Grupa novinara napustila javnu raspravu u Trebinju – Ignorisali i izjave opozicionih političara

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Istražujemo
3 minuta čitanja

Grupa novinara, uglavnom okupljenih oko udruženja “Umbrella”, danas je u Trebinju demonstrativno napustila javnu raspravu o Nacrtu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske, kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda, uz zahtjev da nacrt zakona bude povučen. 

Novinarka našeg portala Milanka Kovačević rekla je da je atmosfera koju stvara vlast pogubna za slobodu u Republici Srpskoj i da predložene izmjene nisu u duhu evropskog zakonodavstva.

Javnu raspravu nazvala je farsom, jer je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik prije nekoliko dana na javnom servisu RS rekao da će zakon biti usvojen u ovakvom obliku. 

“Sve je pro forme i sve je uvredljivo za dio novinarske zajednice koju ja predstavljam. Mi smo od Ministarstva pravde očekivali mnogo više i to da će na red doći prijedlog zakona o porijeklu imovine. To je mnogo značajnije za javni interes od pretvaranja klevete u krivično djelo”, rekla je Kovačević i dodala da ima iskustva sa tužbama za klevetu u građanskom postupku i da je to za nju bilo poprilično traumatično. 

Novinari koji su napustili raspravu predali su amandmane na predloženi nacrt, u kojima su detaljno obrazložili sporne odredbe.

Amandmani se odnose na članove kojima se reguliše neovlašteno objavljivanje tuđeg spisa, portreta ili snimka, zatim na oblast klevete i uvrede, te na iznošenje ličnih i porodičnih prilika. 

Na javnu raspravu došli su opozicioni poslanici Nebojša Vukanović, Igor Crnadak i Ognjen Bodiroga, koji su zajedno sa grupom novinara napustili javnu raspravu i otišli direktno pred televizijske kamere. 

Dok je dio medija snimao izjave od prisutnih političara, novinari okupljeni oko udruženja “Umbrella” udaljili su se i nisu željeli da daju izjave, jer bi to značilo da pristaju na politizaciju događaja. 

“Direkt” portal neće prenositi izjave opozicionih poslanika, bez obzira što se zakon odnosi na sve građane. Smatramo da će novinari i drugi građani biti najviše pogođeni predloženim izmjenama, a da su političari u mnogo boljoj poziciji, budući da imaju znatno bolje resurse za odbranu. 

Nacrt Krivičnog zakonika usvojen je 25. marta ove godine. Prva javna rasprava je održana u Banjoj Luci 5. maja, kada su novinari zatražili povlačenje predloženih izmjena. Isto je zatraženo na raspravi u Istočnom Sarajevu i Bijeljini. Današnja javna rasprava u Trebinju posljednja je u nizu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *