Hercegovina je za slikare nepresušna inspiracija

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Kultura
3 minuta čitanja
Detalj sa izložbe

Da je Hercegovina i na daljinu inspirativna za umetnike pokazala je inicijativa Dražena Milića, akademskog slikara iz Trebinja i predsednika Udruženja međunarodna umetnička kolonija “Kolo”. 

izložba-kolo
Detalj sa izložbe

On je, naime, pozvao kolege da pošalju svoje radove nastale tokom pandemije, a odazvalo se, kako kaže, neočekivano mnogo umetnika iz regiona, ali i sveta- od Kine do Kanade.

Ja sam, u strahu da ćemo ostati bez kolonije, sasvim slučajno počeo da kačim fotografije Trebinja na koje su mi neki umetnici odgovorili da žele da slikaju Trebinje. Pokrenuli smo akciju na koju se prijavilo preko 150 umetnika”

Milić ističe da je cela Hercegovina inspirativna i vrlo “čudna” zbog kolorita i svetlosti posebno za umetnike koji dolaze iz drugih krajeva.

I za slikarku Jelenu Glogovac – Savić  Hercegovina je nepresušna inspiracija, pa je njen rad jedan od 50-tak koji čini postavku. Istakla je da je pandemija osujetila umetnike da se sreću po galerijama, druže na kolonijama. Ipak, srećna okolnost je da postoji virtuelna stvarnost koja otvara prostor za prezentaciju umetničkih radova. Uprkos tome priželjkuje da se stanje uskoro vrati u normalu.

“Romantična je predstava da sam ja dobila inspiraciju, pa sela i naslikala nešto. Umetnici ozbiljno rade i grade svoj umetnički koncept, svoju umetničku sliku ozbiljno, bez obzira na inspiraciju. Bar je tako kod mene, a i mojih kolega, dosta smo razgovarali o tome”, ističe ova slikarka.

Do sada je izložbu mogla da vidi trebinjska i publika u Gacku.

U planu je turneja po Srbiji, najpre u Pančevu, a potom i u ostalim gradovima.

Milić u tome očekuje podršku hercegovačkih udruženja.

Inače,  umetnička kolonija “Kolo” je nastala pre pet godina, a povod je bila 60-ogodišnjica folklornog ansambla iz Trebinja čiji je Milić dugogodišnji član. Kako je rekao, želeo je da kao slikar doprinese obeležavanju jubileja, pa je pozvao pozvao kolege umetnike da pošalju slike inspirisane kolom.

Tako je inicijativa prerasla u umetnički događaj koji postaje tradicija.

Projekat Priče sa granice je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *