovoga“, prisjeća se Budović evocirajući uspomene na početke u rodnom gradu.

Zadovoljan u Austriji

Naš sagovornik ima kontinuitet dobrih igara u Austiji, pa i ne razmišlja o promjeni sredine. Nešto lošiji rezultati ove godine plod su promjene igračkog kadra i adaptiranja novih na sredinu.

“Ove godine imamo malo lošije rezultate. Od prošle godine smo promijenili pet igrača pa dok se nova ekipa posloži treba malo više vremena. Ali sve u svemu, ja sam zadovoljan i klubom i ljudima oko kluba“, naglasio je Budović.

Za sam kraj, istakao je da uvijek postoji želja za napretkom i jačim klubovima i šampionatima, ali da uživa u Austriji, zemlji u kojoj se rukomet, kao i sve ostalo, cijeni mnogo više nego što je to slučaj kod nas.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *