Gacko i rode – priča o neuzvraćenoj ljubavi

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
More li se u Gacku naći gdezdo za rode?

Iz samo njima znanih razloga rode već godinama biraju Gacko, ali ono ne bira njih. Ove godine su ostale bez gnezda tako da zbunjeni par i dalje sleće na goli dimnjak, očito nemajući gde da položi jaja.

rode-gecko
More li se u Gacku naći gdezdo za rode?

Neupućenom posmatraču par roda u Gacku izgleda pomalo izgubljeno. Slete tokom dana na ogoleli dimnjak škole, tamo gde im je do pre koju godinu bilo gnezdo i gde su proteklih godina uspeli i da podignu mladunce.

I Gacko ima svoju Malenu i Klepetana

Kada je to gnezdo nestalo, našle su drugi odžak na obližnjoj zgradi. Ipak,ono je tamo napravilo problem- zapušilo je oluke, zbog njega je poplavljen krov, pa su stanari odlučili da gnezdo sklone.

Od tada već nekoliko nedelja ovaj par roda za sebe traži mesto, možda očekuje čudo.

Ali, budući da čuda nema, da se ovde ne brine ni za ljude, a kamoli za ptice, ove godine izgleda neće biti malih roda da iz Gacka, s jeseni, polete ka Africi.

Za razliku od Hrvatske u kojoj se vlasnicima kuća sa gnezdima roda isplaćuju naknade ili mesta u Vojvodini gde prave platforme za gnezda roda, u Gacku ne postoji niko ko bi se zauzeo za ove ptice kojima se ljudi uglavnom raduju.

Uostalom, bilo bi krajnje naivno očekivati da postoji ornitološko društvo u mestu koje nema, uprkos enormnom zagađenju, ni ekološko udruženje.

Za zakon koji zabranjuje da se životinje (i ptice, naravno) onemogućavaju u obavljanju fizioloških funkcija kao što je razmnožavanje, niko ne haje.

Ostaje da se nadamo da će uprkos svemu ovaj par i naredne godine izabrati Gacko i da će ono tada biti na visini zadatka i uspeti da uzvrati istom merom.

Oznake:
Podijeli članak
1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *