Građani traže pravdu za pretučenog mladića iz Bileće: Novu odluku suda očekuju u nedjelju

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja

Više desetina građana okupilo se danas ispred Palate pravde u Trebinju kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom Osnovnog suda u Trebinju da ne bude određen pritvor za Marka Zvijera iz Bileće koji se, zajedno sa Željkom Vujovićem i jednim maloljetnikom, sumnjiči za krivično djelo “protivpravno lišavanje slobode” mladića Dušana Miloševića iz Bileće. 

Nakon protesta predstavnici porodice Milošević sastali su se kratko sa sekretarkom suda Jelicom Ijačić od koje su, kako su kazali novinarima, dobili informaciju da je sud zaprimio žalbu na odluku te da će nova odluka biti donesena u roku od 48 sati.

“Uglavnom, u nedjelju očekujemo da se ili poništi ova prvobitna odluka suda ili da ona bude potvrđena. Mi ćemo svakako u nedjelju izaći da osudimo ovaj čin da se to ne bi dešavalo više nikad u Hercegovini”, rekao je Milentije Milošević nakon kratkog sastanka sa sekretarkom suda.

Porodica, poznanici, prijatelji Dušana Miloševića te drugi građani Trebinja i Bileće poručili su da je odluka o puštanju Zvijera sramna i dodali da neće odustati od protesta sve dok pravda ne bude zadovoljena i počinioci adekvatno kažnjeni.

“Policija i tužilaštvo su uradili svoj posao i predložili pritvor, ali sudinica to nije prihvatila. Zanima nas na osnovu čega je i zašto donijela tu odluku. Nećemo dozvoliti da se u Hercegovini dogode David i Dženan”, rekao je Milentije Milošević.

“Nije danas bitno kako se samo ova porodica osjeća, ako se ne preduzmu neke mjere možda će se sutra neko od vas osjećati ovako”, dodao je on.

Dušanovi stric Zoran Milošević kaže da Dušan zbog zadobijenih povreda danas nije mogao da bude u Trebinju.

“Pitam sudinicu kako bi se ona osjećala da neko njeno dijete samo provoza u prtljažniku po svim tim mjestima”, zapitao se Milošević i rekao da ne vjeruje u pravosuđe.

On je ustvrdio kako je Dušan od počinilaca dobijao prijetnje da će mu ubiti sestru i uništiti porodicu, te da zbog toga nije želio da slučaj odmah prijavi policiji.

Jedan od mladića koji je bio u kafani sa Dušanom Miloševićem Bojan Grubačić posvjedočio je da je do sukoba došlo nakon kraće rasprave u jednoj lokalnoj kafani, nakon čega su ih počinioci pratili autom, presjekli put, Dušana pretukli, ubacili u gepekt i odvezli u nepoznatom pravcu.

“Nisu se javljali na telefon ovom jednom od saučesnika. Poslije određenog vremena Dušana su dovezli pred jedan magacin, izbacili iz auta i otišli u nepoznatom pravcu. Nismo tada zvali policiju, jer su nam uzeli telefone. Bilo je ukupno petoro učesnika, dvojica u jednom, trojica u drugom autu”, rekao je Grubačić.

Zbog svega, kaže, ne osjeća se više bezbijedno u svom gradu.

Veljko Spremo, načelnik Okružnog centra sudske policije Trebinje rekao je da današnji skup građana nije prijavljen u skladu sa zakonom, ali da su se u konsultaciji sa predsjednicima sudova i tužiocem odlučili da građanima omoguće nesmetano okupljanje.

Naredni protest u Bileći je zakazan za nedjelju, 14. februara u 12 časova.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *