Hamović u Bileći gradi solarnu elektranu na 133 hektara

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja

Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regionu planira da u selu Skrobotno kod Bileće gradi ogromnu solarnu elektranu čije bi se fotonaponske ćelije prostirale na 133 hektara, saznaje portal CAPITAL.

Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja biće 60 megavata a procjenjena godišnja proizvodnja 84 gigavat časa.

Kako Capital saznaje, na zahtjev Hamovićevog preduzeća “EFT International Investments Holding Limited” Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj 16. januara ove godine donijela Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.

Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije RS sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci Vlade.

Podsjećamo, Hamović u Republici Srpskoj ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje.

Jedno je “Rudnik i termoelektrana Stanari” kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka i dobit od nepunih 40 miliona KM.

Drugi poslovni subjekat je “EFT Bileća” koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena inkasirala 91,2 miliona KM, i ostvarila dobit od 166.352 KM.

Vlada Republike Srpske je više puta do sada izlazila Hamoviću u susret donoseći odluke koje su išle direktno u njegovu korist i na štetu Srpske, pa nema sumnje da će i u ovom projektu imati njenu bezrezervnu podršku.

Tako se Petar Đokić 2016. godine u ime RS izmjenama pravilnika odrekao minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije” EFT” a što je otkrio i objelodanio upravo portal CAPITAL

Zbog takvog djelovanja ministar Đokić je postao predmet istrage MUP-a Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Komisije za koncesije RS.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *