Istraga pet godina u slijepoj ulici: Droga pronađena u RiTE Gacko bila oružje za politički obračun

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
6 minuta čitanja
RiTE Gacko

Odgovorni za podmetanje droge, koja je prije pet godina pronađena u krugu preduzeća RiTE Gacko, i dalje su na slobodi.

RiTE Gacko
RiTE Gacko

Piše: Nikola Morača/Srpskainfo

Kako se istraga godinama ne pomjera s mrtve tačke, ovaj slučaj će, kao i mnogi drugi, vjerovatno završiti u kanti za smeće.

Kako ističu sagovornici Srpskainfo, pet godina od pronalaska droge potpuno je jasno da je podmetanje u krugu pomenutog preduzeća imalo samo jedan cilj, a to je političku diskreditaciju uoči opštih izbora koji su bili te 2018. godine.

Istraga traje, rezultata nema

Ali, ako je tako, ako su neki odlučili da se u političkim obračunima koriste drogom, onda samo možemo pretpostaviti šta su u stanju učiniti kada im stvarno bude zagustilo.

U Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, koje rukovodi ovom istragom, su za Srpskainfo naveli kako se istraga i dalje vodi protiv NN izvršioca, te da se ništa novo nije dogodilo u odnosu na ranije godine.

FOTO SRPSKAINFO

Na ovu opasnu igranku javnost je zaboravila, ali daleko opasnije od zaborava jeste što su na ovaj slučaj zaboravili i oni koje debelo plaćamo da ga riješe.

Danas, petu godinu nakon uznemirujućeg otkrića, tužilaštvo i policija ne znaju identitet osumnjičenog ili osumnjičenih, što takođe ide u prilog tvrdnji da je sve imalo isključivo jedan cilj, odnosno diskreditaciju političkih protivnika uoči opštih izbora u BiH.

Ovo naravno, znači i da kriminalne narko grupe u Republici Srpskoj očigledno mogu raditi šta žele i kada to požele, uz nesebičnu podršku prijatelja koji su dio vlasti.

Odakle droga?

Za one koji su zaboravili, sporna droga pronađena je dan nakon što je u visokim pećima RiTE Gacko spaljeno 700 kilograma narkotika kojem je prisustvovala petočlana Komisija za uništavanje opojnih droga Savjeta ministara BiH i istražioci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

FOTO: SRPSKAINFO

Nakon pronalaska sporne droge, i to u rekordnom vremenu, prije početka zvanične istrage uslijedile su ozbiljne optužbe da je pronađena droga bila dio one koja je trebala biti spaljena, a prst je uperen u Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Podsećanja radi, tada je na čelu ovog ministarstva bio Dragan Mektić, član SDS.

Za ovih pet godina Okružno javno tužilaštvo u Trebinju utvrdilo je jedino da su u paketu sporne droge bili kanabis i spid, dok se istovremeno godinama ćuti na pitanje zašto vještačenjem nije utvrđeno ono što je od starta cijelog, očigledno napakovanog, slučaja bilo prioritet, odnosno da li je pronađeni paket dio droge koja je trebala biti spaljena.

Upravo je ovaj odgovor suština cijelog slučaja, ali i on je očigledan, jer da je pronađena droga bila dio one koja je trebala biti spaljena epilog bi bio drugačiji.

Niko nije kažnjen

Prema službenoj dokumentaciji, 700 kilograma spaljenih narkotika bilo je iz pravosnažno okončanih predmeta u sudovima u Federaciji BiH. Drugim riječima, da je bilo istinske namjere, sporna droga pronađena pored kontejnera mogla se odmah vještačiti i utvrditi da li je ona iz paketa pravosnažno okončanih predmeta ili je to neka nova količina narkotika, a što su nam potvrdili i u tužilaštvu.

Odlično obaviješteni sagovornik Srpskainfo izjavio je da je cijeli slučaj pokazao da je dio policijskih struktura u BiH duboko i teško kriminalizovan, dok je tužilaštvo jedan trom, bezidejan i neodgovaran sistem, koji nikome ne odgovara za svoj nerad.

– Najgore od svega je što godinama nema nikakvih informacija o otkrivanju počinilaca krivičnog djela, a nema niti jednog suspendovanog, kažnjenog ili otpuštenog radnika policije ili tužilaštva. Ovo je još jedan od primjera nepostojanja odgovornosti u ovoj državi za bilo šta, ako ste pod zaštitom države, odnosno vlasti. Ovakvi scenariji su očekivani imajući u vidu da građani apsolutno ne reaguju na bilo šta što se oko njih dešava, osim na mogućnost da uzmu 100 maraka za glasanje ili da popiju pivo i pojedu komad pečenja na nekom od predizbornih skupova – rekao je sagovornik Srpskainfo.

FOTO SRPSKAINFO

Kako kaže, zaključak je takav da živimo u državi u kojoj odgovornost postoji samo ukoliko se borite protiv kriminala, korupcije, nepotizma i negativnih pojava u društvu, a za sve ostalo tu je stranačka karta.

Podsjetimo, u julu 2018. godine, 24 časa nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika, u krugu preduzeća, pored kontejnera, pronađeno je, kako je tada saopšteno, 346 grama različitih vrsta narkotika. Pronalasku narkotika prethodila je, naravno, anonimna dojava.

Umjesto da se odmah vještačenjem utvrdi da li je droga pronađena pored kontejnera identična onoj koja je u kritično vrijeme spaljivana, pet godina kasnije potpuno je jasno da je jedini cilj svega bio da se medijski napadnu Komisija Ministarstva bezbjednosti BiH i SIPA.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *