Izbori u Srbiji – Hercegovina između podrške i uzdržanosti

Autor: Jela Džomba Aktuelno Društvo
7 minuta čitanja
(Foto: Direkt)

Vanredni parlamentarni izbori u Republici Srbiji održaće se u nedjelju, a kao i ranijih godina glasaće se s obje strane Drine. Predizborna kampanja prisutna je i u Srpskoj i Hercegovini, ali iz institucija nismo mogli da saznamo koliko ih je prijavljno za glasanje. Podrška stiže od brojnih političara, dok su u Listi za pravdu i red uzdržani.

(Foto: Direkt)

Bilbordi pojedinih srbijanskih političara nas “pozdravljaju” šitom Srpske, a neki i od ovdašnjih političara javno lobiraju za aktuelnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ni Trebinje nije iznimka, tako da i u najjužnijem gradu Srpske primjećujemo bilborde predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića.

Ivica Dačić plakat
(Foto: Direkt)

Pored toga, podršku Aleksandru Vučiću javno je uputio i Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, koji je prilikom gostovanja na Herceg televiziji pozvao građane da glasaju za Vučića.

“Ne vidim razloga da snažno i mi iz Hercegovine, a i šire podržimo vlast Srpske napredne stranke, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, jer mi i jesmo braća. Nema razloga da se razlikuje Milorad Dodik i Aleksandar Vućić su svakako kao dva brata, ovaj pokriva jednu, a ovaj drugu teritoriju i kad su zajedno nema problema za budućnost našeg naroda. Mislim da je važno da imamo dobar rezultat u Srbiji što očekujemo u nedjelju veče da ćemo čuti”, rekao je Petrović.

Luka Petrović (FOTO: Direkt)

On dodaje da će iskoristiti svoje glasačko pravo u Beogradu.

“Daću podršku listi Aleksandra Vučića “Srbija ne sme da stane”. Međutim, ja bih radije tu parolu pretvorio u “Vučić ne sme da stane”, a to će naravno omogućiti narod Srbije, ako krene za njim kao što je krenuo i proteklih 11 godina. Nema razloga nikakvih da tako ne bude”, zaključio je Petrović.

S druge strane Nebojša Vukanović, narodni poslanik i nosilac Liste za pravdu i red rekao je za “Direkt” da se oni ne žele miješati u izbore u Srbiji.

“Mi ne želimo nikog da podržavamo, tu prije svega pokazujemo svoju slobodu i nezavisnost da nismo ničiji pijuni i da iza nas ne stoje nikakvi moćnici i mislim da je to najpoštenije ne miješati se u izbore. Neka građani koji žive u Beogradu odluče ko će biti gradonačelnik Beograda i građani koji žive u Srbiji odluče ko će biti predsjednik i vlast u Srbiji”, poručio je za “Direkt” Nebojša Vukanović.

On naglašava da nije dobro da se prilikom izbora miješa s jedne na drugu stranu preko Drine.

“Mislim da to ruši principe demokratije i opasan je presedan zato što se vrlo lako može dogoditi da Srbija, koja je 10 puta veća od Republike Srpske, ovde pošalje 10 – 20 hiljada ljudi sa dvojnim državljanstvom i jednostavno da se ne mogu doživjeti bilo kakve promjene”, smatra Vukanović.

Nebojša Vukanović / FOTO: GERILA

On je u razgovoru za naš portal prokomentarisao i podršku koju je Luka Petrović uputio Vučiću.

“Luka Petrović je poznat kao ulizica svake vlasti. Ranije je, kada je gradonačelnik bio Dobroslav Ćuk, u Tebinju dočekivao Tadića i Dačića i njih podržavao, napadao Vučića i Nikolića. Dakle, on sutra da pobijedi tamo crnac on bi ušao u katran i podržao crnca na vlasti. Tako da to nije nikakvo iznenađenje”, ističe Vukanović i dodaje da Petrović i ostaje na funkciji upravo zbog podrške iz Beograda.

Bez odgovora koliko se Hercegovaca prijavilo za glasanje u Srbiji

Koliko je Hercegovaca prijavljeno za glasanje u Srbiji nismo uspjeli da saznamo, iako smo odgovor tražili od Konzulata u Trebinju, Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci i Republičke izborne komisije Republike Srbije.

Pošto je rok za prijavu glasanja istekao 25. novembra pokušali smo da od Konzulata u Trebinju saznamo tu informacijui, s obzirom na to da je Trebinje jedino od 16 mjesto u Srpskoj gdje će prijavljeni glasači moći ostvariti svoje biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore u Srbiji.

U telefonskom razgovoru rekli su nam da se za informacije o izborima u Srbiji obratimo Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci, odakle su nam poručili da se za dobijanje informacije obratimo Republičkoj izbornoj komisiji Republike Srbije.

Pisali smo i njima, ali do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Prema statističkim podacima na prethodnim parlamentarnim izborima u Srbiji, koji su održani u aprilu 2022. godine, u inostranstvu su glasala 30.133 birača, što nije ni jedan odsto od broja onih koji imaju pravo glasa u zemlji.

Dvije godine ranije, glasalo je 9.168 birača sa prebivalištem van Srbije.

Od ukupnog broja onih koji su glasali iz inostranstva, kako piše Srpska info, u cijeloj BiH pravo glasa je imalo 11.120 birača, a na izbore je od ovog broja  izašlo tek oko 2.000 građana s pravom glasa u Srbiji.

Pored toga ima i onih koji su svoje biračko pravo iskoristili direktno u Srbiji, a o čemu ne postoji evidencija jer ulaze u statistiku broja izašlih birača u toj državi.

Inače na izborima u Srbiji mogu glasati građani iz Republike Srpske koji imaju prebivalište u Republici Srbiji.

“Prebivalište se dokazuje ličnom kartom Srbije ili pasošem Republike Srbije u kome je upisana adresa stanovanja u R. Srbiji. Za glasanje u inostranstvu  je potrebno da se izvrši prijava podatka da će lice glasati u inostranstvu (BiH/ R.Srpska) i eventualno prijava za upis u jedinstveni birački spisak (ako lice nije upisano u isti)”, poručili su iz Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci.

Rečeno nam je i da građani sami mogu da provjere na kom biračkom mestu mogu da glasaju  putem internet stranice https://upit.birackispisak.gov.rs .

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *