I bi nedelja: Ako imaš problem, a ti ga zapali

Autor: Milanka Kovačević Komentar Naše mišljenje
6 minuta čitanja

Odavno se na ovim prostorima pribegavalo vatrenom rešenju nezgodnih situacija. Dakako, lakše je bilo pre servera i oblaka u kojima se čuvaju podaci, ali ni to nije prepreka. Na kraju, na zaboravnu javnost čovek na poziciji uvek može da računa.

i bi nedelja ilustracija vatra

Nedelja nam je počela požarom u Banjaluci. Gorele su kancelarije u zgradi Elektrokrajine, a požar se proširio i na hotel. Kasnije smo saznali da nema mesta za zabrinutost jer je sve sačuvano. Čavić je rekao da je server soba radila. Ipak, potom su obavestili sudove da su bez dokumentacije i da stopiraju sve procese.

“To je samo privremeno, dok odštampamo sačuvano. Neće sud pobeći, majka mu stara”, uveravao je bivši predsednik, sadašnji direktor, a u javnosti ipak najpoznatiji kao onaj za koga su govorili da bazen nadomak Banjaluke puni morskom vodom.

Požar je brzo potisnula priča o procesu u najavi. Naš će se baja pojaviti pred sudom koji ne priznaje.

Nije mi do mene. Ja već imam sve što živom čoveku može da padne na pamet. Imam voćnjak, destileriju, podrume, hacijende, vile i čitavo jedno stado koje predvodim. Dovoljno je da oko bacim na nešto pa da bude moje. Ovo ja zbog dinamike. Mora se malo zakuvati pred izbore, a ja im dođem najvidljiviji, da ne kažem najveći”, objašnjavao je baja aktuelni politički trenutak.

A onda se javni servis, u nedostatku pravih vesti, jerbo se ovde ništa ne dešava osim što se reaguje na reakcije, bacio u potragu za kusim i repatim da osudi ovaj nečuveni atak. Dok je trajala potraga pojavila se Željka da se javno zaprepasti što se protiv baje koristi pravosudni sistem.

Ako ćemo pravo, mi smo prvi počeli da koristimo blagodeti slepe pravde. Šta god da smo radili, ona je previdela. Čak i kad su hteli oči da joj otvore, žmureći je u ladice gurala prijave. Sad bi neki da koriste naše fore i da ne plate licencu. Pa, ne može to tako, neki red mora da postoji” gunđala je uvređena Željka kojoj je sletanje iz Ankare očito preselo.

Drskost ne fali Sanji koja je, nakon kratkotrajnog promišljanja došla do otkrića da kolonizatori žele da nas urnišu i da ona to neće dopustiti.

“Zna se da smo mi u urnisanju šampioni. Ne može sad neko sa strane da nam preuzme posao. Već decenijama čerečimo svako javno dobro i rasipamo javni novac. Pokazali smo da smo maheri, odbij strana nečista silo”, odbrusila je Sanja, a zli jezici tvrde da se i isplazila.

Dok su one zamajavale javnost, potraga javnog servisa je urodila plodom.

Našli su izvesnog Župljanina koji je ocenio da politički proces protiv predsednika pokazuje sav besmisao pravosuđa BiH. Mikrofon su poturili i veseloj Živković Rajilić da kaže da politički montiran proces protiv Dodika i Lukića pokazuje sav apsurd pravosuđa BiH.

“Gde ste mi našli ove, k’o papagaji ponavljaju isto. Da je bar malo originalnosti u to uneto. Još ste stavili da vesti idu jedna do druge, imate li vi uopšte išta u glavi”, vikao je urednik na tragače. Oni su pokunjeno slegali ramenima i objašnjavali da se besplatno ne mogu naći elokventni papagaji i još pride da imaju sposobnost imaginacije.

Ali, nisu samo delatnici javnog servisa na mukama. Da se sa teškoćama, pa zašto ne reći i sa poniženjima,  suočavaju i ministri, saznali smo od Nenada Antoanete Nešića.

On, jadan, plaća cenu toga što je naš ministar, pa se zlopati sa autom čije performanse ne odgovaraju takvoj vrsnoj glavi.

Bilo me je sramota da se pojavim u Mađarskoj. Prsimo se kao neka zemlja, a moj auto je bolji od onoga koji imam kao ministar. Morao sam da im objašnjavam da je zemlja sirotinjska, a da sam ja bogataš. Nisu mi verovali sve dok im nisam pokazao kako se valjam u novcu i koliko apartmana imam”, poveravao je ministar širokom auditorijumu svoju konjsku muku, tačnije, problem sa konjima. Jer, opšte je poznato da od broja konja zavisi i brzina. A ovog ministra je samo mnogo konja moglo da povuče. Ako smo dobro shvatili, namera mu je da se u sistem lansira još više, da dobaci što dalje, pa će na narednim izborima računati i na volove.

U međuvremenu, svakog vikenda vidimo gužve na zapadnim granicama. One su pokazatelj onoga od čega živimo. Naša snaga i pamet su decenijama izmeštani, a privremeni rad se pretvorio u stalni boravak. Ako ste gledali Kralja lavova jasno vam je da je ovo zemlja koju je Skar skrojio po svojoj i meri hijena.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *