Istražiti i procesuirati napad na novinarku BN televizije

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Nakon što je juče novinarku BN televizije Ljiljanu Faladžić-Jekić, uz uvrede, naguravanje i psovke, Predrag Lopandić, šef Odsjeka za odnose sa javnošću Grada Bijeljina, izbacio sa sjednice Kriznog štaba u Gradskoj upravi Grada Bijeljine reagovali su BH novinari i Helsinški odbor za ljudska prava. 

Upozoravaju na sve češće napade na novinare i uskraćivanje informacija te stvaranje negativne atmosfere prema medijima.

Naime, kada je došla u Gradsku upravu sa namjerom da izvještava sa sjednice Kriznog štaba, Ljiljani Faladžić-Jekić prišao je Predrag Lopandić i fizički joj blokirao ulaz u salu, odgurujući je i zahtijevajući od nje da odmah izađe iz sale. Lopandićevo obrazloženje bilo je da novinarka „nije član Kriznog štaba“ i ne može prisustvovati sjednici, uprkos tome što je gradonačelnik Bijeljine i šef tamošnjeg Kriznog štaba Mićo Mićić u obraćanju novinarima nekoliko dana prije ovog incidenta kazao da sjednice Kriznog štaba nisu zatvorene za javnost.

Lopandićevo ponašanje i fizički i verbalni napadi na novinarku Faladžić-Jekić, koji su se nastavili i nakon završetka sjednice Kriznog štaba, zabilježeni su na snimcima koje je objavila BN TV.

“Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima šokirani su ovakvim ponašanjem šefa Odsjeka za odnose sa javnošću Grada Bijeljina Predraga Lopandića i zahtijevaju od nadležnih institucija, prvenstveno od MUP-a Republike Srpske, da hitno istraže ovaj slučaj i procesuiraju napadača na novinarku BN TV u skladu sa zakonom. Istovremeno, tražimo od gradskih vlasti Bijeljine da u skladu sa svojim internim procedurama na odgovarajući način sankcionišu uposlenika Gradske uprave Lopandića, te na taj način pošalju nedvosmislenu poruku javnosti da se ovakvo ponašanje prema predstavnicima medija ne može i ne smije tolerisati u jednom demokratskom društvu”, napominju u Udruženju BH novinari.

Naglašavaju da su zabrinuti zbog činjenice i da su kolumnisti u Republici Srpskoj posljednjih dana, a pogotovo od početka predizborne kampanje, izloženi sve češćim vrijeđanjima, prijetnjama i napadima. Među njima su i kolumnisti Dragan Bursać i Srđan Puhalo, koji su Liniji za pomoć novinarima prijavili ozbiljne prijetnje koje su im upućene putem društvenih mreža.

“Ovakvi postupci prema novinarima i kolumnistima, bilo da je riječ o napadima „uživo“ ili u online sferi, moraju biti efikasno istraženi i sankcionisani, a praksa da je dozvoljeno prijetiti novinarima zbog neslaganja sa njihovim tekstovima ili stavovima treba konačno prestati. To je moguće postići jedino uz adekvatnu reakciju nadležnih institucija, ali i političkih lidera i predstavnika vlasti čija je zadaća da štite medijske slobode i sigurnost novinara, a ne da prećutno odobravaju napade na njih, kao što je to bio slučaj i juče u Bijeljini”, navodi se u saopštenju BH novinara.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima o svim navedenim slučajevima obavijestiće relevantne domaće i međunarodne institucije i od njih zatražiti da zaštite prava naših kolegica i kolega.

Helsinški odbor za ljudska prava naglašava da je razočaravajuće što niko od javnih ličnosti i nosilaca najodgovornijih funkcija nije našao za shodno da reaguje na maltretiranje novinarke RTV BN Ljiljane Faladžić tokom jučerašnjeg izvještavanja.

“Za demokratski razvoj društva od izuzetnog je značaja da mediji i novinari imaju slobodu u svom profesionalnom radu. Oni ne smiju biti meta bilo kakvih pritisaka, prijetnji i ometanja, naročito ne od strane predstavnika institucija”, kaže se u saopštenju i dodaje da su neprijatno iznenađeni i zabrinuti zbog okolnosti u kojima predstavnici institucija vrše selekciju novinara na podobne i nepodobne i onemogućavaju jednak pristup informacijama.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *