Javne nabavke grada Banjaluke: Spletkarenje za „Hidrosplet“ na obalama Vrbasa

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
7 minuta čitanja

Kada je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković s grupom ponuđača, predvođenih „Hidrospletom“ iz Laktaša, zaključio ugovor vrijedan 725 733, 63 marke za uređenje sportsko-rekreativnog centra na obali Vrbasa, bio je to samo jedan u nizu poslova koje je dodijelio ovom očito favorizovanom ponuđaču.

Foto: Facebook/Draško Stanivuković

Piše: Miljan Kovač/Impuls

Da je i ovaj put sve unaprijed pripremljeno, kako bi „Hidrosplet“ od grada Banjaluke dobio unosan posao, svjedoči sama procedura javne nabavke.

Primjera radi, kao jedan od uslova za učešće u ovoj javnoj nabavci, u tenderskoj dokumentaciji je navedeno da ponuđač ima uspješno iskustvo u realizaciji najviše tri ugovora s predmetom uređenja obala rijeke ili u predmetu sličnog ugovora u zadnjih 5 godina, u ukupnoj vrijednosti od najmanje 550 hiljada maraka s PDV-om.

„Hidrosplet“, odnosno grupa ponuđača okupljena oko ove kompanije, upravo je u poslovanju s gradom Banjalukom proteklih godina ispunio ove uslove.

Konkurencija ili koluzija

Ipak, za razliku od mnogih slučajeva, kada se na tenderima koje raspisuje grad Banjaluka „Hidrosplet“ pojavljuje kao jedini ponuđač, ovaj put se pojavila i konkurencija. Kao kriterij za izbor najpovoljnije ponude korištena je „najniža cijena“. Ponuda koju je dostavila grupa ponuđača, predvođena firmom „Egić -kop“ koja je za (samo) 220 maraka niža od ponude „Hidrospleta“, odbačena je iz formalnih razloga. Izbor je spao na dvije ponude, od kojih je ova izabrana bila za oko 500 KM niža od ponude koju je dostavio „Gradip“ iz Prnjavora.

Grad Banjaluka je s konzorcijem predvođenim „Hidrospletom“ 27. 4. ove godine zaključio ugovor o javnoj nabavci: Uređenje sportsko-rekreativne površine na obali rijeke Vrbas na prostoru od Gradskog do Zelenog mosta. Vrijednost ugovora bez PDV-a je 725 733, 63 KM. Kao kriterij za dodjelu ugovora primijenjena je „najniža cijena ponude“.


Na tender su se prijavila tri ponuđača, međutim, zaključeno je da je jedna od ponuda iz formalnih razloga neprihvatljiva. Interesantno, radi se upravo o najnižoj ponudi koju je dostavila grupa ponuđača, predvođena firmom „Egić-kop“ iz Banjaluke, dok je ponuda kompanije „Gradip“ iz Prnjavora bila za cca 500 KM viša od izabrane ponude.

Indikativno je da se grupa ponuđača oko „Egić-kopa“ nije žalila na proceduru javne nabavke, iako su zbog banalnog propusta eliminisani iz ovako unosnog posla. Nedostatak se mogao lako otkloniti, jer je ugovorni organ u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama mogao da zatraži od ponuđača da u roku od tri dana otkloni nedostatke.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka iz oblasti javnih nabavki, činjenica da se radi o minimalnoj razlici u cijenama ponuda, kao i o tome da je riječ o ponuđačima koji godinama dobijaju unosne poslove od istog ugovornog organa, ovdje nije isključena mogućnost tzv. koluzije – odnosno međusobnog dogovora ponuđača, a često i ugovornog organa.

Sumnju potvrđuje i činjenica da je upravo „Egić -kop“, paralelno s ovom procedurom javne nabavke dobio unosne poslove od grada Banjaluke. Tako je još 20. aprila ova firma s gradom zaključila čak dva ugovora ukupne vrijednosti oko 93 hiljade maraka. Riječ je o izgradnji dječijih igrališta. „Egić-kop“ je bio jedini ponuđač. Već početkom juna ove godine ova firma je od grada dobila i posao izgradnje još jednog igrališta u naselju Starčevica vrijednosti 35 890 maraka.

Prošle godine „Egić-kompani“ je s gradom zaključio nekoliko ugovora, među kojima i ugovor o izgradnji vodovoda u Golešima vrijedan 179 149, 58 maraka.

S druge strane, prnjavorski „Gradip“ je nezaobilazni partner u procedurama javnih nabavki grada Banjaluke. Najveći posao koji je dobio od grada svakako je rekonstrukcija „Kuće Milanovića“ vrijedna 4 275 500 maraka bez PDV-a.

Uostalom ni „Egić-kop“ ni „Gradip“ nemaju iskustvo u uređenju obala rijeka, što se traži kao uslov za poslove koje isključivo dobija „Hidrosplet“.

Foto: Facebook/Draško Stanivuković

Hidrosplet uvijek dobija

Gradonačelnik Stanivuković je s „Hidrospletom“, nakon provedene procedure javne nabavke, 12. avgusta prošle godine zaključio ugovor o uređenju obale uz rijeku Vrbas u naselju Srpske toplice. Iako je ukupna vrijednost radova navedena u tenderskoj dokumentaciji procijenjena na 145 226, 50 KM prihvaćena je ponuda vrijedna 184 644, 32 marke, koju je dostavila grupa ponuđača predvođena „Hidrospletom“.


Damjan Ožegović iz Transparency International BiH napominje da je prije izmjena zakona (u septembru prošle godine) postojala mogućnost po kojoj se ugovor mogao zaključiti na veću cijenu od procijenjene vrejednosti.

„Međutim, samo pod uslovom, ukoliko ugovorni organ naknadno obezbijedi sredstva. Ali to obesmišljava samu proceduru zato što bi ugovorni organi prije zaključivanja trebalo da provjere tržišne cijene, odnosno koliko bi određena nabavka koštala, a da se u daljnjem postupku konkurencijom ta cijena obara. Dakle, nema smisla da se ugovor zaključuje na veću vrijednost. Jer smisao je da se procijeni maksimalna, da bi se poslije sveo izbor na najmanju“, kaže Ožegović.

Konkurencije opet nije bilo, ali zato su iskrsli nepredviđeni radovi, pa je s ovim ponuđačem 17. marta nakon provedenog pregovaračkog konkursa zaključen ugovor vrijednosti od 36 765, 02 marke za nepredviđene radove na uređenju obale Vrbasa u naselju Srpske toplice. Isti dan, ali na osnovu konkurentskog zahtjeva, grad Banjaluka je s „Hidrospletom“ zaključio i ugovor od 74 943, 75 KM čiji su predmet „naknadni radovi na uređenju rijeke Vrbas“.

Jedan od najunosnijih poslova koje je „Hidrosplet“ dobio od grada, svakako je uređenje javnog kupališta s termalnom vodom, takođe u Srpskim toplicama. Ugovor vrijedan 428 846 maraka zaključen je 27. aprila ove godine.

Ponuđač iz Laktaša je dostavio ponudu koja je malo viša od 100 maraka od procijenjene vrijednosti. Nije morao strahovati zbog konkurencije, jer ni ovaj put je nije bilo. Eliminisana je uslovom koji je propisan tenderom: Da je ponuđač imao uspješno iskustvo u realizaciji jednog ili najviše dva ugovora u vezi s predmetom nabavke minimalne vrijednosti 500 hiljada maraka s PDV-om.

Grad kao ugovorni organ nije imao sumnju ko ispunjava ovaj uslov – upravo te ugovore oni su potpisali s „Hidrospletom“.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *