Gardijan: Hrvatski policajci pljačkaju i vraćaju migrante u BiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Ilustracija (Foto: Bljesak.info)

Hrvatska policija pljačka i vraća u BiH desetine Avganistanaca koji su pobjegli iz Avganistana usljed straha od odmazde talibana, koji su preuzeli kontrolu u toj zemlji, objavio je danas britanski list “Gardijan”.

Ilustracija (Foto: Bljesak.info)

List navodi da je sakupio svjedočenja avganistanskih tražilaca azila i da je dobio ekskluzivan izvještaj Danskog savjeta za izbjeglice o 60-ak ilegalnih vraćanja avganistanskih porodica sa granice Hrvatske i BiH u periodu od 16. do 29. avgusta, prenose Nezavisne novine.

“Gardijan” podsjeća da su izvještaji o vraćanju i pljačkanju migranata na hrvatskoj granici dobijeni u vrijeme kada brojne zemlje evakuišu hiljade izbjeglica iz Avganistana, pomažući im da izbjegnu eventualnu odmazdu terorista “Islamske države”.

Britanski list napominje da se bilo kakvim odbijanjem izbjeglica krše Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, Ženevska konvencija i zakoni EU, jer je oduzimanje prava pojedinca da preda zahtjev za dobijanje azila kršenje ljudskih prava.

Vraćanje migranata o kojima se govori u svjedočenjima pojedinaca i izvještaju Danskog savjeta za izbjeglice događa se nakon što su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom, a zemlje kao što su SAD, Velika Britanija, Italija i Španija pokušavaju da bezbjedno evakuišu avganistanske izbjeglice.

Prema svjedočenjima migranata, hrvatska policija se prema njima ponašala brutalno i nasilno, ponižavajući pljačkajući ih, a zabilježeni su i slučajevi uništavanja lične svojine.

Polovina vraćenih migranata su maloljetnici, a 16 ljudi je tvrdilo da će Hrvati ometati njihove zahtjeve za dobijanje azila.

“Gardijan” podsjeća da izvještaji o nasilju hrvatskih policajaca prema migrantima nisu nikakva novost i da se slični izvještaji pojavljuju godinama iz raznih izvora, prije svega iz humanitarnih organizacija.

Evropska komisija je u nekoliko slučajeva zahtijevala od vlasti Hrvatske da razjasne izvještaje o maltretiranju migranata na granici.

U izvještaju o istrazi “Gardijana” u aprilu prošle godine navodi se da su Hrvati uz prijetnju nožem seksualno zlostavljali ženu iz Avganistana, koju su pripadnici hrvatske granične policije natjerali da se skine tokom pretresa. Evropska komisija zatražila je od vlasti u Zagrebu da istraži slučaj, koji je Brisel nazvao “ozbiljnim navodnim krivičnim djelom”.

Hrvatska policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske negirali su bilo kakav prekršaj, tvrdeći da su riješeni da sarađuju sa EU sa ciljem da se spriječe nekontrolisane ilegalne migracije kakve su se dešavale u prošlosti.

Agencija UN za migracije /IOM/ upozorila je da bi uskoro na Balkanu moglo da bude više izbjeglica iz Avganistana nego iz bilo koje druge zemlje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *