Hamoviću namještena koncesija za solarnu elektranu u Bileći

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
4 minuta čitanja
Vuk Hamović

Ministarstvo energetike i rudarstva raspisalo je Javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju solarne elektrane na području opštine Bileća, a u definisanim uslovima prednost je data kompaniji “EFT International Investments Holdings Limited” Vuka Hamovića.

Piše: Svjetlana Šurlan/Capital

Procijenjena  instalisana snaga elektrane je 60 MW, a procijenjena godišnja proizvodnja je 84 GWh.

Solarna elektrana gradiće se u neposrednoj blizini naselja Skrobotno, sa desne  strane  regionalnog  puta  Trebinje-Bileća,  prema  Bilećkom  jezeru.

Planirano je da se na površini od oko 133 hektara zemljišta postave solarni  moduli, inverteri, mjerni uređaji i druga potrebna oprema.

Procijenjena vrijednost investicije je 70 miliona KM, a koncesija se dodjeljuje na period do 50 godina.

Onaj ko dobije koncesiju moraće da plati jednokratnu koncesionu naknadu u  iznosu od 700.000 KM, dok će koncesiona  naknada za korišćenje predmeta  koncesije iznositi 0,0055 KM po proizvedenom KWh električne energije.

Pravo učešća na Javnom pozivu imaju domaća i strana pravna i fizička lica ili konzorcijum dva ili više ugovorom povezanih pravnih lica koja ispunjavaju uslove.

Međutim, kako je CAPITAL ranije objavio, elektarnu planira da gradi najveći trgovac električnom energijom u region Vuk Hamović na čiji je zahtjev Vlada Republike Srpske na sjednici održanoj 16. januara ove godine donijela Odluku o pokretanju postupka dodjele upravo gore navedene koncesije.

U uslovima za dobijanje koncesije navedeno je da ponuđaču ne smije biti blokiran račun u 2017, 2018. i 2019. godini, da mora imati  godišnji  prihod za 2016,  2017.  i  2018. godinu minimalno 70 miliona KM, te da prosječna neto dobit ponuđača, njegovog vlasnika ili grupe privrednih subjekata u okviru koje ponuđač posluje za 2016, 2017. i 2018. iznosi minimalno 20 miliona KM.

„EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ u 2017. godini je imala dobit od 36 miliona, a u 2018. godini od 39,9 miliona KM, objavili smo u tekstu “Hamović zaradio 76 miliona KM, a državne TE u milionskim gubicima”.

U Javnom pozivu je navedeno i da je inicijativu za dodjelu koncesije podnijelo privredno društvo “EFT International Investments Holdings Limited” sa sjedištem u Londonu i da se njima prilikom vrednovanja ponuda dodjeljuje bonus za ponuđeno rješenje do 10 odsto od pripadajućih bodova po svim kriterijumima za vrednovanje ponuda.

Rok za dostavljanje ponuda je 30 dana, računajući od danas.

Vuk Hamović u Republici Srpskoj ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje.

Jedno je “Rudnik i termoelektrana Stanari” kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka.

Drugi poslovni subjekat je “EFT Bileća” koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena prihodovala 91,2 miliona KM.

Vlast u Srpskoj je više puta do sada izlazila Hamoviću u susret donoseći odluke koje su išle direktno u njegovu korist.

Tako se Petar Đokić 2016. godine u ime RS izmjenama pravilnika odrekao minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije EFT, a što je otkrio portal CAPITAL

Zbog takvog djelovanja Đokića istražuje MUP-a Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Komisije za koncesije RS.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *