Grad Trebinje će uskoro osposobiti autobusku stanicu, “Globtur” nastavlja pravnu borbu

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Nermin Vila, advokat "Globtura" (Foto: Direkt)

Viši privredni sud u Banjaluci u drugostepenoj presudi naložio je da preduzeće „Globtur“ napusti objekat autobuske stanice u Trebinju i preda ga Gradu. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je moguće da će već u narednih nekoliko dana oni ući u prostor autobuske stanice i osposobiti je za rad.

nermin vila
Nermin Vila, advokat “Globtura” (Foto: Direkt)

Međutim, iz „Globtura“ najavljuju da tu neće stati i da će svoja prava tražiti na višim sudskim instancama – Vrhovnom sudu RS, pa i Ustavnom sudu BiH, jer smatraju da su protivzakonito izbačeni iz prostorija autobuske stanice.

U Gradu Trebinju odgovaraju da su u pitanju legitimna pravna sredstva, ali da se ne boje ishoda.

Grad Trebinje je objekat autobuske stanice, nakon isteka ugovora sa „Globturom“, dao pod zakup firmi „Ubla turs“ za cijenu od 6.000 maraka, jer se ta firma jedina i prijavila na javni oglas. „Globtur“ se na oglas nije javio, jer, tvrde, nije bio u skladu sa zakonom.

Na naše pitanje šta konkretno u njemu nije bilo u skladu sa zakonom, advokat „Globtura“ Nermin Vila kaže da ne može to da nam saopštava, jer je to predmet sudskog spora i da je sve što ima već rekao u sudnici.

Iz Grada kažu da se „Globtur“ žalio na to što poziv nije bio objavljen u Dnevnom listu, već u Nezavisnim novinama.

U „Globturu“, takođe, smatraju da je „Ubla turs“ favorizovan i to na štetu građana Trebinja, jer će plaćati znatno nižu zakupninu – 6.000 maraka.

„Poenta je da je Grad Trebinje nezakonitim postupkom, suprotno interesu svakog građanina Trebinja, izbacio firmu koja je tu bila četiri godine i plaćala, u prvi mah 12.000 KM, a onda 9.000 KM. Vi izračunajte koliko se samo tu gubi“, rekao je advokat Vile.

„Nezakonita su rješenja ministarstva kojima se Globturu ne da da naplaćuje usluge. Svaku zakonitu odluku ćemo izvršiti, ali nećemo dopustiti da nas na jedan nezakonit izbacuju odavde. Ako je sve zakonito, onda neka uzmu autobusku“, dodao je on.

Gradonačelnik Ćurić je istakao da je ranije, u drugom sporu protiv “Globtura”, Grad Trebinje dobio pravo na odštetu od oko 100.000 KM pred Okružnim privrednim sudom u Trebinju.

Autobuska stanica blokirana je u turističkoj sezoni zbog sudskog spora Grada Trebinja i “Globtura” iz Međugorja, a zbog interesnih sporova najviše ispaštaju građani, koji niti imaju autobuske stanice, niti novca od njenog zakupa.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *