GRAD ZVORNIK IMA NOVCA ZA SVE:
Jedan tender za firmu A Media, drugi za BN Televiziju

Autor: Direkt Drugi pišu
4 minuta čitanja

U izbornoj godini, gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović (SNSD) proveo je dva tendera za nabavku medijskih usluga, a ugovori su na kraju dodijeljeni i mediju koji slovi kao prorežimski – A Media, odnosno Alternativna televizija – ali i mediju koji je u javnom prostoru prepoznat kao opozicioni – BN Televizija.

Dosadašnja praksa pokazala je kako svake izborne godine vlasti izdvajaju znatno više sredstava na razne projekte, a s krajnjim ciljem pridobijanja što većeg broja glasača. Posebno je to izraženo u godinama lokalnih izbora. Tada lokalne vlasti značajan dio javnog novca stavljaju i u funkciju (samo)promocije.

Kako se ove godine trebaju održati lokalni izbori, tako se i povećava broj tendera koji imaju za cilj promociju lokalne vlasti. Primjer iz Zvornika nam pokazuje kako javnog novca u predizborno vrijeme ima za sve.

Konkretno, Grad Zvornik, na čijem je čelu gradonačelnik Bojan Ivanović (SNSD) nedavno je proveo dva tendera za nabavku medijskih usluga, a ugovori su na kraju dodijeljeni i mediju koji slovi kao prorežimski – A Media, odnosno Alternativna televizija – ali i mediju koji je u javnom prostoru prepoznat kao opozicioni – BN Televizija.

Oba tendera raspisana su u martu, a već sredinom aprila ugovori su potpisani. Simptomatično, u oba procesa je na adresu Grada Zvornika stigla samo po jedna ponuda čija je vrijednost ili identična ili skoro identična procijenjenoj vrijednosti nabavki.

Prema analizi portala PratimoTendere, ove nabavke su sporne i iz još dva razloga. Prvo, postupci nabavki nisu objavljeni u planskim dokumentima za 2024. godinu. Drugo, uslovi kvalifikacije u tenderskim dokumentacijama ukazivali su na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača, stoga i ne čudi da je za oba tendera stigla samo po jedna ponuda. Zbog svega navedenog je ovim nabavkama dodijeljena crvena zastavica.

A MEDIA – 35.880 KM

Dana 5. marta 2024. godine raspisan je tender pod nazivom “priprema, produkcija i postprodukcija priloga i informacija o životu i aktivnostima ljudi sa područja grada Zvornik i priloga o najznačajnijim aktivnostima gradonačelnika grada Zvornik i gradskih službi”.

Dakle, čak i u nazivu tendera navodi se da je predmet nabavke i produkcija priloga o najznačajnijim aktivnostima gradonačelnika, što se, jasno, može razumjeti i kao promocija gradonačelnika javnim novcem.

Tada je tender procijenjen na 35.897,44 KM bez PDV-a. Ugovor se zaključuje već 8. aprila s firmom koja je poslala jedinu ponudu – A Media, u vlasništvu Alternativne televizije. Vrijednost ugovora skoro identična procjeni, precizno 35.880 KM bez poreza.

BN TELEVIZIJA – 42.735,04 KM

Drugi tender raspisan je samo nekoliko dana nakon prvog, tačnije 11. marta. Naziv tendera znatno jednostavniji – nabavka informativnih usluga putem televizije. Procijenjena vrijednost tačno 42.735,04 KM bez PDV-a.

Jedinu ponudu, upravo navedene vrijednosti, poslaće samo BN Televizija, a ugovor će se zaključiti 12. aprila.

Treba naglasiti da, za razliku od prve nabavke koja je pripala firmi A Media, tenderi pod nazivom “nabavka informativnih usluga putem televizije” provode se već godinama. Međutim, ovo je prvi put da se proveo transparentni postupak javne nabavke.

Primjera radi, prošle godine zaključena su tri ovakva ugovora s firmama BN TelevizijaA Media i RTV Podrinje Loznica, vrijedna ukupna 77.700 KM bez PDV-a. Ugovori su dodijeljeni direktno, izuzimajući se od primjene zakona.

U godinama prije toga, ugovori su također dodjeljivani ovim firmama – BN Televizija, A Media, odnosno Alternativna televizija, te RTV Podrinje – ali također na netransparentan način. Preciznije, objavljivana su samo dobrovoljna ex ante obavještenja o transparentnosti za neprioritetne usluge ili su provođeni netransparentni pregovarački postupci bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *