Građanka Pljevalja tužila državu zbog povrede ustavnog prava na zdravu životnu sredinu

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Elzana Hrković iz Pljevaja je podnijela tužbu protiv države Crne Gore zbog povrede ustavnog prava na zdravu životnu sredinu.

Piše: Danilo Ajković/Vijesti.me

Naime, zbog toga što je u Pljevljima prema podacima sa državnih mjernih stanica 124 dana u godini nivo PM čestica bude iznad dozvoljenog, Elzana Hrković je odlučila da tuži Crnu Goru.

Njen advokat kaže da je sud u Strazburu za mnogo manja zagađenja utvrđivao povredu ovog prava i da je cilj tužbe da sud natjera državu da nešto učini.

Već deset godina, koliko se vrše zvanična mjerenja, Pljevljaci veći dio godine udišu zagađen vazduh, koji sadrži i kancerogene materije.

Ovaj problem, kako se navodi u tužbi, naročito je izražen od oktobra do aprila kada građani, po savjetu nadležnih, ne otvaraju prozore, izbjegavaju izlazak na otvoreno.

Vlada, iako je obavezna po zakonu, duže od sedam godina nije donijela novu nacionalnu strategiju o upravljanju kvaliteta vazduha, što je, objašnjava advokat Danilo Vujanović jasan pokazatelj Crne Gore prema ovom problemu.

“U odnosu na praksu suda u Strazburu, sa priličnom dozom samouvjerenosti, mogu reći da je ovo jedan od najzagađenijih primjera iz prakse Evropskog suda za ljudska prava”, rekao je Vujanović.

Pravo na čist vazduh Pljevljaci su morali zatražiti u Podgorici, jer se uprkos dugogodišnjim obećanjima situacija u njihovom gradu ne mijenja.

Tužbom se traži da Sud utvrdi da je povrijeđeno pravo na zdravu životnu sredinu i da država plati 1 500 eura na ime nematerijalne štete, a ako izgubi spor Sud će obavezati Crnu Goru da ubuduće plaća po 500 eura za svaku godinu sve dok zagađujuće čestice ne budu u dozvoljenim granicama.

 

 

 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *