Gubitak koncesije pokrenuo tužbu od 38 miliona evra

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
4 minuta čitanja
Ilustracija

Nakon što je Vlada Republike Srpske oduzela koncesiju za gradnju vjetroparka “Trusina” u Nevesinju, preduzeća “Omega Plus” iz Beograda i “Kermas Energija” iz Zagreba, čije je zajedničko preduzeće “Eol Prvi” dobilo koncesiju ušli su u spor vrijedan skoro 38 miliona evra.

vjetroelektrana
Ilustracija

Izvor: Capital

Naime, “Omega Plus” od “Kermas Energije” tužbom pokušava da naplati 33,7 miliona evra po osnovu izgubljene dobiti, a zbog oduzimanja koncesije, za šta je kako smatraju odgovan njihov partner iz Zagreba.

Takođe, traže i 4,5 miliona evra po osnovu preostalog duga iz 2014. godine kada su kao osnivači koncesionog društva “Eol Prvi” na “Kermas energiju” prenijeli 87 odsto udjela. Kako tvrde plaćeno im je samo 27 odsto udjela.

Sa druge strane, preduzeće iz Hrvatske pokušava da preko skupštine društva “Eol Prvi” smijeni njegovog direktora Zlatka Mandžuku, ujedno i direktora preduzeća “Omega Plus” jer kako kažu, pokušava na svoje preduzeće da nezakonito prenese 67 odsto udjela “Kermas Energije”.

Oni su u julu i oktobru prošle godine pokušali da zakažu sjednicu na kojoj bi Mandžuku razriješili dužnosti ali im se na tom putu ispriječio Smail Begović, predsjednik Okružnog privrednog suda u Trebinju koji se kako tvrde svojim odlukama stavlja na stranu preduzeća “Omega Plus”.

Begović je po zahtjevu preduzeća iz Beograda donio Rješenje kojim se određuje privremena mjera obezbjeđenja, i kojom se “Kermas Energiji” zabranjuje raspolaganje sa 87 odsto udjela u preduzeću “Eol Prvi” te pravo glasa iz 60 odsto udjela te tako blokirao rad preduzeća.

Pravni zastupnici “Kermas Energije” se zatim žale Višem privrednom sudu u Banjaluci.

U žalbi su naveli kako je okružni privredni sud u Trebinju ovakvim postupanjem protivzakonito blokirao rad društva “Eol Prvi” jer je kvorum za rad skupštine natpolovična većina.

Sud žalbu uvažava i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovni postupak.

Odlučujući o prijedlogu za određivanje sudske mjere obezbjeđenja sud nije dao uvjerljive dokaze da su ispunjeni uslovi za određivanje mjere obezbjeđenja”, navodi se u rješenja Višeg privrednog suda.

Inače, prema spisu iz Centra za automatsko upravljanje predmetima (CMS), ni sam Begović nije bio siguran u svoju odluku.

Naime, on je 2. oktobra prošle godine donio Rješenje o odbijanju prijedloga za određivanje mjere osiguranja da bi samo dva dana kasnije svoju odluku pobio i donio Rješenje o određivanju mjere osiguranja.

Advokat Predrag Baroš, kaže kako “Kermas Energija” od domaćeg pravosuđa ne očekuje ništa više osim fer i pravičnog suđenja.

Da bi se osiguralo pravo na pravično suđenje, dva puta smo se obraćali Ambasadi Republike Hrvatske u BiH sa molbom da ostvari monitoring i da zahtjeva izvještaj o postupanju Okružnog privrednog suda u Trebinju u navedenim sudskim postupcima”, kazao je on.

S obzirom da je isti sudija nadležan i u slučaju tužbe za izgubljenu dobit, iz „Kermas Energije“ očekuju da on bude isključen iz ovih predmeta.

Kako saznajemo, po tom zahtjevu Viši privredni sud u Banjaluci bi uskoro trebao da donese odluku.

Takođe, “Kermas Energija” pokrenula je sudski postupak protiv sudije Smaila Begovića za naknadu prouzrokovane štete.

Od predmetnog sudije traži da joj nadoknadi 2.000 evra na osnovu troška koji je nastao prilikom pokušaja organizovanja sjednice, a koja se zbog njegove odluke nije održala.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je 2012. godine dodijelila koncesiju za izgradnju i korištenje vjetroparka “Trusina” instalisane snage 51 MW preduzeću “Eol Prvi” u kojem pored dva spomenuta partnera udio od tri procenta ima i opština Nevesinje.

Kako su probijeni svi rokovi za izgradnju ovog energetskog objekta vrijednog 150 miliona maraka, koncesija je oduzeta.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *