Ginekolog za porođaj uzeo 400 KM, pa nakon pada bebe pocijepao novac?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
3 minuta čitanja

Medicinsko osoblje UB Foča optuženo za primanje mita za porođaj bebe koja ja nakon poroda pala na pod , dok se otac tereti za davanje mita.

Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv specijaliste ginekologije i akušerstva dr Vladimira Čančara i medicinske sestre Gordane Sokolović, zaposlenih u Univerzitetskoj bolnici Foča, jer su primili mito kako bi 19. avgusta prošle godine porodili J.V., koja je medicinskom osoblju pala na pod i zadobila teške povrede glave, ekskluzivno saznaje Una.

Tužilaštvo nije aboliralo ni oca povrijeđene bebe Danijela Vesića, koga su optužili za davanje mita. Poslije životne drame koju je porodica Vesić prošla sa oporavkom djeteta, u tužilaštvu su smatrali da i otac mora snositi odgovornost jer je prije poroda bebe Čančara i Sokolović “počastio” sa 500 KM. Optužnicu je potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

“Optužnicom Čančaru je na teret stavljeno da je 18. avgusta primio mito u iznosu od 400 KM, a medicinska sestra Sokolović mito u iznosu od 100 KM kako bi carskim rezom porodili Jovanu Vesić, Danijelovu suprugu. Istom optužnicom Danijel je optužen za davanje mita u iznosu od 500 KM”, otkrio je ekskluzivno za UNU izvor iz tužilaštva.

Sutradan ujutro Jovana Vesića je rodila djevojčicu J.V. koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je hitno operisana.

Za porodicu Vesić od tog trenutka kreće nezapamćena drama, o kojoj je UNA detaljno izvještavala. Ono što je javnosti ostalo nepoznato, a što se navodi i u optužnici protiv Čančara i Sokolović, je da su oboje pokušali da vrate novac.

“Dok je nekoliko članova porodice bilo u posjeti kod Jovane, u bolničku sobu je došao dr Čančar. Ocu je rekao “meni pare ne znače ništa”, a onda je izvadio 400 KM i pred više članova porodice ih pocijepao i bacio na krevet na kojem je Jovana ležala. Danijel mu je rekao da mu “ne uznemirava ženu” i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe”, navodi se, između ostalog, u optužnici.

Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Gordana Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji su članovi porodice Vesić zabilježili mobilnim telefon

Inače, umjesto Sokolović na porođaju Jovane Vesić je bila druga medicinska sestra Biljana Kulić. Protiv nje i Čančara, te specijaliste pedijatrije dr dr Vladimira Turuntaša istragu vodi Okružno javno tužiaštvo u Trebinju zbog sumnje da su počinili krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *