Gacko i Ugljevik su pokazatelji solventnosti ERS

Autor: Direkt Aktuelno Istražujemo Politika
3 minuta čitanja
Sa protesta radnika ERS u Trebinju

Tragom medijskih informacija da je radnicima Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) juče isplaćena plata bez doprinosa za penziono i zdravstveno osiguranje pojašnjenje smo zatražili od Elektroprivrede RS.

Sa protesta radnika ERS u Trebinju

Mejl koji smo poslali portparolki ERS-a do objave ovo teksta nismo dobili odgovor, jer je, kako nam je pojasnila, na putu i poslala saopštenje koje je ovo preduzeće jutros objavilo. 

Nakon prvobitnih objava u medijima o neisplaćivanju doprinosa, ERS je objavila saopštenje u kome je navedeno kako je za povećanje plata na godišnjem nivou ovo preduzeće izdvojilo oko 30 miliona maraka.

Informacije o milionskom izdvajanju ERS-a su se brzo proširile lokalnim medijima. U istom saopštenju su prethodno objavljene informacije o neisplaćivanju poreza i doprinosa nazvali zlonamjernim. No, iz ERS-a ih nisu demantovali niti objasnili iz kojih razloga preduzeće odvojeno uplaćuje neto zaradu i poreze i doprinose.

Novinari su to danas pitali i predsjednika RS Milorada Dodika, koji o svemu, kaže, nema pojma.

„Ja sam bio u Beogradu, došao sam u pola jedan, nemam pojma. Ne znam, ali ako je tako moraju se doprinosi što prije platiti”, isključiv je bio Dodik.

Na konstataciju novinara da to ipak nije nezakonito i da imaju rok od dva mjeseca da uplate, Dodik je kazao da to inače nije praksa.

„Sad ću ga (Luku Petrovića, prim. aut.) pitati i ima da to plati što prije“, rekao je Dodik.

Prema Zakonu o doprinosima “obaveza plaćanja nastaje prilikom svake isplate primanja koji predstavlja osnov za plaćanje doprinosa”, ili do 20. u mjesecu za prethodni mjesec. Mada, u članu 27 stoji i da “Ministar finansija donosi pravilnik kojim se propisuju uslovi, način obračunavanja, prijavljivanja i uplate doprinosa”.

Ipak, svako kašnjenje uplate doprinosa kod zaposlenih izaziva zabrinutost budući da je, uprkos tvrdnjama menadžmenta, u njihovim očima elektro-energetski sistem RS na staklenim nogama.

Naši sagovornici tvrde da, u poređenju sa nekim zavisnim preduzećima, zaposlenih u MH ERS je mali broj (iako ih je previše) i da oni, uprošteno rečeno, nemaju problema sa finansijama jer žive od proizvodnih preduzeća.

Prvi test finansijskog stanja će biti u ponedjeljak kada bi platu trebalo dobiti oko 4 hiljade zaposlenih u dvije termoelektrane- Gacko i Ugljevik, što je oko 13 miliona maraka. Ukoliko se bude kasnilo sa uplatom doprinosa biće to znak da u pogledu finansija sistem ne stoji najbolje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *