Istraga o kokainu i heroinu nađenom u RiTE Gacko godinama tapka u mjestu

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika
3 minuta čitanja

Trebinjsko tužilaštvo još uvijek nije utvrdilo porijeklo kokaina i heroina koji su u julu 2018. godine pronađeni u krugu preduzeća RiTE Gacko, a što je najgore u svemu, istraga se ne vodi uopšte. Tužilac koji je vodio istragu otišao je u penziju, a predmet nije dodijeljen novom tužiocu.

Kotao RiTE Gacko se koristi za spaljivanje oduzetih narkotika

Piše: Nikola Morača/ Srpskainfo

Danas, 33 mjeseca nakon “spektakularnog” pronalaska narkotika potpuno je jasno da se radilo o podmetanju zarad jeftinih političkih ciljeva. Ono što je najtragičnije u svemu jeste što će ovo podmetanje proći nekažnjeno.

O tome niko više i ne priča, niti to koga više interesuje. Radilo se o klasičnom podmetanju. Ne znam zašto vam je to bitno – izjavio je jedan od sagovornika koga smo kontaktirali u ovom slučaju.

Jedino što se dogodilo u prethodnom periodu kada je u pitanju zapljena droge u krugu preduzeća RiTE jeste da je MUP Republike Srpske završio vještačenje spornih narkotika.

No, u MUP- u nisu željeli detaljisati oko nalaza vještačenja, odnosno da li pronađena droga pripada onoj koju su par časova ranije spaljivali u pećima RiTE Gacko ili je to neka “nova” droga, prebacujući ujedno lopticu na Okružno javno tužilaštvo u Trebinju.

U vezi vaših pitanja koja se odnose na narkotička sredstva koja su nađena u julu 2018. godine u krugu preduzeća RiTE Gacko, obavještavamo vas da je u okviru istrage koju vodi Okružno javno tužilaštvo Trebinje izvršeno vještačenje pronađene materije u Kriminalističko-tehničkom centru Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i taj nalaz je dostavljen postupajućem tužilaštvu. Za detalje samog nalaza, kao i ostale informacije u vezi sa ovom istragom, potrebno je da se obratite OJT Trebinje, po čijoj naredbi je i izvršeno vještačenje – navedeno je u odgovoru MUP-a Republike Srpske.

Podsjetimo, u julu 2018. godine (tri mjeseca uoči opštih izbora u BiH) 24 časa nakon što je u kotlovnicama RiTE Gacko uništeno 700 kilograma narkotika pod budnim okom Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH, u krugu preduzeća, pored jednog od kontejnera, nakon “anonimne dojave” pronađeno je 346 grama kokaina, heroina i skanka.

Srpskainfo je odmah nakon pronalaska sporne droge ekskluzivno objavila zapisnik petočlane Komisije praćen sa više desetina materijalnih dokaza, odnosno fotografija.

Prema ovim dokumentima, kompletnu akciju od utovara, transporta pa do konačnog spaljivanja 700 kilograma kokaina, heroina, amfetamina, marihuane, odnosno skanka u pećima RiTE Gacko pratila je petočlana Komisija Savjeta ministara BiH, četvorica službenika SIPA, kao i pripadnici Jedinice za specijalnu podršku SIPA, te trojica radnika RiTE Gacko.

Prema dokumentaciji, narkotici su bili materijalni dokazi iz pravosnažnih presuda Suda BiH, Vrhovnog suda Federacije BiH, kantonalnih sudova u Sarajevu i Novom Travniku, te opštinskih sudova u Kaknju, Tešnju, Bugojnu, Velikoj Kladuši, Zenici, Kiseljaku, Cazinu i Bosanskoj Krupi.

 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *