Gacko: Divlje deponije ne niču same – meštani ih prave

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Za neke je najlakše smeće baciti u reku

U gatačkom selu Donji Lipnik, tamo gde se potok uliva u Mušnicu, vodu “muti” i prava divlja deponija smeća. Prave je meštani iz nekoliko kuća iznad. Ali, smeće ne ostaje podno tih kuća nego ga vodotok raznosi duž celog sela, a onda dalje, sve do Kuljskog polja. Stotinjak metara niže od deponije su i dva kupališta.

Za neke je najlakše smeće baciti u reku

Meštani, koji su nam poslali slike, kažu da ne žele da se zameraju komšijama, ali da deponija koja je nikla poslednjih nekoliko godina smeta svima. Postaje sve veća, pravo je ruglo, ali i potencijalni izvor zaraze.

Nadaju se da bi javni apel pomogao da oni koji zagađuju okolinu razmisle o drugačijem pristupu.

smece-gacko

U Komunalnoj policiji u Gacku su nam rekli da na teritoriji opštine ima najmanje desetak ovakvih deponija. Prethodnih godina je bilo aktivnosti na njihovom uklanjanju sa više ili manje uspeha.

Ljudi često ponesu smeće ka gradu i bace ga pored puta, tamo gde ima je najlakše. Ponikve i Avtovac su najveće divlje deponije. Neke smo uklanjali, pa su se opet formirale. Teško je shvatiti to odsustvo svesti i naviku da se baca smeće tamo gde se živi”, kažu nadležni.

Iz lokalne samouprave su najavili za ovo proleće nekoliko akcija ćišćenja izletišta i okoline, uklanjanja divljih deponija, ali i postavljanja video nadzora. Upozorili su i da će sankcionisati one koji budu bacali smeće, kako bi se ekološka svest, koja spada u elementarnu kulturu, uspostavila.

Aktivisti su, pisao je “Direkt”, počeli sa akcijom 2. aprila, simbolično obeležavajući Međunarodni dan osoba sa autizmom, pod parolom “Prolećno čišćenje uma i prirode”.

Možda je sneg ove nedelje na čekanje stavio aktivnosti, ali će april i maj, najavili su iz lokalne samouprave, biti meseci čišćenja životne sredine. Očigledno je da će biti dosta posla za komunalce i dobrovoljce.

Pored puta kese se vijore
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *