Jednake plate za muški i ženski fudbalski tim u SAD

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Muška i ženska fudbalska reprezentacija Sjedinjenih Država će biti jednako plaćene prema “historijskom” sporazumu koji je u srijedu objavio Američki fudbalski savez, nakon višegodišnjeg pritiska igračica, piše AFP, a prenosi RSE. 

Tim potezom Federacija je prva u svijetu koja je izjednačila novčane nagrade Svjetskog kupa koje dodjeljuje svojim muškim i ženskim timovima.

“Ovo je zaista istorijski trenutak. Ovi sporazumi su zauvijek promijenili igru ovdje u Sjedinjenim Državama i imaju potencijal da promijene igru širom svijeta”, rekla je predsjednica Američke nogometne asocijacije Cindy Parlow Cone.

Uslovi značajnog sporazuma od srijede uključuju “identičnu kompenzaciju za sva takmičenja, uključujući FIFA Svjetsko prvenstvo, i uvođenje istog mehanizma komercijalne podjele prihoda za oba tima”, rekli su iz Federacije.

Dogovor predviđa da se igrači iz oba tima “udruže i dijele” inače nejednak nagradni fond koji FIFA isplaćuje za učešće na svojim Svjetskim prvenstvima.

Izjednačavanje plaća na Svjetskom prvenstvu bilo je glavni kamen spoticanja s obzirom na ogromnu razliku u FIFA-inim isplatama za muške i ženske discipline.

“Postignuća u ovom CBA (kolektivnom ugovoru) dokaz su nevjerovatnih napora igrača na terenu i van njega,” rekla je Becky Sauerbrunn, predsjednica udruženja igračica.

Dodala je da se nada da će sporazum “na sličan način poslužiti kao osnova za nastavak rasta ženskog fudbala kako u Sjedinjenim Državama tako i u inostranstvu”.

‘Govorili su da nije moguće’

Muškarci iz SAD-a dobili su 5,375 miliona dolara od FIFA-e za plasman u osminu finala na Svjetskom prvenstvu 2014., dok su žene dobile 1,725 miliona dolara za pobjedu na turniru 2015. godine.

FIFA je Francuskoj dodijelila 38 miliona dolara za pobjedu na Svjetskom prvenstvu za muškarce 2018., ali samo 4 miliona dolara Sjedinjenim Državama za njihov trijumf na Svjetskom prvenstvu za žene 2019.

Za turnire koji nisu Svjetski kup, američki igrači iz “oba tima će dobivati jednak iznos od ukupnog isplaćenog novca kada oba tima učestvuju na istom takmičenju.”

U februaru je američka ženska reprezentacija dogovorila isplatu od 24 miliona dolara i obećanje o jednakim platama u velikoj nagodbi sa US Soccer, koja je bila uslovljena novim kolektivnim ugovorom.

Pitanje novčane nagrade za Svjetsko prvenstvo činilo je istaknuti dio tužbe, koja je pokrenuta 2019. godine, u kojoj se optužuje savez da “tvrdoglavo odbija” da ravnopravno plati svoje igrače i igrače.

Sporazum, koji važi do 2028. godine, također ima za cilj poboljšanje “zdravlja i sigurnosti igrača, privatnosti podataka i potrebe za balansiranjem odgovornosti i prema klubu i prema zemlji”, navodi se u dogovoru.

Ženska zvijezda Megan Rapinoe, rekla je u februaru da je nagodba označila trenutak u kojem se “američki fudbal promijenio na bolje”.

Bek Walker Zimmerman, član udruženja igrača muških timova, pozdravio je dogovor rekavši da se “nadamo da će ovo probuditi druge na potrebu za ovom vrstom promjene”.

“Rekli su da jednaka plata za muškarce i žene nije moguća, ali to nas nije spriječilo i mi smo išli naprijed i to postigli”, dodao je.

Ženski tim Sjedinjenih Država osvojio je četiri titule Svjetskog kupa za žene i četiri zlatne olimpijske medalje.

Napadaju na treću uzastopnu krunu Svjetskog kupa za žene nakon što su podigle trofeje 2015. u Kanadi i 2019. u Francuskoj. Posljednji put su osvojile olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *