I Inspektorat RS koristi Čajniče da nabavi gorivo od„NestroPetrola“?

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja

Inspektorat Republike Srpske, na čijem je čelu Milovan Krčo objavio je tender za nabavku goriva vrijedan gotovo 130.000 maraka, primjenjujući recept ostalih institucija kako bi bio izabran ruski “Nestro Petrol”. I Inspektorat zahtijeva da ponuđač ima benzinske pumpe na čak 39 lokacija, ali ono što je važno je da jedna od njih bude i u Čajniču, opštini u kojoj samo „Nestro Petrol“ ima benzinsku stanicu.

Piše: Bojana Ninković/ Capital.ba

Podsjetimo, nedavno je poništen postupak nabavke goriva Narodne skupštine Republike Srpske jer je nakon žalbe firme „Naftaco“ utvrđeno da je NSRS pogodovala „Nestro Petrolu“.

Utvrđeno je da je NSRS favorizovala rusku kompaniju upravo tako što su kao jednu od lokacija naveli Čajniče gdje samo „Nestro“ ima benzinsku stanicu, čime su svi ostali ponuđači bili diskvalifikovani.

I Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je takođe tražilo da jedna od lokacija na kojima ponuđač mora imati benzinsku pumpu bude Čajniče, te je taj postupak obustavljen do okončanja žalbe „Hifa Petrola“.

Ono što je interesantno kod tendera Inspektorata RS, jeste da su tražili da ponuđač ima pumpu i u Goraždu gdje „NestroPetrol“, prema dostupnim podacima sa interneta,nema benzinsku stanicu.

Nejasno je zašto Inspektorat naglašava da su mjesto isporuke robe benzinske stanice na teritoriji Republike Srpske, a kao jednu od lokacija navode Goražde, koje se nalazi u Federaciji BiH.

Jedini logični odgovor je da je došlo do greške prilikom izrade tenderske dokumentacije, pa su možda u Inspektoratu kao lokaciju željeli navesti Novo Goražde koje se nalazi na teritoriji RS.

S’ obzirom na to da je u ovoj nabavci omogućeno podugovaranje ostaje nejasno da li su u toj kontrolnoj instituciji ostavili prostora za više dobavljača od kojih bi jedan morao biti „NestroPetrol“ budući da jedini imaju pumpu u Čajniču ili im se ipak potkrala greška te su kao jednu od lokacija željeli da navedu Novo Goražde gdje ta ruska firma posjeduje benzinsku stanicu.

„S obzirom na to da Republička uprava za inspekcijske poslove obavlja poslove inspekcijskog nadzora na cjelokupnoj teritoriji Republike Srpske, mjesto isporuke su najamnje lokacije Banjaluka, Kotor-Varoš, Gradiška, Mrkonjić Grad, Ribnik, Srbac, Laktaši, Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Brod, Doboj, Derventa, Prnjavor, Teslić, Modriča, Šamac, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Milići, Bratunac, Srebrenica, Ljubinje, Gacko, Bileća, Foča, Trebinje, Pale, Sokolac, Višegrad, Istočno Sarajevo, Rogatica, Goražde i Čajniče“, istakli su u Inspektoratu.

Kako je naglašeno u tenderskoj dokumentaciji,u pitanju je nabavka 12.000 litara benzina, te 37.000 litara dvije vrste dizela.

„Potrebno je da ponuđač omogući preuzimanje pogonskog goriva putem kartica za svako vozilo (najmanje 89 vozila), sa mogućnošću elektronskog praćenja i limitiranja potrošnje, izvještavanja o potrošnji i slično. Takođe je potrebno obezbijediti i karticu za agregat u Banjaluci“, navodi se u tenderu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *