Gacko: Kad u društvo uđe maliciozni kod

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
9 minuta čitanja

Šta sve može da krene naopako ako se nekome sa potvrdom o završenom kursu poveri ozbiljan posao, znaju u Radio Gacku. Dva meseca su bez sajta iako web administratora plaćaju skoro 20 hiljada maraka godišnje. Šteta je daleko veća i ne može se iskazati novcem jer su, plaše se, ostali bez svega što je proteklih sedam godina beleženo.

maliciozni kod radio gacko

U senci pada velikih informacionih sistema ostala je vest da je i Radio Gacko dva meseca bez sajta. Problem je uočen 20. novembra od kada mu zaposleni ne mogu pristupiti. Sa osobom zaduženom za održavanje sajta komuniciraju putem mejlova jer ona poslednju deceniju živi u Beogradu.

Radio podešen na frekvenciju jednog radnika

Maliciozni kod je ušao dublje u prezentaciju nego što je prvobitno bilo indikovano“, je „stručni nalaz“ Ane Anđić, zaposlene na mestu web administratorke u Radio Gacku.

U pitanju je tehnološki kriminal- načelnik Gacka Ognjen Milinković

Direkt“ je ranije pisao o slučaju zaposlene koja živi u Beogradu, a platu prima u Gacku.

Njoj su opštinski zvaničnici, zloupotrebljavajući položaj, omogućili da radi na daljinu. Uz podršku načelnika, tadašnji direktor ustanove Aleksije Grgur i Upravni odbor kojim predsedava Milan Babić, su izmenili interne dokumente i sistematizovali mesto web administratora koje može po potrebi da se obavlja i „onlajn“. Jednom rečju, prilagodili sve potrebama Ane Anđić koja je do tada radila kao tehnički realizator programa na (višegodišnjem) bolovanju. Budući da je do bolovanja bilo sve komplikovanije doći, kao i da je u međuvremenu donela i diplomu privatnog fakulteta iz Banjaluke, menadžment je odlučio da je nagradi novom pozicijom koju po potrebi može da obavlja i na daljinu. U protekle dve godine je ta potreba bila konstantna. Njena usmena obaveza je bila da naknadno dostavi potvrdu da je završila informatički kurs. Izbor je pao na Sarajevo, pa je time forma zadovoljena.

Institucije su podržale zloupotrebe

Akrobaciju oko unapređenja i izmene dokumenata zaposleni nisu mirno posmatrali nego su se okrenuli institucijama i slučaj prijavili inspekciji rada i nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju.

Iz inspekcije su proverili dokumentaciju, konstatovali da je forma zadovoljena i završili posao. Tužilaštvo se, dve godine kasnije, nije još oglasilo niti obavestilo zaposlene do kakvih je zaključaka došlo. Ni na upit „Direkta“ do ovog trenutka nije stigao odgovor.

[stextbox id='naslov’ caption='Bivša odbojkašica i IT stručnjakinja’]Ana Anđić je posao u Radio Gacku dobila kao dete poginulog borca. Dugogodišnja je odbojkašica ŽOK Gacko. Osim načelnika i pojedinih odbornika sa kojima je vežu rodbinske i prijateljske veze, smatra se da je ključna podrška za njenu povlašćenu poziciju danas Branislav Okuka, aktuelni savetnik predsednika RS Milorada Dodika.[/stextbox]

Načelnik Ognjen Milinković je potvrdio da je obavešten o nestanku sajta.

„Sajt je oboren, obavestili su me. Ja sam preporučio direktorici da se sajt vrati, to što je u zakonskim mogućnostima da vidimo, da prijavimo kome treba za taj tehnološki kriminal. Pretpostavljam da je to u pitanju“, rekao je Milinković za „Direkt“.

Za razliku od pomenute Anđić i još nekoliko slučajeva u opštini za čije plate ima para u budžetu iako ne žive u Gacku, za neke drugi ima manje naklonosti, pa pakuju kofere i odlaze tražeći svoje mesto u drugom gradu. Tako je na društvenim mrežama poslednjih dana pažnju izazvala reakcija na odlazak obrazovanog bračnog para koji nije mogao da obezbedi egzistenciju iako je želeo da ostane u Gacku. Komentari su uklanjani i sa fejsbuk stranice Radio Gacka. No, načelnik nije imao komentar na to.

„Fejzbuk ne pratim, vrlo retko. Imam nekog zaduženog za objave. Ne mogu imati komentar“, kratko se osvrnuo i dodao:

„Što se tiče opštine, ko je na bolovanju, na bolovanju je. Šta ćemo mi tu? Prošle gdine smo u jednom slučaju pokrenuli proveru bolovanja, dobili smo izveštaj da je sve u redu bilo“.

Ipak, prema našim saznanjima, u administraciji i opštinskim ustanovama postoje pojedinci koji, zahvaljujući rodbinskim ili drugim vezama, nedolazak na posao pokrivaju bolovanjima. Za razliku od zaposlenih u Radio Gacku koji su se javno usprotivili ovakvoj vrsti protekcije i diskriminacije, zaposleni u ovim službama se žale „u poverenju“.

Sajt je šupalj

Niko ne postavlja pitanje odgovornosti osobe koja je plaćena da održava sajt. Kada su je postavljali na to mesto, predsednik UO Milan Babić je rekao da je opredeljenje da svako da najveći doprinos zajednici i da on ne ulazi u to da li će ga davati iz Gacka ili iz Beograda. Na poziv „Direkta“ se nije javljao, ali je zaposlenima u radiju preneseno da je rekao da to nije tako veliki problem u odnosu na neke druge kao što je zastoj termoelektrane ili pad sajta RTS-a.

ana-anđić
Dva meseca se bori sa malicioznim kodom- Ana Anđić (foto: KC Trebinje)

Članovi Upravnog odbora se za dva meseca nisu interesovali niti oglasili po ovom pitanju. Nezvanično, v. d. direktora Miljana Govedarica nam je rekla da se raspitivala da prijavi problem kao tehnološki kriminal, ali joj je rečeno da se time neće ništa postići.

Zaposleni imaju sve manje nade da će se sajt Radio Gacka povratiti. Iz mejlova web administratorke saznaju da je neko hakovao sajt sa zajedničkog naloga, da je „sajt negde šupalj“ i da zato pada i da je nemoguće otkriti gde tačno. Zato ona sve prečešljava, čisti i slaže.

Ni aktuelna sveznalica ChatGPT nije znao da nam pojasni termin „šupalj sajt“.

„Moguće je da je to lokalni izraz ili fraza koja se koristi u određenom regionalnom dijalektu ili zajednici. Takođe, može biti da je reč o nekoj šali, dosetki ili slengukoji nije široko prepoznat“, odgovorila nam je veštačka inteligencija.

A stručnjaci koje smo kontaktirali tvrde da je u pitanju najjednostavniji nivo programiranja, ako nije do hostinga i ako se administrator može ulogovati i ima pristup kodu, ne bi trebalo da ima bilo kakvih problema da se sajt vrati.

Niko od naših sagovornika, a neki od njih su programeri sa višegodišnjim iskustvom, nije mogao da objasni terminologiju iz mejlova.

[stextbox id='naslov’ caption='Vlasnici „Jovanjice“’]Ana Anđić je povezana i sa gazdinstvom „Jovanjica“ nadomak Beograda na kojem je pre pet godina, prema tvrdnjama tužilaštva, otkrivena plantaža marihuane. Naime, njen muž Aleksandar je jedan od vlasnika i direktor kompanije „Jovanjica“, pisao je istraživački portal KRIK. Ipak, na sudu se pojavio kao svedok.[/stextbox]

Može da se desi da se obriše baza i fajlovi, ali ako je urađen bekap i ako postoji pristup kodu, sve lako može da se vrati. A i da su podaci izbrisani, nema razloga da se novi sadržaji ne mogu objaviti“, saglasni su programeri koje smo kontaktirali.

Maliciozni kod koji je oborio sajt radija, dakle, ne bi trebao za stručnjaka da predstavlja problem. Ono što je daleko ozbiljnije je maliciozni kod korupcije, klijentelizma, zloupotrebe društvenog položaja i javnih sredstava koji razara društvo.

Pa je tako nastavljena praksa da iz budžeta opštine Gacko desetine hiljada maraka odlazi na plate osoba koje ne žive u ovom mestu, pa čak ni u državi. Za to vreme, neki drugi mladi ljudi zbog nedostatka zaposlenja pakuju kofere i odlaze. Stvari se nisu promenile iako su samo dve i po godine prošle od poziva koji je načelnik Ognjen Milinković uputio građanima da prijavljuju korupciju i izjave da će spremanje opštine početi iz sopstvenog dvorišta.

Slobodno mogu da kažem da će tolerancija u organima opštinske uprave prema korupciji biti nula“, rekao je tada i verovatno nasmejao zaposlene koji su obezbedili njegovu podršku da nastave da grade svoje živote daleko od Gacka za koji ih veže plata.

Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *