Iz trebinjskog zatvora bez puno priče

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Crna hronika Istražujemo
3 minuta čitanja
Foto: Direkt

Iz Kazneno-popravnog zavoda u Trebinju juče je pobjegao kineski državljanin Q. T, koji je u ovoj ustanovi bio u ekstradicionom pritvoru, po odluci Suda BiH. Direkt danas nije mogao da dobije izjavu od direktora trebinjskog zatvora Zorana Miladinovića. U neformalnom razgovoru Miladinović nas je pitao da li može izjavu da nam da za dva dana, a nakon toga obrazložio da izjave ne može da daje bez dozvole Ministarstva pravde Republike Srpske.

Kazneno-popravni zavod u Trebinju
Foto: Direkt

Nakon što smo od nadležnog ministarstva zatražili dozvolu za Miladinovićevu izjavu, umjesto Miladinovića, pomoćnik ministra Pero Dunjić nas je obavijestio da se unutar ovog zatvora vodi istraga o tome šta se tačno desilo i kako je pritvorenik uspio da pobjegne. Zamolio je za strpljenje i podsjetio da je ministar pravde donio naredbu o provođenju vanrednog inspekcijskog nadzora u Kazneno-popravnom Zavodu Trebinje. 

Kontrola bi trebalo da utvrdi ko je zakazao u lancu obezbjeđenja. 

Nakon što su juče objavljene informacije da su navodno uhapšeni pomagači Q.T, načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa potvrdio je jutros da niko nije uhapšen. 

“Određena lica su pozvana u prostorije Policijske uprave Trebinje u skladu sa zakonom. U pitanju su neka lica za koje su policijski službenici prikupili podatke da su mogli ili bili u kontaktu sa tim licem i te stvari pod nadzorom okružnog javnog tužioca u Trebinju ispitujemo. Radi se o licima koji imaju srbijansko državljanstvo, a potiču iz Narodne Republike Kine”, rekao je Laketa. 

On je dodao da nema informaciju o tome da li je lice prešlo državnu granicu, ali da PU Trebinje preduzima sve aktivnosti kako bi locirali ovu osobu. No, još uvijek ne želi da u javnost iznosi informacije koje bi ukazivale na to gdje bi se Q.T. mogao nalaziti.  

“Uistinu radimo na tome i još je rano da iznosim takve podatke, osim da ga do sada nismo uhapsili”, rekao je Laketa jutros oko 11 časova. 

Pitali smo i to da li su gradske kamere mogle da snime ka kom dijelu grada se uputio Q.T, ali ni te informacije, u cilju istrage, nisu bile dostupne javnosti. 

“Kamere su na svojim mjestima gdje su i postavljene 2016, 2017. godine, po sporazumu između Grada Trebinja i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Kamere nam pomažu, naravno, u svakom slučaju. Mi se sa Gradom trudimo da unaprijedimo taj video-nadzor i ja očekujem ovih dana da će biti još pomaka u tome dijelu, odnosno uvođenje novih i savremenijih kamera nego što su ove danas”, naveo je Laketa. 

U Okružnom javnom tužilaštvu su potvrdili Direktu da je dežurni tužilac obaviješten o događaju i da je konstatovano da u ovim radnjama nema elemenata krivičnog djela. 

Nezvanične i nepotvrđene informacije kažu da je Q.T. pobjegao tokom šetnje tako što se navodno popeo na krov zgrade, odakle je skočio.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *