Izetbegović, Čović i Ivanić u strahu od izbornog poraza: Predsjedništvo BiH vrši “sječu” ambasadora!

Autor: Direkt Aktuelno Politika
2 minuta čitanja

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić, članovi Predsjedništva BiH, užurbano vrše kadrovske pripreme i preraspoređuju stranačke ambasadore na nove destinacije, dajući im nove trogodišnje mandate, saznaje portal InfoRadar.ba.

Piše: Almedin Šišić/InfoRadar.ba

Preme pouzdanim saznanjima InfoRadara, već izvjesno vrijeme traju konsultacije i dogovori u vezi sa kadrovskim preraspodjelama, budući da nijedan od članova Predsjedništva BiH nije siguran u rezultate predstojećih parlamentarnih (općih) izbora u BiH.

Nesvakidašnja razrješenja

Drugim riječima, ni Čović ni Ivanić, a pogotovo Izetbegović (koji se po zakonu više ne može kandidirati za člana kolektivnog šefa države), nisu sigurni kako će proći u oktobru te se s tim u vezi ovih dana dešava nesvakidašnji proces kada su u pitanju diplomatija i vanjski poslovi.

Naime, već je nekoliko ambasadora, koje su upravo oni postavili, razriješeno dužnostičak pola godine prije isteka mandata, isključivo iz razloga da bi oni mogli na vrijeme biti imenovani na nove destinacije, na nove trogodišnje mandate.

Kako saznajemo, Haris Hrle, dugogodišnji ambasador blizak SDA, razriješen je u Vašingtonu šest mjeseci prije isteka mandata, kao što je u Londonu razriješen Radomir Nešković (PDP), a u Beču Tomislav Leko (HDZ).

Za Hrlea se traži uhljebljenje

Interesantno je upravo da će Nešković biti imenovan za novog ambasadora u Vašingtonu umjesto Hrlea, dok je umjesto Leke već imenovan Kemal Kozarić (SDA), nekadašnji guverner Centralne banke BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, Leko bi sada mogao da bude postavljen za ambasadora u Berlinu, dok se još uvijek ne zna gdje bi mogao da bude uhljebljen Haris Hrle, široj javnosti poznat i kao zet ambasadorice Bisere Turković, koja je godinama u bliskim odnosima sa porodicom Izetbegović.

Na ovaj način (a proces razrješenja i imenovanja biće nastavljen) članovi Predsjedništva BiH se pokušavaju “osigurati” od izbornog poraza, jer će, ako ništa, onda imati svoje ljude (stranačke ambasadore) na iznimno važnim destinacijama.

*Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *