HDZ Hrvatske preko pošte prijavljivao fiktivne birače za BiH

Autor: admin Aktuelno Društvo Politika
7 minuta čitanja
Milajn Brkić i Dragan Čović
Milajn Brkić i Dragan Čović
Pišu: A.Avdić i D.Obrdalj/Žurnal

Aktivisti HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH direktno su učestvovali u krađama identiteta bh. državljana koji su prijavljeni za glasanje putem pošte. Dokazuje to dokument kojeg je potpisao potpredsjednik HDZ-a Hrvatske Milijan Vaso Brkić, te razgovori sa hrvatskim državljanima kod kojih su, navodno, stanovali bh. građani kojima je CIK isporučio glasački materijal.

Sve je počelo 21. maja ove godine, kada je Milijan Brkić svim predsjednicima županijskih odbora HDZ-a Hrvatske, predsjednicima koordinacija HDZ-a, te koordinatorima za opće  izbore u BiH izdao „naputak za rad na terenu“. Jedan dio tog dokumenta odnosi se na registraciju birača koji glasaju putem pošte, odnosno, „birači za dopisno glasovanje“.

„Na dostavljenim popisima potencijalnih birača koje ste dobili nisu navedeni podaci o glasačima koji su se na zadnjim izborima registrirali za dopisno glasovanje (prosudba je kako ih je na popisu bilo oko 20 000, a pravo glasa ostvarilo je oko 9500). Kako se podaci budu ažurirali, tako će vam biti dostavljani (uvijek jednoobrazno; ono što ste već dobili) novi popisi“, napisao je Milijan Brkić, samo nekoliko dana nakon što se u Hrvatskoj susreo sa Draganom Čovićem, Milanom Bandićem i bivšim šefom ruske obavještajne službe FSB-a Nikolajem Patruševim.

Brkić naređuje aktivistima da urade segmentaciju birača, te da razvrstaju one koji će sigurno glasati za kadrove HNS-a, odnosno kadrove Dragana Čovića.

„Zašto je važna segmentacija birača? Dobro segmentiranje birača (sigurni i vjerovatni) određuje sve kasnije logističke aktivosti, od prijave, dostave glasačkih listića na adresu, pa do povrata u Središnje izborno povjerenstvo“, pojasnio je Brkić.

Za koordinatora svih aktivnosti prilikom registriranja birača Milijan Brkić je odredio Maria Bebića, kadra HDZ-a Hrvatske koji je prošle godine imenovan za jednog od direktora Hrvatske pošte. I upravo tu je ključ. Prema međunarodnim poštanskim pravilima, što je regulisano i lokalnim zakonima i u BiH i u Hrvatskoj, preporučena pošiljka može se isporučiti isključivo osobi na čije ime je poslana. U protivnom, pošta se vraća. Da su poštari u Hrvatskoj glasački materijal iz BiH dostavljali „trećim licima“ dokazuju i razgovori koje smo obavili sa hrvatskim državljanima na čijim su adresama fiktivno prijavljeni „glasači“ iz BiH.

Na adresi Prilaz obali 21 u mjestu Promajna u Hrvatskoj, prema dokumentaciji CIK-a, stanuje birač Bože Bagarić iz Tomislavgrada. Vlasnik objekta u kojem, navodno, stanuje Bagarić je Ljubo Kasalo, dok je u CIK-ovom dokumentu navedeno da objekat pripada Jošku Kasalu.

„Joško Kasalo. Sin, vjerovatno. Joško je prijavljen u Zagrebu.“, kaže nam Ljubo u telefonskom ragovoru.

Na direktno pitanje da li kod njega stanuje Bože Bagarić iz Tomislavgrada, Kasalo se zbunio. Umjesto Bože pomenuo je ime Robert. A onda smo ga upitali da li je na tu adresu stigla pošta iz BiH.

Došla je pošta, i uzeto je to. (Ko je uzeo) Josip ja mislim da je uzeo. (Ko je Josip) A ne znam“, bio je iskren Ljubo Kasalo.

Nikakvog Josipa nema prijavljenog na adresi Prilaz obali 21. No, poštar Hrvatske pošte je izborni materijal predao trećim licima, a ne Boži Bagariću kojem je CIK poslao preporučenu pošiljku.

Ivica Bagarić iz Tomislavgrada, prema dokumentaciji CIK-a, prijavljen je na hrvatskoj adresi Vinjani Gornji 61. Vlasnik objekta na toj adresi je Toni Aračić.

„Da li kod Vas živi Ivica Bagarić“, pitao je novinar Žurnala.

„Ne znam zašto bi vas to zanimalo i ko ste vi. Ne moram vam ja odgovarati na ta pitanja. Lip pozdrav“, kazao je Aračić prije nego je prekinuo vezu.

Isti odgovor je bio i kada smo nazvali Karla Bagarića iz Makarske. U kući njegovog oca Marka, na adresi Požare 21 prijavljen je Ivan Bagarić iz Tomislavgrada.

„Nisam dužan da vam odgovaram na ta  pitanja“, kazao je Karlo Bagarić u Makarskoj poznat po nadimku Šeik.

Uglavnom, izborni materijal  iz BiH isporučen je na sve ove adrese, iako nije dostavljen onima na čija imena je pošta i upućena. Za ovakvo postupanje poštara Hrvatske pošte, bila je nužna saglasnost čelnika tog javnog preduzeća. A tamo je direktor Mario Bebić, kadar HDZ-a Hrvatske kojeg je Milijan Brkić imenovao koordinatorom za registraciju birača koji glasaju putem pošte za izbore u BiH. Da su u pitanju zloupotrebe u režiji HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, odnosno Dragana Čovića i Milijana Brkića dokazuju i drugi dokumenti.

Uporednom analizom broja prijavljenih birača u inostranstvu za 2014. i 2018. godinu, dolazi se do podatka da je broj birača porastao za čak 36 hiljada. Analizirajući samo 14 općina koje kontrolira HDZ BiH došli smo do podatka da je broj porastao za oko 10 hiljada.  U Tomislavgradu 2014. godine bila su prijavljena 594 birača, dok ih je danas na spisku 1966. U Stocu su, za glasanje putem pošte, 2014. godine bila prijavljena 374 birača, a ove godine se prijavilo 1350. Gornji Vakuf/Uskoplje dobio je novih 1300 birača u inostranstvu. U Usori je ta brojka sa 13 narasla na 200, u Žepču ih je više za 1170, u Jajcu za 1150, u Domaljevcu za 900, Novi Travnik za 370, Busovača 450, Kreševo 200, Livno 400 …

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *