MALA RAZLIKA:
Inflacija u Srpskoj u maju 0,2 odsto

Autor: Direkt Drugi pišu
3 minuta čitanja
Foto: Centralna banka

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj mjerene indeksom potrošačkih cijena u maju su bile niže za 0,2 odsto u odnosu na april, dok su u odnosu na isti mjesec lani u prosjeku više za 2,3 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

novac
Foto: Centralna banka

Piše:Capital.ba

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u jedanaest, a niže cijene u jednom odjeljku.

Najveći godišnji rast cijena u maju zabilježen je u odjeljku restorani i hoteli 6,8 odsto usljed povećanja cijena u grupi usluge smještaja od 13,5 odsto, zatim u odjeljku ostali proizvodi i usluge 4,8 odsto usljed viših cijena u grupi usluge lične higijene od 9,3 odsto.

U odjeljku alkoholna pića i duvan u maju je zabilježen godišnji rast cijena od 4,6 odsto zbog povećanja u grupi pivo od 9,3 odsto, zatim u odjeljku rekreacija i kultura od 4,2 odsto usljed viših cijena u grupi knjige i udžbenici od devet odsto.

Povećanje od 4,1 odsto zabilježeno je u odjeljku prevoz usljed viših cijena u grupi prevoz željeznicom od 21,6 odsto, slijedi odjeljak zdravstvo sa višim cijenama od 2,7 odsto zbog povećanja u grupi medicinski proizvodi, pribor i oprema od 5,7 odsto,

Do godišnjeg rasta cijena u martu došlo je i u odjeljku namještaj i pokućstvo za 2,2 odsto usljed viših cijena u grupi popravak aparata za domaćinstvo od 43,4 odsto, dok je u odjeljku stanovanje zabilježen rast od dva odsto zbog povećanja cijena u grupi rente stanara od 16 odsto.

Rast od 1,6 odsto zabilježen je u odjeljku komunikacije usljed viših cijena u grupi telefonske i telekomunikacione usluge od 1,7 odsto, povećanje od 1,3 odsto zabilježeno je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića zbog viših cijena u grupi mineralna voda i sokovi od 9,7 odsto.

U grupi voće došlo je do povećanja godišnjih cijena u martu za sedam odsto, a u odjeljku obrazovanje za 0,8 odsto.

Niže cijene na godišnjem nivou u maju zabilježene su u odjeljku odjeća i obuća za 6,8 odsto zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *